"Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu" 34 mezun verdi
Türkiye'nin Karadeniz sahilindeki en önemli sulak alanı olma özelliği taşıyan ve doğal bir açık hava laboratuarı olan Kızılırmak Deltası’nda iki ayrı kamp döneminde gerçekleştirilen "Doğa Eğitimi ve Bilim Okulu" derslerini tamamladı. Okul 34 mezun verdi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Çevre ve Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğinde hayata geçen okulla ilgili projenin yürütücüsü olan Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Kızılırmak Deltası Yönetim Planında tarım ve doğal kaynaklar danışmanı olarak çalışırken bölgedeki 13 ayrı yaşam alanının bir bütün halinde iç içe yaşadığını farkettiğini anlattı. Bölgenin "açıkhava laboratuarı" gibi durduğuna dikkat çeken Ayan, "İşte o an bu ekolojik alanda mutlaka bilimin toplum ile buluşması gerektiğini düşündüm. Üniversitemiz ve TÜBİTAK kaynaklarını araştırdıktan sonra TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı’nın Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları projesine başvurmaya karar verdim” dedi.
Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Kızılırmak deltasında ekolojik yaşamın bütün unsarlarıyla yaşadığını belirterek, "Katılımcılara ekolojik temelli bütüncül bakış açısı kazandırmak, doğanın dilini ve sesini duyurmak, ekolojik süreçlerin ilişkileri ve etkileşimlerini izlettirmek amaçlarımız arasındaydı. Bunların yanı sıra; ülkemizin çeşitli üniversitelerinden gelen lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin yaşayan bir sulak alanda var olan bütün habitatları ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini yaşayarak, dokunarak ve örneklendirerek algılamalarını sağlamak, katılımcıların doğa-insan-toplum-kültür ilişkilerini ve bu ilişkilerde yaşanan problemleri kavramasına ve çözüm üretme becerilerini geliştirmek ve bu görsel eğitim şölenine katılanlara doğa, doğa koruma, ekoloji ve ekolojik yaşam felsefelerini aktararak, kendi konularında yapacakları bilimsel araştırma ve diğer çalışmalara ekoloji temelinde yaklaşmaları sağlamak amaçlarımız arasında sayılabilir" diye konuştu.
Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, Doğa ve Bilim Okulu’yla ilgili olarak da şu bilgileri verdi:
“Projemiz gelecek nesilleri ilköğretim, ortaöğretim veya üniversite çağlarında eğitecek olan genç öğretmen ve öğretim üyesi adaylarını hedef almıştır. Katılımcıları, doğal yaşam alanlarını ve ekosistemleri doğru tanımlayabilen, insan ve doğa ilişkilerini sürdürülebilir ve doğa dostu tavır sergileyebilen, biyoçeşitliliğimize yönelen tehditleri bilen, yüksek çevre duyarlılığı ve ekolojik yaşam bilincine sahip insanlar haline getirmek esas alınmıştır. Proje eğitimine üniversitelerdeki Yüksek Lisans, Doktora ve Lisans Öğrencileri başvurabilmiş ve bu öğrencilerden de; çevre ve ekoloji ile ilgili dernek üyeliği olanlar, sigara içmeyenlerle, öğrencilerin kampa katılımla ilgili niyet mektuplarına ve başvuru formlarına verdiği cevaplar dikkate alınarak tercih yapılmıştır. Bafra ilçesine 13 km. uzaklıkta ve 19 Mayıs ilçesine 5 km. uzaklıkta olan Kızılırmak Deltası yol, ulaşım ve iletişim bakımından çok müsait konumdadır. Irmak (Kızılırmak), Deniz (Karadeniz), Göllerin (irili ufaklı 22 adet) ve Subasar Ormanlarını aynı noktada iç içe bulunması eko-turizm açısından deltayı çok avantajlı kılmaktadır. Kızılırmak Deltası özellikle balıkçılık, saz kesimi, juncus sökümü, göl soğanı, sülük, kurbağa doğal kaynaklarında çok yoğun kullanıldığı bir alandır. Delta, peyzaj ve biyolojik çeşitliliği nedeniyle kuş gözlemciliği, yürüyüş, kampçılık, avcılık ve ekolojik tarım turizmi gibi konularda çok ilgi görmektedir. Kızılırmak Deltası, yaşama ortamlarının çeşitliliği, barındırdığı hayvan varlığı ile çok sayıda uluslararası öneme sahip sulak alan kriterlerine uygun bir ekosistemdir. Karadeniz’i direkt olarak aşan göçmen kuşların uçuş hazırlığı ve uçuş sonrası dinlenebildikleri, beslenebildikleri ve korunabildikleri tek alandır. Kızılırmak Deltası taban suyu dengeleme, denizden tuzlu su girişimi önleme gibi işlevleriyle bulunduğu bölgenin su rejimini etkileyen en önemli alandır. Bütün bunarın yanı sıra, Kızılırmak Deltası su ürünleri üretimi, saz kesimi ve otlatma imkanlarıyla yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayan çok yönlü bir sulak alan ekosistemidir. Güzel manzarası ve barındırdığı yaban hayatı ile kuş gözleme, balık tutma, avcılık, organik tarım ve eko-turizmi gibi rekreasyonel faaliyetler içinde ideal bir ortamdır.”
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'