Doğu Akdeniz sahilinde AKP kan kaybetti
DOĞU Akdeniz kentleri Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de Ak Parti, 2011 seçimlerine oranla yüzde 6.085 puan oy kaybederken, 2011'de 4 ilde de birinci parti olmasına karşın Mersin ve Osmaniye'de ikinciliğe geriledi. Doğu Akdeniz illeri, TBMM'ye 2 genel başkan gönderdi.
<video:293765>
Adana'da 2011'de yüzde 37.39'luk oy oranıyla 6 milletvekili çıkartan Ak Parti, 7.35 puan düşüşle yüzde 30.04'e gerileyip 1 milletvekilliğini kaybetti. Mersin'de yüzde 31.98'den yüzde 25.86'ya düşünce 1 vekil de bu bölgeden kaybetti. Hatay'da ise, yüzde 44.43'lük oran yüzde 37.72'ye kadar geriledi, ancak 5 olan milletvekili sayısı değişmedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi tekrar meclise gönderen memleketi Osmaniye'de ise yarış yine Ak Parti ile MHP arasında oldu. Ak Parti'nin, 2011'de yüzde 43.10 olan oy oranı yüzde 38.94'e gerileyince aynı zamanda birinci partiliği de kaybetti. Kesin olmayan bu sonuçlara göre Ak Parti, 4 ilde ortalama yüzde 6.085 puan erozyona uğradı. Ayrıca 4 ilde de birinci parti olan Ak Parti, Mersin'i CHP'ye, Osmaniye'yi ise MHP'ye kaptırdı. Oy kaybına rağmen Adana ve Hatay'da birinciliğini korudu. Ayrıca Adana ve Mersin'de de birer milletvekili kaybetti.
2001 seçimlerine oranla CHP, Mersin'de 1 milletvekilini kaybederken MHP ise bu kentte 2 olan milletvekili sayısını 3'e çıkarttı. Yüzde 10'luk ülke barajını aşan HDP ise, Adana ve Mersin'de 2'şer milletvekilini TBMM'ne gönderdi. 2011 seçimlerinde bağımsız olarak yarışan adaylar Adana ve Mersin'de birer milletvekili çıkartmıştı.
ÇUKUROVA 2 GENEL BAŞKAN ÇIKARTTI
TBMM'ne 4 milletvekili gönderen Osmaniye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 4'üncü kez memleketinden seçildi. Devlet Bahçeli 1987 yılında Osmaniye'den ilk defa milletvekili oldu. Bugüne kadar 8 defa Osmaniye'den aday olan Bahçeli 3 dönem mecliste buldu. Bu secimde de 4'üncü kez Osmaniye'yi mecliste temsil edecek olan Bahçeli'nin partisi MHP, 2007 ve 2011'de olduğu gibi yine kentin 4 vekilini Ak Parti ise eşit paylaştı.
Fikri Sağlar ise 16 yıl aradan sonra CHP Mersin Milletvekili olarak meclise gitti.
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan da görevinden istifa edip HDP ile yarışa girdi ve kenti TBMM'de temsil etme hakkına kavuştu. Böylece Devlet Bahçeli'nin ardından Çukurova topraklarından ikinci genel başkan meclise gitme hakkını elde etmiş oldu. HDP'de Turan'ın ardından HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş da milletvekili seçilen ikinci isim oldu.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da aday gösterildiği Adana'da vekil seçildi. Adana'da CHP'nin birinci sıra adayı olarak TBMM'ne gitmeye hak kazanan Av. Elif Doğan Türkmen ise eski müvekkili Ali Fuat Elibol tarafından adaylarından tabancayla vurulmasıyla gündeme gelmişti.
AKP'NİN KURUCUSU HDP'DEN VEKİL OLDU
AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan ve uzun süre bu partinin vekili olarak parti üst düzey yönetiminde yer alan Dengir Mir Mehmet Fırat ise bu kez HDP saflarında seçim yarışa katıldı. Bir dönem yol arkadaşı olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ağır eleştirilerde bulunan Dengir Mir Mehmet Fırat, Mersin'i TBMM'de temsil edecek renkli simalar arasında yerini aldı.
GRUP YORUM HATAY'DAN ÇIKTI
Özgün müziğin tanınmış ismi Grup Yorum'un eski solisti Hilmi Yarayıcı da birinci sıradan yarışa girdiği Hatay'da CHP milletvekili oldu. Aday gösterilmediği için CHP'den istifa edip yarışa bağımsız olarak giren milletvekili Refik Eryılmaz ise kentte bir varlık gösteremedi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği