Dolar vites yükseltti
Ticaret savaşı endişeleri ve Güney Afrika'nın resesyona sürüklenmesinin yarattığı endişeler TL, Rus Rublesi, Hint Rupisi Endonezya Rupisi gibi gelişen ülke paralarını dolar karşısında baskı altında bırakıyor.
ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmazlığının bu hafta tırmanma işareti vermesi, Güney Afrika ekonomisinin resesyona girmesi ve Arjantin'de acil durum kemer sıkma tedbirlerinin gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanmaya işaret etmesi birçok para üzerindeki baskıyı artırırken, dolar vites yükseltti. Dolar endeksi 95.236 ile son 10 günün en yüksek seviyesine yaklaştı. TL dolar karşısında 6.73 düzeyine geriledi. Hint rupisi ve Endonezya rupisi yeni tarihi dip seviyelere indi.
Kurda son durum ise şu şekilde:
<haber-yatay:1073549,1073632>
Bir ek vergi daha bekleniyor
Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre gelişmekte olan ülkelerin para birimleri dün yeniden düşüşe geçti. Düşüş borsaları da aşağı çekti. Ticarette yaşanan gerginlikler ve güçlü dolar bu baskıyı desteklerken, Arjantin'in aldığı acil durum önlemleri de yatırımcıların kaygılarının yatışmasını zorlaştırıyor. Hali hazırda Çin'den ithal 50 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getiren ABD, 200 milyar dolar tutarında ürüne daha gümrük vergisi getirmeye hazırlanıyor. ABD Başkanı Donald Trump, yeni gümrük vergisi tasarısı hakkında kamuoyu görüş bildirme süresinin Perşembe günü dolmasının hemen ardından vergileri devreye almaya hazır olduğunu söylemişti. Trump Cumartesi günü Kanada'nın, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'na (NAFTA) katılmasına gerek olmadığını söyleyerek Kongre'yi bu konuya katılmaması için uyarırken, aksi halde üçlü anlaşmaya tümüyle son verebileceği tehdidini getirmişti.
Gelişen ülke paralarında düşüş sürecek
Bu arada Afrika'nın en fazla endüstrileşmiş ekonomisi Güney Afrika'da GSYH yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0.7 daraldı. Art arda iki çeyrektir küçülen ekonomi son 10 yıldır ilk kez resesyona girdi. Güney Afrika Randı dün iki yılın en düşük seviyesine indi. Türk Lirası, Rus Rublesi ve Meksika Pesosu gibi diğer önde gelen para birimleri de dolar karşısında kayıp yaşadı. Hint Rupisi ve Endonezya rupisi yeni tarihi dip seviyelere geriledi. Gelişen ülkelerin paralarının değer kaybında petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle enerji faturalarının artacağı endişesi de etkili oldu. Rabobank'tan Michael Every müşterilerine ilettiği notta, "Gelişmekte olan para birimleri ne yaparlarsa yapsınlar zarar görecekler; sorun bu zararın ne kadar olacağı" dedi. Every, "ABD faiz oranlarını artırmaya devam ettikçe, kurumlar vergisini görece düşük tuttukça, mali açığı artırmaya devam ettikçe, doları ABD'ye çekmeyi sürdürdükçe ve ticaret savaşı korkusunu canlı tuttukça, dolar gelişmekte olan piyasaların önünde kalacak."
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi