Dolmabahçe görüşmesi meclis gündeminde

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın Dolmabahçe Sarayı'nda yaptıkları görüşmenin içeriği hakkında kamuoyuna neden bilgi verilmediğini sordu.

Yayınlanma: 10.06.2009 - 08:35
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Erdoğan'ın bir televizyon programında, Dolmabahçe Sarayı Başbakanlık Ofisinde dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile yaptığı görüşmenin, ''asker-sivil siyasetinde bir dönüm noktası olduğunu ve konuşulanların kendisiyle birlikte ebediyete gideceğini ifade ettiğini'' belirtti.

Erdoğan'ın, ''Başbakan'' sıfatıyla, Büyükanıt'ın da ''Genelkurmay Başkanı'' sıfatıyla görüşmeye katıldıklarını, görüşmenin resmi mekanda yapıldığını anımsatan Kart, şunları kaydetti:
''Görüşmenin özel nitelikte bir görüşme olmaması, devlet sırrı teşkil eden gizli bir yönünün bulunmaması, resmi sıfatlarla ve resmi mekanda yapılmış olması karşısında, görüşmenin içeriği hakkında kamuoyuna neden bilgi verilmemektedir? Görüşme neden bir devlet sırrı gibi saklanmaktadır?

Bu resmi görüşme sonrasında yapılan ve yapılmakta olan bir takım yorumlar ve değerlendirmelere göre, görüşme sonrasında asker-sivil ilişkilerinde fiili bir mutabakatın sağlandığı görüşü kamuoyunda egemen hale gelmiş olmakla, kamuoyundan gizlenen böyle bir fiili mutabakatın demokrasiyle bağdaşır bir yönü olabilir mi? Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen bu nitelikteki bir toplantı bir takım provokasyonlara da zemin hazırlamaz mı? Başbakan tarafından '...isterse Yaşar Büyükanıt görüşmeyi açıklayabilir...' denildiğine göre, bu görüşmeyi açıklamamak yönünde Büyükanıt'a tarafınızdan verilen bir söz mü vardır? Böylesine pazarlık yapılmasını gerektiren bir hal mi söz konusudur? Böyle bir durum Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığının saygınlığı kavramlarıyla bağdaşır mı? Keza böyle bir durum, Başbakan ve Genelkurmay Başkanının kişisel ve siyasi çıkarları uğruna görevlerini kötüye kullandıkları ve pazarlık konusu yaptıkları anlamına gelmez mi?''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler