Dünya petrolü için son 11 yıl
Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başekonomisti Fatih Birol, The Guardian ile yaptığı söyleşide dünya petrol üretimindeki büyümenin 2020 civarında durmasını beklediğini söyledi. Birol'un şaşırtıcı açıklamalarını değerlendiren The Guardian başyazısında da, "Mürettebat endişeli olduğunu itiraf ederse panikleme zamanı geldi demek" ifadesini kullandı ve dünyanın yeni duruma hazırlanmak için sadece 11 yılının olduğunu vurguladı.
Şimdiye kadar dünya petrol arzı konusunda oldukça "iyimser" tahminlerde bulunan, üretimdeki büyümenin duracağına ilişkin uyarıları ciddiye almayan Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), bu konudaki yaklaşımında "ani bir değişim" ile "alarm" verici bir mesaj verdi.
UEA Başekonomisti Fatih Birol, The Guardian'ın tanınmış yazarı George Monbiot ile yaptığı söyleşide, petrol yatırımlarının düştüğü bir dönemde dünya petrol arzının beklenenden çok daha önce 2020 yılı civarında en yüksek düzeyine ulaşarak sonraki yıllarda gerilemeye başlayacağı uyarısını yaptı. Birol'un şaşırtıcı açıklamalarını değerlendiren The Guardian başyazısında da, "Mürettebatı kaygılı olduğunu itiraf ederse panikleme zamanı geldi demek" ifadesini kullandı. Birol'un sözlerini "UEA için kaydı değer bir dönüm" olarak değerlendiren İngiliz gazetesi, "Yeni duruma hazırlanmak için sadece 11 yılımız var" diye yazdı.
UEA'nın, dünyanın en büyük 800 petrol alanlarına ilişkin üretim verilerine dayanarak yaptığı yeni projeksiyonlarına işaret eden Birol, önceki projeksiyonlardan farklı olarak bu defa ülke bazında ve on-shore ile off-shore dahil olmak üzere tek tek petrol alanı bazındaki verileri incelediklerini belirterek "Çok, çok ayrıntılı idi. Geçen yıldaki bir varsayım idi, bu yıldaki ise, yaptığımız etüdün bir bulgusudur" dedi.
Daha önce bu tür ayrıntılı etüdlerin hiç kimse tarafından yapılmadığını kaydeden Birol, "Konvansiyonel petrol arzındaki büyüme ne zaman duracak?" yolundaki soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:
"Opec üyesi olmayan ülkeler açısından konvensiyonel petrol üretiminin üç dört yıl içinde bir düzlüğe gelmesini ve düşmeye başlamasını bekliyoruz. Küresel düzeyde ise, ve Opec'in yatırımlarını zamanında yapacağını varsayarak, küresel petrol üretimi sürebilir ancak 2020 yılı civarında bir düzlüğe gelmesini de bekliyoruz. Bu elbette, küresel petrol arzı açısından iyi bir haber değil."
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!