Dünya sinemasının AVM'si

Her yıl 500-600 filmin sunulduğu Toronto Festivali dev bir 'sinema alışveriş merkezi' kimliğine büründü. Bu yıl Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi'nin ilk gösteriminin yapılacağı festival yıllardır Türk sinemasının nabzını da tutuyor.

Yayınlanma: 23.08.2012 - 06:42
Abone Ol google-news

“Pelin Esmer’in üçüncü filmi ‘Gözetleme Kulesi’nin ilk gösterimi Toronto’da yapılacak.” Haber, geçen hafta bilgisayarlarımıza yansıdığında şaşırmadık. 1976’da “Festivallerin Festivali” adı altında, katıksız sinefil bir etkinlik olarak yola çıktıktan 15 yıl sonra hızla gelişmeye başlayıp devasa bir “Sinema Alışveriş Merkezi” kimliğine bürünerek “vazgeçilmez”leşen Toronto Film Festivali, son yıllarda genç Türk yönetmenlerin filmlerinin ilk kez gösterildiği etkinlik olma özelliğini sürdürüyor.

İki yıl önce, Venedik’ten “Geleceğin Aslanı” ödülüyle dönen Seren Yüce’nin “Çoğunluk”u yanında, Belma Baş’ın ilk uzun filmi “Zefir”, Tokyo öncesi ilk kez Toronto’da izleniyordu. Geçen yıl sıra “Gelecek Uzun Sürer” ile Özcan Alper’indi; bu kez de Pelin Esmer’in… Festivalin ilk yıllarından bu yana Türk sinemasını Toronto’da tanıtma konusunda önemli bir rol oynayan, festivalin kıdemli seçicilerinden Dimitri Eipides, her ne kadar sanat sineması örneklerine ayrılan yerin giderek azalmasından yakınsa da etkinliğin diğer seçicilerinin de Türk filmlerine ilgi göstermesi sonucu, Toronto’nun bir noktada Türk sinemasının nabzını tuttuğu söylenebilir. Locarno ve Venedik festivallerinden hemen sonra gelen Toronto, ödülsüz bir sinema pazarı olmanın avantajını da çok iyi değerlendirmekte. Kısa filmler ve video çalışmalar dahil 500-600 film sunabilen etkinliğin yelpazesi geniş. Altın Palmiye’li Michael Haneke, yine Cannes’da izlenen Bernardo Bertolucci, Abbas Kiarostami, Christian Mungiu da festivalin ustalar programında yer alacaklar. Gelecek hafta Venedik’te Altın Aslan için yarışacak olan filmlerin yarısından çoğu da yine Toronto’da izlenecek. 6 Eylül akşamı, Rian Johnson’ın Bruce Willis’li “Looper” adlı polisiye filmiyle açılacak olan festivalin gala gösterilerinde ve diğer bölümlerinde yer alacak birçok dünya prömiyerini izleyeceğimiz filmlerin konuk yönetmen ve oyuncu listeleri de sayfalar tutuyor.

Kimler yok ki? Javier Bardem, Marion Cotillard, Penelope Cruz, Johnny Depp, Robert de Niro, Costa-Gavras, Bahman Ghobadi, Tom Hanks, Dustin Hoffman, Neil Jordan, Bill Murray, François Ozon, Goran Paskalyeviç, Sally Potter, Robet Redford, Vanessa Redgrave, Salman Rushdie, Naomi Watts ve yüzlerce ünlü konuk daha... Toronto Festivali, sinema dünyasının bir numaralı AVM’si…


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler