Ebu Hamza ABD'ye iade edildi

İngiltere'de, ABD'ye iadeleri onanan ve aralarında Mısır asıllı Ebu Hamza el-Masri'nin de bulunduğu 4 terör zanlısı ülkeden ayrıldı.

Yayınlanma: 06.10.2012 - 10:08
Abone Ol google-news

Terör zanlılarının bugün ABD'de mahkemeye çıkmaları bekleniyor. Londra'daki Yüksek Mahkeme'nin dün, iadeyi önlemek için denenen son yasal seçeneği boşa çıkarıp temyiz başvurusunu reddetmesinin ardından zanlılar, dün akşam iki farklı uçakla ABD'ye gönderildi.

İngiltere Başbakanı David Cameron konuya ilişkin, "Ebu Hamza, ülkemizden ayrıldığı için çok mutluyum. Herkes gibi ben de, buraya gelip ülkemize tehdit oluşturan insanlardan nefret ediyorum" dedi.

Ebu Hamza, Adel Abdül Bary ve Halid el-Favvaz'ın, New York'taki federal mahkemeye çıkartılması beklenirken, Babar Ahmed ve Tahla Ahsan, Connecticut'ta hakim karşısına çıkacak.

Adel Abdül Bary ile Halid el-Favvaz, ABD'de, "El-Kaide üyeleriyle birlikte ABD vatandaşlarını öldürme planı yapmak"tan, Babar Ahmed ve Tahla Ahsan ise "cihad yanlısı bir internet sitesi kurmak"tan suçlanıyor.

Londra'daki Yüksek Mahkeme dün, zanlıların iade edilmemek için sunduğu herhangi bir yeni gerekçe olmadığına ve ABD'ye hemen iade edilmeleri gerektiğine hükmetmişti. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de, zanlıların ABD'ye iadesine karar vermişti.
Ebu Hamza, aralarında "rehin alma, askeri kamp kurma ve cihad ilan etme" gibi suçların da bulunduğu 11 farklı suçtan ABD'de yargılanacak. Davanın üç yıldan fazla sürebileceği tahmin ediliyor.
 

İlk kez 1979 yılında öğrenci vizesiyle İngiltere'ye giren 54 yaşındaki Ebu Hamza, Londra'da Finsbury Park Camisi'nde bir süre imamlık yapmıştı. İngiltere'de "ırk temelinde nefret yayma ve adam öldürmeye teşvik" suçlarından hüküm giyen Ebu Hamza, ABD'de "El-Kaide'ye ait eğitim kampı kurmaya çalışmak" ve "1998'de Yemen'de aralarında Amerikalıların da bulunduğu turistleri rehin alma operasyonunu planlamak" iddialarıyla suçlanıyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler