Eczacılar kepenk kapattı

Eczanelerin kepenk kapatma eylemi Türkiye genelinde bu sabahtan itibaren başladı. Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, bugün Türkiye genelinde 24 bin eczanenin kepenk kapattığını belirterek, nöbetçi eczanelerin 2-3 kat katına çıkarıldığını bildirdi.

Yayınlanma: 04.12.2009 - 07:57
Abone Ol google-news

Eczacıların Kepenk kapatma eylemi başta Ankara İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere tüm Türkiye'de yaşamı etkiledi.

Eyleme katılan eczanelerin camlarına "Teker teker kapanacaktık, hep beraber kapandık", "Bugün kapalıyız, yarını bilmiyoruz", "Eczacılar olarak emeğimizle mesleğimizle çalışanlarımızın ekmeğiyle çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz" sözlerinin yer aldığı dövizler asıldı.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak beraberindeki bir grup eczacı, Ankara'da Çukurambar semtindeki "Natura" adlı eczaneye gelerek temsili olarak kepenk indirdi. Çolak, burada yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 24 bin eczanenin kepenk kapattığını belirterek nöbetçi eczanelerin 2-3 kat katına çıkarıldığını bildirdi.

Eylem nedeniyle yurttaşlarla eczacıları karşı karşıya getirmek isteyenlerin bu amaca ulaşamadıklarını kaydeden Çolak konuşmasına şöyle devam etti:
"Gerçekten sorunlarımızın çözülmesiyle ilgili bir günlük kapatma eylemi diyoruz. 11-12-13 Aralıkta TEB Büyük Kongresi toplanıyor. Bu kongre, hükümet, sorunlarımız konusunda herhangi bir adım atmazsa gerekli radikal tedbirleri alacaktır."

Çolak, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, zararlarının karşılanmasıyla ilgili eczacıların taleplerinin bir kaç katının sanayicilere verildiğini öne sürerek, bunun sanayicilere bir anlamda örtülü bir zam olduğunu söyledi.

Çolak, sorunun kendileriyle çözülmek istenmediğine dikkat çekerek, zararlarının karşılanması konusunda bu güne kadar devlet yardımını alamadıklarını bildirdi.

Bir gazetecinin iskonto uygulamasının eczacıları etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine Çolak, Türkiye'de 7-8 bin çeşit ilaç olduğunu, bunların yaklaşık 3 bin tanesine iskonto uygulanabildiğini söyledi.

Gazetecilerin "Radikal önlemler ne olacak?" şeklindeki soruya Çolak, şöyle yanıt verdi:
''Bizim 320 delegemiz var. Bu konu bizim için yaşamsal önem taşıyor. Bu nedenle her türlü karar alınabilir, sürekli kapatma olabilir, sözleşme feshi olabilir. Ama ben şu anda böyle bir açıklama yaparak kurul üyelerini oraya yönlendirmek istemiyorum. Benim isteğim konu, genel kurulda özgürce tartışılsın gerekli kararlar alınsın."

Öte yandan; Türk Eczacılar Birliği (TEB), Türkiye genelinde il ve ilçelerde 2 bin 500'e yakın nöbetçi kalan eczanelerde provizyon sisteminin kapatıldığını duyurdu.

İzmir'de, eczanelerin bir günlük iş yeri kapatma eylemine yüzde yüze yakın katılım olduğu, kentte 46 olan nöbetçi eczane sayısının ise 100'e çıkarıldığı bildirildi.

Öte yandan eczanelerin eylem nedeniyle kapalı olması, İzmir'de yurttaşların tepkisine neden oldu. Özellikle hastane yakınlarındaki nöbetçi eczanelerde gün boyu yoğunluk yaşandı.
 

Sıvas

Sıvas'ta da eczacılar bir günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı. Eczanelerin camına, ''Teker teker kapanacaktık, hep birlikte kapattık. Bugün kapalıyız yarını bilmiyoruz'' ve ''Eczaneler can çekişiyor'' yazılı dövizler asıldığı görüldü.

Öte yandan, yurttaşların mağdur olmaması için Türk Eczacılar Birliği 37. Bölge Sıvas Eczacı Odası tarafından belirlenen nöbetçi eczanelerin listesi, adresleri ve telefon numaraları tüm eczanelerin camına asıldı.

Bugün için gündüz 14, gece ise 4 eczanenin nöbetçi olarak belirlendiği, vatandaşların mağdur olmaması için nöbetçi eczane sayısının artırılabileceği bildirildi.
 

Aydın

Aydın Eczacılar Odası Başkanı Salih Kozalı, bugün gerçekleştirilen eczane kapatma eylemine, Aydın'daki 113 eczaneden 100'ünün katıldığını, 13 eczanenin ise nöbetçi olarak belirlendiğini kaydetti.

Kozalı, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek için gerçekleştirilen eczane kapatma eylemiyle ilgili herhangi bir sıkıntının olmadığını bildirdi. Aydın'daki 113 eczaneden 100'ünün eyleme katıldığını ifade eden Kozalı, 13 ezcanenin ise nöbetçi olarak belirlendiğini söyledi.

Nöbetçi eczanelerden ikisinde yoğunluk yaşandığını, diğer 11'inde ise normal akışın devam ettiğini bildiren Kozalı, ''Yoğunluk yaşanan eczanelerimize müdahale ettik. Eczacı arkadaşlarımız birbirlerine yardımcı oluyorlar. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok'' dedi.
 

Kocaeli

31. Bölge Kocaeli Eczacı Odası Başkanı Üzeyir Korkmaz, yürürlüğe giren ilaç fiyatlarındaki düzenlemeleri protesto etmek için gerçekleştirdikleri 1 günlük kapatma eylemine Kocaeli'de odalarına üye 487 eczanenin de destek verdiğini söyledi.

Korkmaz, eczacıların bir sıkıntı yaşadığını, bu eylemin de onun çığlığı olduğunu belirterek, Kocaeli halkının kendilerini anlayışla karşılayacağına inandıklarını bildirdi.

''Gayemiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil'' diyen Korkmaz, olayı yalnızca fiyatlarla ilgili anlamanın da yanlış olacağını, eczacılara yüklenen bürokratik işlemlerin sıkıntının başlıca nedenlerinden olduğunu ileri sürdü.
 

Tokat

Tokat'ta eczacılar, ilaç fiyatlarındaki yeni düzenlemeyi protesto etmek amacıyla 1 günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı. Tokat'taki eczacılar, yurt genelindeki eyleme destek vermek için kepenk kapattı. Yurttaşların mağdur olmaması için kentte 10 nöbetçi eczanenin hizmet vereceği öğrenildi.
 

Kastamonu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki eczanelerde, 1 günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı.
Alınan bilgiye göre, nöbetçi eczanelerde yoğunluk yaşandığı bildirildi. Taşköprü'nün 16 bin nüfusu olmasına rağmen, 10 eczanenin bulunduğu, nöbetçi eczaneler dışında eylem katılımın yüzde 100 oranında gerçekleştiği belirtildi.

Yurdun çeşitli yerlerindeki eczacılar, ilaç fiyatlarındaki iskontonun artırılmasını protesto etmek için bir günlük iş yeri kapatma eylemi yaptı.

 

Diyarbakır

Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Sinan Özçelik, yaptığı açıklamada, eylem nedeniyle daha önce 6 olan nöbetçi eczane sayısını 18'e çıkardıklarını, şimdiye kadar olumsuz bir olayın yaşanmadığını söyledi.

Bütün nöbetçi eczaneleri dolaştıklarını ifade eden Özçelik, ''Kepenk kapatma eylemine katılım yüzde 100 oldu. Nöbetçi eczaneler dışında açık olan tek eczane bile yok. Nöbetçi eczaneler sayesinde ilaç sıkıntısı yaşanmıyor. Hastalar kolaylıkla ilaca ulaşabiliyor'' dedi.

Nöbetçi eczanelerden Koca Eczanesi sahibi Levent Koca da eylem nedeniyle personel sayısını dört katına çıkardıklarını ifade ederek, ''Vatandaşların mağdur olmaması için yoğun çalışıyoruz. Acil olan ilaçları hemen veriyoruz. İlaç alamadığı için mağdur olan kimse yok'' diye konuştu.
 

Elazığ

Elazığ Eczacı Odası Başkanı Yavuz Tatar, ilaç firmalarından alınan iskontonun yükseltilmesi sırasında eczacıya ciddi haksızlıklar yapıldığını savundu.

Tatar, ildeki nöbetçi eczanede yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de bugün 1100 eczane dışında tüm eczanelerin kepenklerini kapattığını belirterek, bu duruma Elazığ'da da uyulduğunu, nöbetçi eczanelerin vatandaşın sıkıntı yaşamaması için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Bilecik

Bilecik'te de 17 eczaneden 2'si nöbetçi olarak belirlendi, diğerleri iş yerlerini açmadı. Kentteki eczaneciler, Tefikbey Caddesi'ndeki Edebalı Eczanesi önünde toplandı. Eczacı Odası Bilecik Temsilcisi Önder Akman, burada yaptığı açıklamada, sağlık sisteminin temel taşlarından biri olan eczanelerde deprem yaşandığını öne sürdü.

Akman, şöyle konuştu:
''Biz ilaç fiyatlarındaki indirimleri yürekten destekliyoruz, yalnız elimizdeki daha önceden yüksek maliyetli almış olduğumuz ilaçları bugünden itibaren bir günde yaklaşık yüzde 30 değer kaybederek, emeğimizin ve tüm birikimimizin üçte birine el konulmasına karşıyız. Eczacılar olarak mesleğimizle, çalışanlarımızın ekmeğiyle, çocuklarımızın geleceği ve hastalarımızın sağlığıyla oynanmasına izin vermeyeceğiz''

Bazı vatandaşlar, ilaç almak için geldikleri eczanelerin kapalı olduklarını fark edince tepki gösterdi. Kimileri ise eczacıların bir günlük eylemine destek verdi.
 

Yozgat

Yozgat Eczacılar Odası Başkanı Harun Lekesiz, bugün Yozgat Eczacılar Odası bölgesinde faaliyet gösteren 105 eczaneden nöbetçiler dışında 88'inin kapalı olduğunu söyledi.

Uçurum kenarında ayakta kalarak vatandaşlara hizmet etmeye çalışan eczacıların bir adım dahi geri atacak halde olmadığını ifade eden Lekesiz, ''Eğer geri adım atarlarsa yıl sonuna kadar 7 bin eczane o uçurumdan aşağı düşecek. Eczanelerimizin yarın birer birer kapanmasındansa bugün hep beraber kapanmayı uygun gördük'' dedi.
 

Diğer iller

Eczacılar Odası öncülüğünde eyleme destek veren Batman'daki 96 eczaneden sadece 9'u nöbetçi eczane olarak hizmet veriyor.

Siirt'te bulunan 42 eczaneden 10'u nöbetçi bırakılırken, diğerleri kepenk indirdi.
Eskişehir 9. Bölge Eczacı Odasından yapılan yazılı açıklama, eylem nedeniyle 15 nöbetçinin belirlendiğini, geri kalan eczanelerin hizmet vermeyeceği belirtildi.

Kütahya'da 35. Bölge Eczacı Odasına bağlı yaklaşık 70 eczaneden sadece nöbetçi olarak tespit edilen 18'i açık tutuldu.

 

İLAÇTA YÜZDE 23 İSKONTO DÖNEMİ BAŞLADI


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler