''Eğitimde fırsat eşitliği sağlandı"
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Bakanlığı ile ilgili, 2010 yılı ocak ayında yürürlüğe girecek olan stratejik planın, gelecek yıllar için bir yol haritası niteliğinde olacağını bildirdi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile 94 devlet üniversitesinin 2010 yılı bütçesi görüşülüyor.
Bütçe üzerinde Hükümet adına söz alan Bakan Çubukçu, temel önceliklerinin eğitimin tüm kademelerinde çocukların ve gençlerin en iyi şekilde yetişmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Çubukçu, bu nedenle 2010 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek olan stratejik planın büyük önem arz ettiğini, planın, gelecek yıllar için de bir yol haritası niteliğinde olacağını dile getirdi.
Bakan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığında yeni bir dönemi başlatacak olan bu planla, hizmetlerin planlı üretilmesi ve uygulamanın etkin şekilde işlenmesinin baz alındığını vurguladı.
Milli Eğitim Bakanlığının 2010 yılı hedeflerini anlatan Çubukçu, 2008-2009 öğretim yılında okul öncesi okullaşma oranının yüzde 33'e çıkarıldığını bildirdi. Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı yüzde 51'in üzerinde olan 32 ilde pilot uygulamaya geçildiğini belirten Çubukçu, hedeflerinin bu illerde yüzde 100, ülke genelinde de yüzde 40'a ulaşmak olduğunu söyledi.
Çubukçu, okul öncesi eğitimin yaygınlaşmasının kız çocuklarının okullaşmasında doğrudan etki yaptığını belirtti. Bakan Çubukçu, okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla önümüzdeki dönemlerde de ihtiyaç duyulan alanlarda öğretmen atamalarının gerçekleşeceğini bebildirdi.
Bakan Çubukçu, stratejik plan hedeflerine göre 2014 yılında okul öncesi eğitimi yüzde 70'e çıkaracaklarını anlattı.
''İlköğretimde hedef, yüzde 100"
Bakan Çubukçu, ilköğretim alanında 2008-2009 öğretim yılında yüzde 98 olan net okullaşma oranını yüzde 100'e çıkarmayı hedeflediklerini, bu amaçla zorunlu ilköğretim çağında olup okula kayıtlı olmayan ya da devam edemeyen öğrenciler için uygulamaya konulan e-okul sistemiyle takip çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Çubukçu, takip çalışmaları sonucunda ilköğretime kayıtsız ve kayıtlı olduğu halde devamsız 326 bin öğrencinin, Eylül 2009 tarihi itibariyle ilköğretime erişimlerinin sağlandığını söyledi.
İlköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 2008-2009 öğretim döneminde yüzde 32'ye düştüğünü kaydeden Çubukçu, 9. Kalkınma Planı ve Hükümet Programındaki 30 öğrenci hedefine ulaşılmak için çalışmalara devam edildiğini bildirdi.
Kız çocuklarının okullaşma oranı
Çubukçu, orta öğretim alanında, kız çocuklarının okullaşma oranının artırılması için kız ve erkek öğrenciler arasındaki makasın 5 yıl içinde yüzde 2'nin altına indirilmesinin, en önemli hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.
Bakan Çubukçu, gelecek dönemde, mesleki eğitim sisteminin, katsayı sorununun da çözüldüğü ölçüde, payının ve kalitesinin artacağına inandığını dile getirdi.
Mesleki ve teknik eğitimin genel eğitim içindeki oranının 2002-2003 öğretim yılında yüzde 28 olduğunu anımsatan Çubukçu, kendi dönemlerinde tüm olumsuzluklara rağmen bu oranın yüzde 43'e yükseltildiğini belirtti. Çubukçu, hedeflerinin bu alanda 2012 yılına kadar yüzde 50'ye ulaşmak olduğunu söyledi.
Engellilerin eğitimi alanında da önemli gelişmeler olduğunu, eğitim alan her öğrenciye ödeme yapıldığını belirten Çubukçu, ''Göreve geldiğimizde 27 bin özürlü eğitim görürken, bugün bu rakam 210 bine ulaştı. Eğitilebilir engelli sayısının 300 bin olduğunu düşünürsek, yüzde 100 hedefe ulaşmakta az bir miktar kaldı'' dedi.
Yeni kurulan üniversiteler
Bakan Çubukçu, 2003-2009 yılları arasında 41'i devlet, 22'si vakıf olmak üzere 63 üniversite kurulduğunu ve 81 ilin üniversiteye kavuşturulduğunu söyledi. Üniversitelerin kaderlerine terk edilmediğini ifade eden Çubukçu, şöyle devam etti:
''Türkiye'yi dolaşıyorum. Yeni kurulan üniversiteleri özellikle ziyaret ediyorum. Bir çok üniversitenin, çok ilerisine geçtiklerini görüyoruz. Burada, 'bir ev parasına üniversite kuruluyor...' itirazları dile getirildi. 2007 yılından bu güne kadar, üniversite bütçelerini imzalarken gördüm ki hepsinin bütçeleri milyonların üzerinde. Elbette üniversitelere daha fazla destek vermek istiyoruz. Yüksek öğrenime yaptığımız yatırımlar, dönemimizin parlak çalışmalarından birisidir.''
e-dönüşüm alanında Milli Eğitim Bakanlığı olarak önemli adımlar atıldığını belirten Çubukçu, ADSL internet erişimi sağlanan ilköğretim kurumlarının sayısının yüzde 95'e, orta öğretim kurumlarının sayısının ise yüzde 100'e ulaşarak, eğitimde fırsat eşitliğine yönelik gelişme sağlandığını ifade etti.
Çubukçu, 2003-2009 yılı arasında, öğrencilerin annelerine 1 milyar 269 milyon lira ödeme yapıldığını anımsattı. İlköğretimde burs alan öğrenci sayısının 2009 yılında 184 bin olduğunu belirten Çubukçu, 2010 yılında bu rakamı 225 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Hayırseverlere de eğitime yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür eden Bakan Çubukçu, tüm Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan dersliklerin üçte 1'inin AKP döneminde yapıldığını, bu başarıyı gölgelemeye kimsenin hakkı olmadığını sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'