Emekçi 'Hayır' diyecek
Referandumda verecekleri oyun aynı zamanda hükümetin emek karşıtı sekiz yılına da tutumunu göstereceğini belirten emekçiler, emekçiye "hayır" diyen "hayır" diyeceklerini belirtti. Eğitim-İş de bugün Galatasaray'da toplanarak oyunun hayır olacağını açıklıyor.
Petrol-İş, Tek Gıda-İş ve Hava-İş Sendikası’nın da aralarında bulunduğu Türk-İş’e bağlı 12 sendika, anayasa referandumunda “Hayır” oyu verme kararı aldı. Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, emekçilerin AKP iktidarına güven oyu vermesinin mümkün olmadığını belirterek “Referandumda vereceğimiz hayır oyu, aynı zamanda hükümetin emek karşıtı 8 yılına karşı tutumumuzun da açık göstergesi olacaktır. Emekçiye ‘hayır’ diyene biz de ‘hayır’ diyeceğiz” diye konuştu.
Türk-İş’e bağlı 12 sendikanın başkan ve yöneticileri dün Taksim Hill Otel’de “Sendikal Hakların Yok Sayılmasına ve 12 Eylül Anayasası’nın Devamına Hayır” başlıklı basın toplantısı düzenledi. Sendikalar adına ortak açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, anayasa paketinin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu demokratik, özgürlükçü ve sosyal anayasa hedefinden uzak olduğunu ve paketin yeni sorunlar yaratmaya aday bir düzenleme olduğu vurgusunda bulundu. Anayasa paketinin 12 Eylül ürünü olan seçim barajlarına, siyasi dokunulmazlıklara ve YÖK’e dokunmazken demokratikleşme adı altında yüksek yargıyı kontrol altına alma amacına hizmet ettiğini kaydetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın referandum mitinglerinde sendikal hakları genişlettikleri yönündeki açıklamalarını da sert dille eleştiren Öztaşkın, anayasa paketinin 12 Eylül anayasasının özünde yatan emek karşıtı hükümlere dokunmadığını, makyaj değişikliklerle sendikal sistemi daha da geriye götürdüğünü söyledi.
İşçi hakları geriliyor
Öztaşkın, sendikal düzenlemelere ilişkin özetle şu eleştirilerde bulundu:
“51. maddede var olan ‘işçi-memur’ ayrımı devam ettirilmiş, tüm çalışanların ortak sendikalaşma hukuku yaratılmamıştır. ‘Aynı anda birden çok sendikaya üye olma yasağı’ kaldırılarak sendikal kaos ve güdümlü sendikacılık yaratılmak istenmektedir. 53. maddeyle memurlara toplusözleşme hakkı tanındığı iddiası da gerçekdışıdır. Memurlar için mevcut hükmünden daha geri bir düzenleme yapılarak, grev hakkı engellenmiş, grev yalnızca toplusözleşme yapılması sırasında kullanılabilecek bir araç olarak sınırlandırılmıştır. Lokavt hakkı ise korunmuştur. ”
Öztaşkın, Türk-İş yönetiminin anayasa referandumuna karşı tavrını açıklamamasını da eleştirdi. “Türk-İş, hayır oyu verme yönündeki tavrını ortaya koymalıdır” diyen Öztaşkın, 9 Ağustos’ta yapılacak olan Türk-İş Başkanlar Toplantısı’nda da “hayır” oyu verilmesi yönündeki taleplerini Türk-İş yönetimine ileteceklerini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'