Enerji sektöründe dışa bağımlılık yüzde 73 düzeyinde
Türkiye'nin enerji ithalatının yılda 40 milyar doları geçtiğini vurgulayan DEK-TMK, yıllık ihracatın yaklaşık olarak yüzde 50'sine karşılık gelen enerji ithalatının olumsuz etkilerinin yalnızca ekonomik alanda değil, siyasi alanda da bağımsız hareket etme alanını sınırladığını vurguladı.
DEK-TMK, Türkiye'nin kaynaklarından karşılanabilme oranının azalmış olduğuna dikkat çekilerek, dışa bağımlılığın yüzde 73 düzeyine ulaştığını kaydetti.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi'nin (DEK-TMK) Türkiye'de yapılan enerji harcamaları hakkında yaptığı açıklamada, ekonomik faaliyetlerin ve nüfusa paralel olarak enerji tüketiminin hızla arttığı belirtildi. 2009 yılı küresel kriz nedeniyle enerjinin tüm çeşitlerinde tüketimde azalma görülmüş olmasına rağmen 2010 ile 2011 ve gelecek diğer yıllarda da enerji tüketiminin yüzde 5'i aşacak oranda olmasını beklediklerini açıkladı. Açıklamada talep artışı'nın ekonomik faaliyetlerin de artışı anlamına gelmekle birlikte, Türkiye'nin kaynaklarından karşılanabilme oranının azalmış olduğuna dikkat çekilerek, "Dışa bağımlılığımız yüzde 73 düzeyine ulaşmıştır" denildi.
DEK-TMK, özellikle petrol ve doğal gaz fiyatlarının yüksek olarak seyrettiği dönemlerde, Türkiye'nin enerji ithalatının yılda 40 milyar doları geçtiğini vurguladı. Açıklamada, yıllık ihracatımızın yaklaşık olarak yüzde 50'sine karşılık gelen enerji ithalatının olumsuz etkilerinin yalnızca ekonomik alanda değil, siyasi alanda da bağımsız hareket etme alanını sınırladığının altı çizildi. DEK-TMK, enerji tüketimimizin yerli kaynaklardan daha fazla karşılanarak, dışa bağımlılığın azalması yönünde atılacak adımlar için devlet bütçesinden daha fazla kaynak tahsis edilmesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Yapılacak kaynak tahsisinin Türkiye genelindeki var olan yüzde 16'lık kayıp-kaçak oranının giderilmesi için düşük verimli çalışan termik termallerin yenileme ve modernizasyonu için kullanılacağı bildirildi.
Enerji fiyatları uluslararası rekabetçiliği öldürdü
DEK-TMK yaptığı açıklamada, Türkiye'de enerji fiyatları'nın petrol, doğalgaz, kömür ve elektrikte bu kadar fazla olmasının sanayi üretiminde ve yurtdışı rekabetin sağlanmasında önemli bir etken olduğunu vurgularken, enerjinin, artan bir refah seviyesinin destekcisi olmaktan, vergi kaynağı olma yoluna gittiğine dikkat çekti.
Kişi başı tüketilen enerji yoğunluğu ortalamanın üstünde
Açıklamada EİE İdaresi Genel Müdürlüğü verilerine göre sanayide en az yüzde 15, binalarda yüzde 35 ve ulaşımda yüzde 15 tasarruf potansiyeli olduğunu ve tasarruflar toplamında yılda 4 milyar TL'ye denk geldiği vurgulanarak, kişi başına enerji tüketimi OECD ortalamasının yüzde 20'si iken gayri safi yurtiçi hasıla başına tüketilen enerji yoğunluğunun, OECD ortalamasının 2 katı olduğu vurgulandı.
Teşvik yok
Türkiye genelinde 48 bin MW yani 120 milyar kwh/yıl rüzgardan, 130 milyar kwh/yıl hidrolik ve 380 milyar kwh/yıl güneşten elektrik enerjisi üretilebilecek yenilenebilir kaynakların olduğuna dikkat çeken DEK-TMK, iletim sistemlerinin yetersizliği ve iletim sistemlerine teşvikin olmaması nedeniyle bu kaynaklardan yeterince yararlanılamadığını belirtti. Kaynaklara dayalı yatırımlar için yerli yatırımcılara teşvik desteğinin yanı sıra proje desteğinin de verilmesi ve bunların sisteme bağlantıları için gerekli tesislerin kamu eliyle yapılması gerektiğinin altı çizildi.
Yerli kaynaklar kullanılamıyor
Açıklamada yerli kaynakların hizmete alınışındaki zorlukları, dış krediyi sağlayan kuruluşların şartlarına göre yerli teçhizata ve yerli yakıt kullanımına bir fiyat avantajı sağlanmaması, bunların hizmete alınmasında karşılaşılan engellerin başında geldiği kaydedildi.
Politik sıkıntılar her yerde
Enerji sektörünü yöneten ETKB, EPDK, Özelleştirme İdaresi arasındaki görüş ayrılıklarının enerji yönetişini etkilediğini ve ortak bir politika tespitine engel olduğunu vurguladı. Yayımlanan Strateji Belgesi'ni buna örnek olarak gösteren DEK-TMK ayrıca, yaşanan çelişkiler, tüketicinin istismar edilip edilmediği konusunda sorgulamaları doğurmakta olduğuna dikkat çekti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'