Enerjine yazık!

Türk iye’yi karanlığa gömen elektrik kesintisinin nedeni üçüncü gününde de sırrını korudu. Enerji Bakanı Yıldız, “3 tane olumsuzluğun aynı ana rast gelebilmesinin ihtimali normalde 86.400’de 1’ diye konuştu.

Yayınlanma: 03.04.2015 - 05:59
Abone Ol google-news

Salı günü, neredeyse tüm gün ve tüm Türkiye’yi karanlığa sokan elektrik kesintisinin nedeni aradan 3 gün geçmesine rağmen anlaşılamadı. Enerji Bakanı Taner Yıldız dün, “Teşhisini koyduk... Birer saniye arayla Atatürk Barajı’ndan, Çukurova bölgesinden ve Elbistan’da çıkan hatların aştığını görüyoruz. Olasılıklar var ama bu olasılıkların bir araya gelmesi ihtimali 86 bin 400’de 1” dedi.

Domino etkisi...

İstanbul’da dün “12. Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul”un açılışına katılan Bakan, siber saldırı ihtimali için de “Böyle bir cümleyi kullanmam için erken” yanıtını verdi.

İşte bakanın sözleri: “Kesinti nereden kaynaklandı? Bunun teşhisini koyduk... Birer saniye arayla Atatürk Barajı’ndan, Çukurova bölgesinden ve Elbistan’da çıkan hatların aştığını görüyoruz. Çukurova bölgesinin izole bir yapı haline gelmesiyle beraber, batıdaki İzmir Aliağa bölgesindeki santralların peş peşe çıkması böyle bir çöküşün tetiklenmesine sebep oldu. Vakayı okuyoruz ama hangi sebeplerden olabileceği konusundaki araştırmalarımız devam ediyor. Bir kısım olasılıklar var. 1 dakika 60 saniye, 1 saat 3600 saniye, 1 günde 86.400 saniye var. Bütün bu 3 tane olumsuzluğun aynı ana rast gelebilmesinin ihtimali normalde 86 bin 400’de 1. 33 yıllık işi yalnızca iletim olan arkadaşlarımızla konuştuğumuzda böyle bir olasılığın şu ana kadar gerçekleşmediğinden bahsettiler.”

Kesintiyi tetikleyen sebebin ne olduğunu tespit etmeye çalıştıklarını belirten Yıldız, “Aliağa bölgesinde birbirini ardı ardına tetikleyen yapının, frekansın düşmesiyle beraber olduğunu grafiklerle gözlemledik ama bunu tetikleyen sebebin ne olduğunu, bir müdahale mi, teknik gerekçelerle mi, yoksa bir manipülasyonla mı alakalı olduğu konusunda nihai cümleyi kullanmıyor, söylemiyoruz” ifadesini kullandı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Sistemimize, ekibimize güveniyoruz. Bütün kurumlarımız ve sistem adına bunun bir kez daha tekrarlanmayacağı inşallah söylemem lazım” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler