Engelliler için sporda işbirliği protokolü

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu ve Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği arasında, Bakanlığa bağlı özel eğitim kurumlarındaki öğrencilerin aktivitelere katılmalarına ilişkin protokol imzalandı.

Engelliler için sporda işbirliği protokolü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.12.2009 - 11:54

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın da katıldığı imza töreninde, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Tarık Bitlis ve Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği Onursal Başkanı Dilek Sabancı Milli Eğitim Bakanlığı, MEB Başöğretmen Salonu'nda işbirliği protokolüne imza attı. Törende konuşan Çubukçu, 3 Aralık'ın Dünya Özürlüler Günü olarak kutlandığını anımsatarak, bu günü böyle bir protokol ile anlamlandırmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Çubukçu, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nün bir yandan engellilerin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkarırken, diğer yandan da toplumsal sorumlulukları devlete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına hatırlattığını ifade etti. Engelliler ile ilgili yasanın büyük 2005 yılında çıkarıldığını ve bu alanda büyük mesafeler alındığını anlatan Çubukçu, bu yasayla engellilerin artık ''özel gereksinimlerinin karşılanması konusunda temel bir zemine kavuştuğunu'' belirtti.

Engellilere yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren Çubukçu, bugün engelli çocukların tamamına devletin eğitim desteği verdiğini, okullara ücretsiz taşındıklarını, bakıma muhtaç özürlü çocuğu bulunan ailelere asgari ücret tutarında evde bakım desteği verildiğini anlattı.

Birçok anne-babanın bile çocuklarının hiçbir şey yapamayacağını düşündüğünü söyleyen Çubukçu, bunun değişmesi gerektiğini belirtti. Çubukçu, ''Engelli bireylere fırsat verdiğimizde bizden hiçbir farkları olmadan bu hayata tam katılacaklarına inanmamız ve toplumu da inandırmamız gerekiyor'' dedi.

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunların aynı zamanda ülkenin sorunları olduğunu ifade eden Çubukçu, ''Bakanlığımızın temel hedefi engelli bireyi kendi kendine yetebilen, uyumlu davranışlar sergileyen, toplumsal hayata katılan bireyler haline getirmektir. Bu çabamızın sonuç vermesinde soru önemli bir araç olarak görmekteyiz'' diye konuştu. Zihinsel engelleri bireylere yıllardır gönüllülük esasına göre hizmet veren Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanlığı ve Türkiye Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği'nin engelli bireylere yönelik olumsuz algının değişmesinde bugüne kadar önemli katkıları olduğunu ifade eden Çubukçu, bu katkıya bugün büyük bir adım daha eklendiğini kaydetti.

Çubukçu, imzalanacak protokolle MEB'e bağlı özel eğitim okul ve kurumlarında eğitim gören lisanslı ve lisanssız öğrencilerin daha fazla fiziksel ve sosyal aktivitelere katılımlarının sağlanmasının, spor yoluyla fizik kondisyonlarının geliştirilmesinin, beceri ve yeteneklerinin geliştirilerek özgüven kazanmalarının, ulusal ve uluslararası oyun kurallarına uygun olarak yarışmalara katılmalarının amaçlandığını anlattı. Bugün birçok sivil toplum kuruluşunun ve tek tek bireylerin gönüllü olarak çaba gösterdiklerine tanık olduklarını dile getiren Çubukçu, öğretmenlerin de bu konuda fedakarlık gösterdiğini ifade etti. Çubukçu, ''Şimdi imzalayacağımız protokolle kulüplerimiz bünyesindeki lisanslı veya lisanssız öğrencilerimiz ile onların başarısı için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan öğretmenlerimiz için daha rahat bir ortamda çalışma imkanı sağlamış olacağız'' dedi.

'Temel Reis gibi hissediyorum'

Özel Sporcular Spor Eğitim ve Rehabilitasyon Derneği Onursal Başkanı Dilek Sabancı da protokolün imzalanmasından mutluluk duyduğunu belirterek, ''3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde bir hayalimi gerçekleştiriyorum'' diye konuştu. Dernekte 8-46 yaş arası özürlü sporcuların bulunduğunu ifade eden Sabancı, sporun yararlarını anlatarak, ''Ben bile spor yaptığım zaman kendimi Temel Reis gibi hissediyorum'' dedi. Derneklerinin daha çok ''lisanssız sporculara'' yönelik faaliyet gösterdiği söyleyen Sabancı, kendilerini destekleyen babası merhum Sakıp Sabancı'yı da andığını dile getirdi. Babasından söz ederken gözleri dolan Dilek Sabancı, ''Rahmetli babam herhalde gururludur. Bu yaptıklarımı görse ne kadar mutlu olacağını tahmin edebiliyorum. Eminim bir yerlerden görüyordur'' diye konuştu.

Türkiye'de 10 milyona yakın engelli bulunduğunu söyleyen Sabancı, engellilerin sorunlarını çözmek için bu konunun ders müfredatlarına konulması ve insanlara ''farklı insanlara ön yargısız bakmanın öğretilmesi'' gerektiğini kaydetti. Dilek Sabancı, imzalanacak protokolle hiçbir bürokratik engel olmadan çocukların rahatlıkla spor eğitimlerine katılabileceklerini belirterek, protokolle, ''kendisi derneğin başında olmadan da faaliyetler süreceği için mutlu olduğunu'' ifade etti.

 

'Ülkemiz açısından çok olumlu bir gelişme'

Bakan Özak, imza töreninden önce yaptığı konuşmada, özürlülere tanınan hakların her geçen gün arttığını belirterek, ''Bu durum ülkemiz açısından çok olumlu bir gelişmedir. Çünkü çağdaşlık insanı insan yapan değerlere saygıdır. Özürlülerimizi toplumun her kesimine kazandırmaya devam ediyoruz. Bize özürlülerimizi tanıtan, anlatan ve onlara gerekli ilgi, alakayı göstermemize öncülük eden çok değerli büyüğümüz Sakıp Sabancıyı da saygı ve şükranla anıyorum'' dedi. İmzalanan bu protokolle engellilerin topluma kazandırılması bakımından çok önemli bir adım atıldığına dikkat çeken Bakan Özak, ''Spor gezegenimizin ortak tutkusudur. Spor insanları toplumla bütünleştiren en önemli unsurdur. Bu protokolle özürlü vatandaşlarımızı sporun içerisine yani günlük hayatın akışı içerisine alarak hem kendilerine olan güvenlerini kazanmalarını sağlamış olacağız, hem de ailelerin özürlü çocuklarına bakış açısını değiştirmiş olacağız. Gelişmişliğin en önemli unsurları bilim, teknoloji, sanat, kültür ve özellikle spordur. Nüfusumuzun sadece 2.5 milyonluk kısmı lisanslı sporcu, bu sayı çok az. Bu tür protokollerle daha çok sosyal ve fiziksel aktiviteye katılmasını, sosyal olgu ve becerilerinin gelişmesine katkı sağlamamız lazım'' diye konuştu.
 

Yeni protokol yolda

Bakan Faruk Nafiz Özak, Milli Eğitim Bakanlığı ile yakında önemli bir protokole daha imza atacaklarını belirterek, şöyle konuştu: ''Her iki bakanlığın, beden eğitimi ve spor alanında, tesislerin ortak kullanımı, spor elemanlarının görevlendirilmesi, okul spor kulüplerinin kurulması ve Gençlik Spor Genel Müdürlüğü'nün faaliyetlerine dahil edilmesi konularını kapsayan protokolü yakında imzalayacağız. Bu protokol içerisinde öğrenci sporcuların özlük haklarının iyileştirilmesi de yer alacak.''

Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Tarık Bitlis de amaçlarının Türkiye genelinde 153 bin olan özürlü sporcu kulüplerinin sayısını daha da artırmak olduğunu ifade ederek, ''Bu protokolle, bu çocuklarımızın aileleriyle de işbirliği çerçevesinde amacımıza ulaşmak. Hedefimiz ise özürlü çocuklarımızın eğitim alanlarının yanına sporu da katmaya çalışmak'' dedi. Konuşmaların ardında imzalanan işbirliği protokolünden sonra, Dilek Sabancı, Federasyon Başkanı Bitlis ve özürlü çocuklar her 2 bakana plaket verdiler.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon