Engellilerin askerlik gururu

Genelkurmay Başkanlığı'nca her yıl Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen ''Temsili Askerlik'' uygulaması kapsamında çeşitli birliklerde bir günlük askerlik eğitimi alan engelliler, ailelerinin sevinç gözyaşları arasında yemin ederek terhis oldu.

Yayınlanma: 12.05.2011 - 11:38
Abone Ol google-news

İzmir'in Bornova ilçesindeki 57. Topçu Tugayı'ndaki bir günlük askerlik eğitimine 276 engelli katıldı. Tugayda sancağın tanıtılmasıyla başlayan törende, 57. Topçu Tugayı'nın tarihi okundu, ''özel tertip'' topçu erler yemin etti.
 

Erler adına yaş kütüğüne plaket çakan Raşit Yürüm, ''Şerefli üniformayı temsili askerlik uygulaması sayesinde sonsuz gururla taşıdıklarını'' söyledi. Uygulamanın bir gün sürmesine rağmen asker olanların ve ailelerinin gururlarının ömür boyu süreceğini vurgulayan Yürüm, engelli de olsalar, giydikleri üniformanın değerini bildiklerini, vatan uğruna gerektiğinde seve seve can vereceklerini ifade etti. Yürüm, konuşmasının ardından ''Bugün kına gecem var anne, yarın askerim ben de. Keşke görseydin sen de'' mısralarının yer aldığı kendi yazdığı şiirini okudu.

Ege Ordusu Kurmay Başkanı Tümgeneral Alaeddin Örsal, konuşmasının ardından Yürüm'e terhis belgesini ve hediye verdi.

Zihinsel Engellileri Geliştirme ve Koruma Derneği Genel Başkanı Muhittin Yılmaz da Tümgeneral Örsal'a plaket sundu.

Daha sonra 1 günlük temsili askerlik eğitimini tamamlayan engellilere terhis belgeleri verildi.

Topçu Tugayı Komutan Vekili Topçu Albay Engin Uzunçakmak da yaptığı konuşmada, ''Türk ordusu bugün bir kez daha ordu millet olmanın gururunu yaşıyor. Demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin, Atatürk ilke ve inkılaplarının yılmaz bekçileri olarak saflarımıza katıldınız'' dedi.

Tören geçişiyle sonra eren program boyunca aileler duygusal anlar yaşadı. Bol bol fotoğraf çektiren asker yakınlarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
 

Samsun

Samsun Sahra Sıhhiye Eğitim Merkez Komutanlığına bağlı Sıhhiye Çavuş ve Er Eğitim Tabur Komutanlığı Gökberk Kışlası'nda düzenlenen bir günlük askerlik eğitimine de 84 engelli katıldı.

Sahra Sıhhiye Eğitim Merkez Komutan Vekili Kurmay Albay İbrahim Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, güçlü bir toplumun her vatandaşına ilgi göstermesi ve isteklerin imkanlar ölçüsünde karşılanarak oluşturulabileceğini belirterek, ''Bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri daima milletin yanında onlarla iç içe olmuş, güvenliğin yanında diğer konularda da milletinin emrinde olmayı kendine ilke edinmiştir'' diye konuştu.
Konuşmanın ardından 84 engelli askerlik yemini etti. Törene tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Cihan Gümüşlü'nün kınalı ellerle gelmesi dikkati çekti.
Gümüşlü'nün annesi Ayşegül Gümüşlü, oğlunu geçirdiği hastalık nedeniyle askere gönderemediğini bu nedenle bir günlük askerlik görevi dolayısıyla ellerine kına yaktığını söyledi.
 

Denizli

''Temsili Askerlik'' uygulaması kapsamında Denizli'de 17 engelli, bir günlük temsili askerlik yapmanın heyecanını yaşadı.
Denizli 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına aileleriyle gelen 17 zihinsel ve bedensel engelli, bir günlük temsili askerlik eğitimi için yakınlarının yardımıyla asker kıyafetlerini giydi.

Asker adayları, daha sonra silah ve Türk bayrağı üzerine ellerini koyarak ettikleri yeminle ''Mehmetçik'' oldu.

Denizli 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı Kurmay Başkanı Kıdemli Albay Hilmi İyilikçi, yemin törenin ardından yaptığı konuşmada, engelli gençlerin kısa süre de olsa kışla ortamını yaşayacağını belirterek, ''Bu yeminle ülkenize ve milletinize olan bağlılığınızı bir kez daha göstermiş olacak, Bu kutsal görevin onurunu da ömür boyunca göğsünüzde taşıyacaksanız'' dedi.
 

Yemin töreninin ardından engelliler eğitim silahlarıyla fotoğraf çektirdi.
 

Sakarya

Sakarya'da da 1. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığına bağlı Taşkısığı Kışlası'nda Engelliler Haftası dolayısıyla temsili askerlik uygulaması gerçekleştirildi.
20 zihinsel ve bedensel engelli kısa süreli eğitimin ardından silah başına geçerek askerlik yemini etti. Törene katılan engellilerin yakınları, askerlik yemini eden çocuklarını ayakta alkışladı.

Garnizon Komutanı Vekili Piyade Albay Kutluay Önay, törende yaptığı konuşmada, ''Yemin eden her asker Türk vatanının ve milletinin varlığını, bölünmez bütünlüğü için ölümü dahi göze aldığını ifade etmektedir. Bu kutsal topraklar üzerinde yaşayan Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti için tüm varlığını ortaya koyarak mücadele edeceğini haykırmaktır'' ifadelerini kullandı.

Temsili askerlik eğitimi alan spastik engelli Mehmet Süzer (28) ise gazetecilere yaptığı açıklamada, vatana ve Türk bayrağına kanının son damlasına kadar hizmet etmeye hazır olduğunu belirterek, ''Bize bu imkanı sağlayanlara çok teşekkür ederiz. Allah razı olsun. Bizi buraya getirdiler'' dedi.
 

Anne Emine Süzer ise asker annesi olmaktan gurur duyduğunu kaydederek, ''Çok mutluyum, çocuklarımız için böyle bir imkan sağlandı, komutanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Vatana seve seve evlatlarımızı feda etmeye hazırım. Yavrum için çok heyecanlıyım'' diyerek duygularını dile getirdi. Engelliler yemin törenin ardından askerlik eğitimine devam etti.
 

Eskişehir'de askerlik sevinci

Eskişehir'de de temsili askerlik uygulamasına katılan 22 engelli için yemin töreni düzenlendi.

1. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Erdoğan Arslantaş, 1. Ana Jet Üs Komutanlığı Er Gazinosu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, 22 engelli vatandaşın yemin ederek asker olma onur ve şerefine eriştiğini söyledi.
Yemin eden askerlerin birer Mehmetçik olduğunu ifade eden Arslantaş, ''Sizi kutluyorum. Yemininiz hayırlı olsun. Anne ve babalar, kınalı kuzularınız, asker yemini ederek Atatürk'ün askeri olmasını gördünüz. Bu genç askerleri görünce gurur duyuyorum'' dedi.
Yemin eden askerler daha sonra eğitim aldı.
 

Elazığ'daki tören

Elazığ'da 8. Kolordu Komutanlığında düzenlenen törene de 36 engelli katıldı.
General Salih Omurtak Kışlası'nda düzenlenen törende, üniformalı engelliler yemin etti. Engelli askerlere Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutan Vekili Korgeneral Galip Mendi ile Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu künyeleri ile terhis belgelerini verdi.
Engelli askerler daha sonra aileleri ve katılımcılarla fotoğraf çektirdi.

Kolordu Komutan Vekili Korgeneral Mendi, törende yaptığı konuşmada, engelli bireylere vatan savunmasında görev verildiğinde diğer askerlerden geri kalmayarak verilecek her görevi en iyi şekilde yerine getirmeye gayret edeceklerine olan güveninin tam olduğunu kaydetti. Konuşmanın ardından resmi geçit töreni yapıldı.
 

Malatya'da uygulamaya 45 işitme engelli katıldı

Malatya'da ise 45 işitme ve konuşma engelli bir günlük temsili askerlik yaparak yemin etti.
Aileleriyle birlikte Malatya 7. Ana Jet Üssü Komutanlığına gelen engelliler, asker elbiselerini giydikten sonra yanlarındaki refakatçi askerlerle eğitim alanında temel eğitimlerini aldı.

Engelliler daha sonra yemin töreni için aileleriyle birlikte için tören alanına geçti.
Törende, engelli askerlere seslenen Hava Pilot Tuğgeneral Yılmaz Özkaya, ''Bugün yaptığınız eğitimlerle bizlere asker olmak için hiç bir engel tanımadığınızı ve ihtiyaç duyulduğunda Türk vatanını korumaya hazır olduğunuzu gösterdiniz. Sizlerle gurur duyuyoruz'' diye konuştu.

Törenin ardından aileleri ve komutanlarıyla fotoğraf çektirerek terhis belgelerini alan engelliler, mutlu olduklarını belirttiler.

Engelli askerler, törenin ardından aileleriyle birlikte yemekhaneye geçerek, hazırlanan karavanalarda öğle yemeği yedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler