Erdoğan, BM'nin tartışmalı salonunda konuştu

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde İspanyol Mimar Miquel Barcelo tarafından üç buçuk yıl süren bir çalışmayla düzenlenen ve İspanya'da büyük tartışmalara neden olan, ''İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu''nun açılışında konuşma yapan Başbaka Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı'nın 21'inci yüzyılın barış projesi olmaya aday olduğunu söyledi.

Erdoğan, BM'nin tartışmalı salonunda konuştu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.11.2008 - 11:43

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde İspanyol Mimar Miquel Barcelo tarafından üç buçuk yıl süren bir çalışmayla düzenlenen ''İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu'', Başbakan Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İspanya Kralı Juan Carlos, Başbakanı Luis Rodriguez Zapatero ve Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio'nun katılımıyla açıldı.

Erdoağan, burada yaptığı konuşmada, ''bu güzel ve anlamlı girişimden büyük heyecan duyduğunu'' belirterek, katkısından dolayı İspanya'ya teşekkür etti.

''Hepimiz inanıyoruz ki varoluşun merkezinde insan vardır. Her medeniyet, kültür ve ideoloji, insanın önemine, mutluluğuna ve insani değerleri yüceltmeye vurgu yapar'' diyen Erdoğan, ''Bizim medeniyetimiz de insanı yüceltir. Öncelikli hedef olarak insan haklarının ve adaletin korunup teşvik edilmesini vurgular'' şeklinde konuştu.

İnsan hakları ve medeniyetler ittifakı kavramlarının birbirinden ayrılmamasının önemine işaret eden Erdoğan, asgari müşterek olan temel hak ve özgürlüklerin ve insan haklarının ortak çabayla güvence altına alınıp teşvik edilmesine ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Başbakan Erdoğan, ''2005 yılında İspanya ile birlikte (eski BM Genel Sekreteri) Kofi Annan'ın riyasetinde başlattığımız Medeniyetler İttifakının büyük kapsamlı BM süreci haline gelmesinden büyük mutluluk duyuyorum'' diyerek, bu inisiyatifin her geçen gün daha fazla ilgi görmesinin medeniyetler arasında diyalog ve işbirliği zorunluluğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Erdoğan, ''Eğer liderler olarak ortaya koyduğumuz bu irade, aldığımız önlemler etkili eyleme dönüşürse ve fırsatlar daha iyi kullanılırsa, Medeniyetler İttifakı 21'inci yüzyılın barış projesi olmaya adaydır. Bu inisiyatifin amacı uluslararası toplumda gözlemlediğimiz kültürel kutuplaşmanın, hoşgörüsüzlüğün ve her türlü ayrımcılığın önlenmesidir'' diye konuştu.

Medeniyetler İttifakının aradan geçen 3 yıl gibi kısa bir sürede kurumsallaşmayı tamamlayarak bugün 76 ülkenin ve 13 uluslararası örgütün dahil olduğu geniş çaplı ve güçlü bir girişim haline geldiğini anlatan Erdoğan, üye ülkelerin ulusal programlarını bir an önce sunmasının ve yeni ülkelerin sürece katılmasının önemine işaret etti.

 

Girişimi, teorik ve entellektüel alana hapsetmedik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Medeniyetler İttifakı birinci forumunun büyük bir başarıyla Ocak 2008'de Madrid'de düzenlendiğini ve ikincisinin de 2-3 Nisan 2009'da Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'da düzenleneceğini hatırlattı.

Erdoğan, ''Medeniyetler İttifakı girişimini teorik ve entelektüel alana hapsetmedik. Elitist bir yaklaşım sergilemedik. Pekin'den İstanbul'a, Madrid'den New York'a ve Cenevre'den Addis Abada'ya bütün dünyayı kucaklamaya çalıştık ve bunun sonuçlarını almaya başladık'' dedi.

Dünyayı ''aynı gemide yolculuğa'' benzeten Erdoğan, herkesin el birliği, gönül birliği yaparak daha iyi bir dünya için kararlı ve azimli şekilde çalışmasını istedi.

Erdoğan, Medeniyetler İttifakı girişiminin ''Türkiye ve İspanya tarafından omuzlanmasını'' ne kadar olumlu bir seçim olduğunun daha iyi anlaşıldığını ifade ederek, her iki ülkenin medeniyetlerin kesişme noktasında bulunduğuna ve farklı kültürlerin uzlaşmasında tarihsel rol oynadığına dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan, AB adayı, halkının büyük çoğunluğu Müslüman, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti Türkiye'nin çok geniş bir coğrafyada diyalog kurma imkanı sunduğuna işaret etti.

Edoğan, Avrupa'daki milyonlarca Türk'ün ve on milyonlaca Müslüman'ın yaşadıkları ülkelere entegrasyonu için projeler yürütürken, Afganistan, Irak, Suriye, İsrail, Filistin, Lübnan, Kafkasya, Balkanlar ve Afrika'daki sorunların çözümüne aktif katkı yaptıklarını aktardı.

İttifak, dayanışma, paylaşma, diyalog ve hoşgörüye büyük önem verdiklerini ve terörizm, çatışmalar, insan kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, göç ve iklim değişikliği gibi küresel sorunların çözümünde bu değerleri temel aldıklarını anlatan Erdoğan, İspanya'nın da benzer bir yaklaşım içinde olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

''Ankara ve Madrid'in, İstanbul ve Gırnata'nın ve Barselona'nın Akdeniz kültür ikliminin parçaları olduğunu'' belirten Erdoğan, İspanyol flamengo ve Türk sufi müziğinin aynı mesajı verdiğine ve dil farklılığına rağmen Mevlana ve Cervantes'in aynı ruhu seslendirdiğine inandığını belirtti.

Bu duygularla uluslararası topluma ''Ortak yönlerimiz ve benzerliklerimiz, tarihimiz ve ideallerimiz, farklılığımızdan çok daha fazladır'' mesajı veren Erdoğan, ''Şimdi çatışma zamanı değil, ittifak zamanı'' dedi.

İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu'nun açılışından sonra İspanya Kralı'nın yemeğine katılan Erdoğan, buradan Türkiye'ye hareket edecek.

 

 

Toplantı salonu, İspanya'da tartışmalara yol açtı

İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler (BM) binasında bugün açılışı yapılan "İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu" büyük tartışma yarattı. Salonun yapımı için yaklaşık 18,5 milyon Avro harcandı. Bu miktarın yüzde 40'na denk gelen 7,4 milyonu İspanya, geri kalanı ONUART adlı vakfa üye firmalar tarafından karşılandı.

İspanyol ressam Miquel Barcelo tarafından yapılan salonun kubbesinin tasarımına ilişkin harcama için İspanyol hükümetinin Dışişleri Bakanlığına bağlı "Kalkınmaya Yardım Fonu"ndan 500 bin Avro kullanması, tartışmanın temelini oluşturdu.

Ana muhalefet Halk Partisi (PP), "Barcelo'nun işi kalkınmakta olan ülkelerdeki çocukları aşısız bırakacak" suçlamasında bulundu.

Salonun kubbesi için 35 bin kilogram boya kullanan ressam Barceo ise polemiklerden uzak durmak istediğini vurgulasa da, "Eserle ilgili yöneltilen çok fazla soru var. Neler olacağını ben de merakla bekliyorum" dedi.

 

Salonun özellikleri

BM İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu kubbesinin tasarımı İspanyol sanatçı Miquel Barcelo (50) tarafından yapıldı. 23 milyon dolara mal olan kubbenin en dikkat çekici unsurunu, tavandan sarkan buzul şeklindeki yüzlerce küçük parça oluşturuyor.

Sanatçının dünyanın dört bir yanından getirilen renklerle hazırlanan boyayı kullandığı kubbede parlak renkler göze çarpıyor. Laboratuvarlarda özel olarak hazırlanan dayanıklı aliminyumun da kullanıldığı kubbedeki çalışmalar bir yılda tamamlandı. 1500 metre karelik alana sahip kubbenin tasarımında Barcelo'ya mimarlar ve mühendisler yardım etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler