Erdoğan: Hedefimiz tam üyelik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''imtiyazlı ortaklık'' tartışmalarıyla ilgili olarak, ''AB müktesebatında böyle bir ortaklık şekli söz konusu değil. Bizim ortaklığımız tamamen tam üyeliktir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında herhangi bir ortaklık şeklini kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

Erdoğan: Hedefimiz tam üyelik
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.06.2009 - 12:45

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Crans Montana Forumu'nda ''Türkiye'nin Avrupa Geleceği'' konulu bir konuşma yaptıktan sonra soruları yanıtladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü müzakerelerde enerji faslının açılıp açılmamasına ilişkin tartışmalara ilişkin soru üzerine, Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu faslın açılmaya hazır durumda olduğu kanaatini taşıdığını belirtti.

Erdoğan, ''Herhangi bir engel yok, siyasi yaklaşımlar dışında, olay bu kadar basittir'' dedi. Kıbrıs konusundaki bir soru üzerine Başbakan Erdoğan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin AB'ye kabul edilmesini, aradan belli bir süre geçtikten sonra Almanya Başbakanı Angela Merkel'in hata olarak kabul ettiğini ve ''Büyük bir yanlıştı'' dediğini dile getirdi.

Kıbrıs'ta çözüm için referandumda ''Evet'' oyu çıkması için gayret gösterdiklerini ve KKTC'de ''Evet'' denildiğini ifade eden Erdoğan, adanın güneyinde ise yüzde 75 ''Hayır'' oyu çıktığını hatırlattı.

''Hayır'' dendiği halde Güney Kıbrıs'ın AB'ye kabul edildiğini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bu, AB müktesebatına da uygun değildi, tersti, ama siyasi bir karardı ve bu siyasi kararı da verdiler. Yoksa müktesebatın gereğini yerine getirdikleri için kabul etmediler. Şu anda da tabii Güney Kıbrıs 'Nasıl olsa ben üyeyim' diyerek, Türkiye ile ilgili süreci sürekli olarak tıkamanın gayreti içerisinde ve bunun rollerini yerine getiriyor, oynuyor. Biz ise, Avrupalı dostlarımıza söylüyoruz. 'Bakın gerçek bu, gerçekleri lütfen görün' diyoruz. Dostlar da sağ olsun, bazıları bunu görürken bazıları da görmemekte direniyor. Bütün bunlara rağmen, kararlıyız, sabırlıyız ve bu yoldaki çalışmalarımızı aynı şekilde sürdüreceğiz.''

Başbakan Erdoğan, AB genişlemesi ve Türkiye ile İspanya'nın öncülük ettiği Medeniyetler İttifakı projesi ile ilgili bir soru üzerine, Medeniyetler İttifakı'nın genişlemesi ile AB'nin genişlemesinin tanımlarının birbirinden farklı olduğuna işaret etti.

AB ile ilgili genişleme tanımının ilk zamanlar coğrafya esaslı olduğuna dikkati çeken Erdoğan, daha sonra uygulamalara bakıldığında tanımın coğrafya esaslı olmaktan çıkarıldığını ve siyasi mantığın esas kabul edildiği bir genişlemenin karar vericiler tarafından uygulanmaya başlandığını söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Bana göre Avrupa Birliği, eğer bir güç, siyasi, sosyal, ekonomik her alanda oluşturacaksa, özellikle bu genişleme sürecini devam ettirmelidir. Medeniyetler İttifakı'na gelince, Medeniyetler İttifakı'nda kültürler, dinler, medeniyetlerin ta kendisi bu işin içerisindedir ve bu konuda kapı bütün kültürlere, dinlere, medeniyetlere açıktır ve biz Medeniyetler İttifakı oluşumuna özellikle de küresel barışı hedef alarak, medeniyetler arası ittifakı bunun güç kaynağı kabul ederek destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.''

Başbakan Erdoğan, bazı ülkelerin önerdiği imtiyazlı ortaklık ile ilgili soruyu yanıtlarken de,

''AB müktesebatında böyle bir ortaklık şekli söz konusu değil. Bizim ortaklığımız tamamen tam üyeliktir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında herhangi bir ortaklık şeklini kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Avrupalı liderlere bu düşüncelerini anlattığını da dile getirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler