FIFA sen bizi tanımasan da olur
Uluslararası alanda tanınmayan ülkeler -ya da bölgeler- beşinci VIVA Dünya Kupası için Kuzey Irak'ın Erbil şehrinde buluşuyor.
Kuzey Irak’taki Erbil şehri 6-9 Haziran tarihleri arasında oldukça özel bir futbol organizasyonuna ev sahipliği yapacak. VIVA Dünya Kupası, FIFA ve uluslararası kurumlar tarafından tanınmayan ülkelerin top koşturduğu en kapsamlı turnuva. Bu yıl beşincisi düzenlenecek VIVA Dünya Kupası, adını daha önce hiç duymadığımız bölgelerden olduğu kadar hemen yanı başımızda var olan siyasi süreçten de payını alan takımlara yer veriyor.
Dolayısıyla bu politik süreci atlayarak konuya girmek olanaksız. Bu yıl turnuvada yer alacak ekipler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de var. Yavru vatan ilk defa bu turnuvaya katılıyor, ama aslında Kuzey Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu turnuvayı düzenleyen NF Board isimli kurumun kurucu üyeleri arasında yer alıyor. Üstelik 2006’da düzenlenen ilk turnuvanın ev sahipliği de yine KKTC’ye verilmiş. Ancak turnuvanın başlamasından kısa süre önce seçilen yeni hükümet, turnuvaya katılacak takımların -politik tartışmaların önüne geçmek adına- belirlenmesinde söz hakkının bulunmasını istemiş. Kürdistan futbol takımının da bu turnuvada yer almak istemesi üzerine KKTC hem şampiyonadan hem de NF Board’dan çekilmiş.
Aradan geçen 6 yıldaysa köprünün altından çok sular aktı. Şimdi KKTC, Kuzey Irak’ın ev sahipliği yapacağı turnuvaya katılıyor. Türkiye açısından birçok politik tartışmaya gebe olsa da VIVA Dünya Kupası tam olarak bu durumda olan ülkelere ses vermek adına yapılan bir organizasyon. Elbette sırf Kürdistan değil, dünya üzerinde konumu tartışmalı pek çok ülke ya da bölgenin takımı VIVA Dünya Kupası’nda yer alıyor. Örneğin son iki turnuvada Nelson Mandela Kupası'nı havaya kaldıran Padanya, İtalya’nın ikiye bölünmesini talep eden bir platform. Bu talep İtalya’da kuzey ve güney arasındaki ekonomik, etnik ve siyasi farklılıkların hortlamasına sebep olurken Kuzey İtalya Platformu çokları tarafından ırkçı yaklaşım göstermekle itham ediliyor. Yine turnuvanın en başarılı takımlarından Samiler, İskandinav topraklarında kendilerine uygulanan soykırım ve zulmü futbol yoluyla dile getirmeye çalışıyorlar. Öte yandan Provence, Oksitanya gibi kendilerine ait dilleri olan ve birkaç ülke topraklarını kapsayan tarihi öneme sahip topraklar da bu turnuvada yer alıyor.
Bu yılki turnuvaya gelirsek son şampiyon Padanya, Tibet ve Samiler’in eksikliği hemen dikkat çekiyor. Öte yandan Erbil’in çok özel konukları da olacak. Darfur milli takımı ya da bilinen adıyla Darfur United, tümü Çad’daki mülteci kamplarında yaşayan futbolculardan oluşan kadrosuyla hem turnuvayı kazanmak hem de sesini dünyaya duyurmak isteyecek.
Evsahibinden bahsedersek, VIVA Dünya Kupa'sında iki ikinciliği, bir de üçüncülüğü olan Kürdistan milli takımı aslında turnuvada yer alan takımlar içinde futbol dünyasıyla en iç içe olanı diyebiliriz. VIVA Dünya Kupası maçlarının oynanacağı Franso Hariri Stadı 28 bin kapasitesiyle Irak'ın ikinci en büyük stadı.
Orçun Kamalı (Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi)
Futbol için çözüm bulmalıyız
- KKTC olarak daha önceki turnuvalarda niye yoktunuz? Bu turnuvaya katılmanız nasıl gerçekleşti?
- Yönetim kurulu olarak göreve geldikten sonra Nf-Board olan üyeliğimizi devam ettirdik. Bundan dolayı davet aldık.
- Güney Kıbrıs bu sene Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final heyecanı yaşarken KKTC futbolu hala Avrupa’da temsil edilemiyor. Bu şartlar ülke futbolunu nasıl etkiledi?
- Sporcularımızı motive etmek kolay olmuyor. Şampiyon olan takımın dışa dönük bir hedefi olmaması ve hiçbir takımımızın başka ülke takımlarıyla dostluk maçı bile yapamaması kabullencek bir durum değil. Geleceğe yönelik hedef gösteremeden bu tutkuyla sürdürmek gerçekten zor. Kaldı ki yanı başımızdaki Kıbrıs Rum takımları Real Madrid takımını misafir ediyor. Artık bazı şeylerin görülüp daha pragmatik çözümlere gidilmesi gerekiyor.
- Birkaç sene önce KKTC takımlarının Kıbrıs Rum liginde oynayabileceği konuşuluyordu, ama bu ihtimal gerçekleşmedi.
- Rekabetin olduğu her yerde gelişim vardır, yeter ki eşit şartlar sağlansın. Bizden daha iyi olan bir ligde oynamak tabii ki bizleri geliştirecektir. Fakat bunun için olaylara bakış ve değerlendirme ölçeklerimizin farklılaşması, siyasal ve sportif değerler arasında bir yol bulunması şart.
- VIVA Dünya Kupası için nasıl bir hazırlık yaptınız?
- Lig bittikten sonra kadromuzu oluşturup çalışmaya aldık. Ayrıca son 4 gün Şişli Belediyesi misafiri olarak İstanbul’da kampa gireceğiz. Sayın Sarıgül’e de bu imkândan dolayı teşekkür ederiz.
- Turnuvanın Kuzey Irak’ta yapılıyor olması sizi diplomatik ya da güvenlik açısından endişelendiriyor mu?
Tabii ki gerekli araştırma ve onayları aldıktan sonra bu daveti kabul ettik. Bizleri orada en üst seviyede misafir edeceklerinden hiçbir şüphemiz yoktur. Bu bir futbol organizasyonudur ve futbolun insanları yakınlaştırdığını ve birleştirdiğini düşünüyoruz. Amacımız siyaset yapmak değil futbol oynamak.
Jean Luc Kit (NF Board Genel Sekreteri)
Sınırları değiştirmek değil futbol oynamak istiyoruz
- Erbil’e geldiğinizden beri hazırlıklar nasıl devam ediyor?
- Bir sorun yok. Burada insanlar oldukça nazik ve çalışmak için sessiz bir ortam var.
- Bu turnuvanın katılan takımlar açısından önemi nedir?
- Aslında bu turnuva FIFA tarafından tanınmayan ülkeleri bir araya getiren tek organizasyon.
- Turnuvaya hangi takımlar katılıyor?
- Dokuz takım katılıyor ama çok daha fazlası da yer almak istiyor. Bekleyenler listemizde şu isimler var; Grönland, Chagos, Kırım Tatarları, Doğu Adaları ve Quebec. Bu turnuvada maddi imkânsızlıklar sebebiyle yoklar. Bu sene katılan takımlar Darfur, Tamil Eelam, Oksitanya, Zanzibar, Batı Sahra, Provence, Kuzey Kıbrıs ve Kürdistan .
- Turnuvada yüksek profilli oyuncular yer alıyor mu?
- Her turnuva kendi sürprizlerini yaratıyor. 2010’daki son turnuvada Gozo’da İngiltere Premier Lig’de oynayan bir futbolcu vardı. 2006’da Samiler’in kadrosunda yer alan 8 oyuncu bir önceki sezon Şampiyonlar Ligi’nde oynamıştı. Bu sene en az beş takım yüksek profilli oyunculara yer verecek.
- Turnuvayı finansal olarak nasıl organize ediyorsunuz? Herhangi bir sponsorluk ya da yayın anlaşmanız var mı?
- Hepimiz gönüllü olarak bu işi yapıyoruz ve bu konuda tecrübe eksikliğimiz olduğunu söylemeliyim. Ancak bu sene Kürdistan yerel yönetimi bize tüm desteğini verdi. Otel masrafları ve bölge için ulaşımlar hükümet tarafından karşılanıyor.
- Turnuvayı Kuzey Irak’ta düzenlemeye karar verdiğinizde poliktik açıdan ya da güvenlik konusunda endişeleriniz var mıydı?
- Kararı vermeden önce ince eleyip sık dokuduk. Tahminlerin aksine burası çok sakin bir yer. Fransa’yla karşılaştırırsak fazla sakin. Burada insanlar birbirlerine saygı gösteriyor.
- Size herhangi bir politik baskı yapıldı mı?
- NF Board, Birleşmiş Milletler organizasyonlarının onayını alan bir kurum. Biz de kesinlikle ulusal hükümetlere ve kurumlara saygılıyız. Ancak politik ve dini kriterler olmadan futbol oynamak konusunda da özgürüz. Amacımız haritaları ve sınırları yeniden çizmek değil. Bu yüzden kimseden de baskı gelmedi. Biz özgürüz, futbol da herkes için.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!