Fukuşima tanığı Masumi: Birlikte hareket etmemiz gerekiyor
EMO İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Fukuşima Nükleer Santral patlamasının tanığı Masumi Kowata, nükleer karşıtlarının birlikte hareket etmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Sesimizi çıkartarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor” dedi.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)İstanbul Şubesi, Harbiye’deki eğitim binasında, Çernobil Faciası’nın 32’inci yıl dönümü nedeni ile “Nükleer santralin etkileri” başlıklı bir panel ve basın açıklaması düzenledi.
İlk olarak EMO adına basına açıklamayı EMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Erol Celepsoy, okudu. Erol, Çernobil2in 32, Fukuşima’nın 7’inci yılı olduğunu hatırlatarak, nükleer karşıtı eylemlerin yasaklanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. Çernobil Felaketi’nin 21’inci yüz yılın en büyük teknolojik yıkıma neden olduğunu belirten Erol, facianın radyoaktif kalıntılarının temizlenmesi için 48 bin yıla ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
‘Nükleer temiz enerji değil’
Dönemin Türkiyeli yöneticilerinin halka yalan söylediğini belirten Erol, “Sonuç olarak Karadeniz’de ve Trakya’da kanser oranları arttı dedi. AKP’nin tüm uyarılara rağmen nükleerde ısrar ettiğini belirten Erol, “Sinop’ta halkın itirazlarına rağmen nükleer yapılmak isteniyor. Başka bir yer doğal güzellikleri ünlü İğneada’ya da nükleer planlanıyor. AKP iktidarı nükleer sevdasından vazgeçmeyerek, ‘temiz’ enerji reklamına Aziz Sancar’ı da çıkartarak savunmaya devam ediyor. AKP iktidarı kamuoyunun gözünü boyamaya çalışıyor” dedi.
‘Türkiye’nin enerjiye ihtiyacı yok’
Türkiye’de enerji ihtiyacı olmadığını söyleyen Erol, “ Yeni elektrik tesisi yapılmasa da kurulu olan tesislerden elektrik üretilmekte ve bunlar Türkiye’ye yetmektedir. İddia edildiği gibi Akkuyu nükleer santraline ve onun üreteceği elektriğe ihtiyacımız yoktur” dedi. Erol son olarak, nükleer santraller konusunda Rusya’ya bağımlılığın artacağını belirterek, nükleer silahlar konusunda Türkiye’nin imzaladığı antlaşmara aykırı olduğunu vurguladı.
Erol, son olarak AKP’nin ısrarla sürdürdüğü nükleer politikasının akıl ve bilim dışı olduğunu belirterek, nükleer santral yapımından vazgeçilmesini istedi.
Basın açıklamasının ardından, nükleer santrallerin tartışıldığı panele geçildi.
Panele, EMO İstanbul Şubesi’nden Burcan Bircan Yayla, nükleer karşıtı ve Green Think Tank of turunc Foundation Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, ve Fukuşima tanığı Masumi Kowata konuşmacı olarak katılırken, Yeşil Gazete’den Nükleer Politika Uzmanı Pınar Demircan paneli yönetti.
Panelde ilk olarak konuşan Pınar, nükleer santral yapılmak istenmesinin nedenin politik nedenler olduğunu belirtti.
Daha sonra söz alan Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Akkuyu’ya dair Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna dair bilgi verdi ve raporun kesme yapıştırma yöntemi ile hazırlandığını, hiçbir bilimsel bilgiyi içermediğini belirtti. Sinop’ta nükleler atık yayılımı olursa Karadeniz’in tüm doğal yapısının değişeceğini ve ölü denize çevrileceğini beliren Hayrettin, Karadeniz Koruma Forumu kurulması gerektiğini söyledi.
‘Gençler Fukuşima Eyaleti’ne geri dönmüyor’
Hayrettin’in ardından Fuşikima’dan gelen nükleer felaket tanığı Masumi Kowata konuştu. Masumi, Fukuşi’ma patladıktan sonra bölgeden uzaklaştığını ve bütün hayatının değiştiğini belirtti. İktidarın Fukuşima’da nükleer atılar temizlendi evinie dönün çağrısı yaptığını söyleyen Masumi, “Bu bizim bölgemizde yapıldı. Fakat, evlerine geri dönen insanların sayısı çok değil. Genç insanlar dönmüyor. Radyasyon nedeni ile dönmüyorlar. Rüzgar çıktığı zaman radyasyon seviyesi 100 kat oluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'