G-20 Çalışma Bakanları Toplantısı sona erdi

ABD'nin başkenti Washington'da, ABD Çalışma Bakanlığı'nda düzenlenen iki günlük G-20 çalışma bakanları toplantısı sona erdi. Toplantının sonucunda, küresel ekonomik krizin dünya genelindeki çalışanlar ve ailelerine getirdiği zorluklarla mücadelede, ülkelere tavsiyeleri içeren 5 maddelik öneri hazırlandı.

Yayınlanma: 22.04.2010 - 06:58
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müsteşarı Birol Aydemir, Türkiye'nin uyguladığı bazı politikaların krizle mücadelede çok etkili olduğunu belirterek, ''Gelişmiş ülkelerin krizle mücadelede uyguladıkları istihdamı koruma ve artırma programlarının bir çoğunu biz uyguluyoruz'' dedi. Bakan Ömer Dinçer'in TBMM'de Anayasa değişikliği görüşmeleri nedeniyle toplantıya gelememesi dolayısıyla, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen G-20 çalışma bakanları toplantısında Türkiye'yi Müsteşar Birol temsil etti.

Aydemir, ilk defa gerçekleşen bu toplantının ''tarihi bir nitelik'' taşıdığını söyledi. Aydemir, toplantıda, krize karşı ortak politikaların geliştirmesi ve ülkelerin birbirlerinin tecrübelerinden istifade etmeleri noktasında genel bir eğilimin ortaya çıktığını belirterek, ''Her ülkenin şartlarının ayrı olduğu, kendi politikalarını uyguladıkları ama bu iyi uyguladıkları politikalardan en iyi sonuçları aldıklarında tecrübelerini paylaşmaları ve bu konuda işbirliğinin artırılması gerektiği üzerinde anlaşmaya varıldı'' dedi.

Krizden çıkmanın belirtileri olmasına rağmen, birçok ülkede henüz krizin bitmediği konusunda da bakanların aynı görüşü paylaştıklarını ifade eden Aydemir, ''İstihdamda önemli bir artış sağlanmadığı müddetçe kriz öncesi seviyelerine ulaşılamayacağı ve tam olarak krizden çıkmış olmanın söylenemeyeceği, dolayısıyla krizle mücadele için geliştirilen politikalarda alınan tedbirlerin buna göre ayarlanması gerektiği, bu politikalardan bir anda çıkış yapmamak gerektiği konusunda genel uzlaşı var'' ifadesini kullandı. Aydemir, G-20 ülkelerinden gelen temsilcilerin bu toplantıların devamının getirilmesi konusunda hem fikir olduğuna dikkati çekerek, toplantıdan istihdam politikalarının odak noktası haline getirilmesi isteğinin çıktığını söyledi.
 

'Türkiye iyi mesafe kat etti'

Aydemir, Türkiye olarak toplantıda iş gücü yetiştirme kursları hakkında diğer ülkelere sunuş yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Çünkü bu konuda 1 yıl gibi kısa bir sürede iyi mesafe kat ettik. Bir yılda 167 bin kişiyi iş kurslarından geçirdik ve bunların yüzde 23'ü de iş buldu. Bu, kriz ortamında çok iyi bir gelişme. Biz aslında Türkiye'de, gelişmiş ülkelerin uyguladıkları politikaların tamamını uyguluyoruz. Tabii ne kadar etkin o soru işareti ama son iki yılda çok ciddi politikalar uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz. Kısa çalışma ödeneği olsun ki Almanya bu işte çok başarılı, biz de bir hayli mesafe kat ettik. 192 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden yararlandı. Bu istihdamın yüzde 1'i demektir. Bu olmasaydı bizim işsizlik oranımız yüzde 1 daha fazla olacaktı. Türkiye'nin yaptığı çalışma programları, eğitim kursları gibi faaliyetleri diğer ülkeler de yapıyor. Bazı ülkelerde sosyal koruma sistemleri daha ileri düzeye götürülmüş. Mesela işsizlik ödeneğinin süresini, miktarını ve kapsamını artırmışlar. Biz burada kısmen işsizlik ödeneğinin miktarını artırdık ama kapsamını çok genişletmedik. Özetle, bu gelişmiş ülkelerin krizle mücadelede uyguladıkları istihdamı koruma ve artırma programlarının bir çoğunu uygulamışız.''

Türkiye'nin uyguladığı bazı politikaların krizle mücadelede çok etkili olduğunu vurgulayan Aydemir, ''Bunu görmek bizim açımızdan memnuniyet vereci ama özellikle istihdam hizmetleri, isgücü piyasasının geliştirilmesi ve korunması konusunda daha yapmamız gereken epeyce iş var'' diye konuştu.
 

'Obama işbirliğini vurguladı'

Aydemir, bir soru üzerine, ABD Başkanı Barack Obama'nın G-20 çalışma bakanları toplantısına katılan temsilcileri kabul ettiğini ve özellikle krize karşı küresel işbirliğinin altını çizdiğini söyledi. Obama'nın ortaya çıkan önerileri G-20 ülkelerinin liderleriyle paylaşacağını söylediğini ifade eden Aydemir, Obama'nın, ''istihdam tekrar kriz öncesi seviyesine gelmeden krizin bittiğinin söylenemeyeceğini ve işbirliğinin bu anlamda çok önemli olduğunu belirttiğini'' sözlerine ekledi.

 

G-20 toplantısı sona erdi

ABD'nin başkenti Washington'da, ABD Çalışma Bakanlığında düzenlenen iki günlük G-20 çalışma bakanları toplantısı sona erdi. Toplantının sonucunda, küresel ekonomik krizin dünya genelindeki çalışanlar ve ailelerine getirdiği zorluklarla mücadelede, ülkelere tavsiyeleri içeren 5 maddelik öneri hazırlandı. Toplantının ardından ABD Çalışma Bakanı Solis'in başkanlığında G-20 ülkelerinin temsilcileri, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edildi. Heyet, Obama'ya bu 5 maddelik öneriyi sundu. Bu öneriler, G-20 ülkelerinin çalışma bakanları tarafından kendi ülkelerinin liderlerine de iletilecek.

'Stratejilerin merkezine istihdam yerleştirilmeli'

Toplantı sonucunda ortaya çıkan 5 maddelik öneriler şöyle:

-Sürdürülebilir iyileşme ve gelecekteki büyümeyi sağlamak için yeni iş yaratımını hızlandırmak,

-Sosyal koruma sistemlerini güçlendirmek ve kapsayıcı aktif çalışma piyasası politikasını teşvik etmek,

-Ulusal ve küresel ekonomik stratejilerin merkezinde fakirliğin azaltılması ve istihdamın yerleştirilmesi,

-Ülkelerin halkları için iş kalitesinin artırılması,

-Gelecekteki fırsat ve zorluklara karşı iş gücünü hazırlamak.
 

'Beraber çalışmak zorundayız'

ABD Çalışma Bakanı Hilda Solis de düzenlediği basın toplantısında, iki gün süren toplantıda, sosyal güvenlik ağları ve iş bulma servislerinin güçlendirilmesi, iş ve sosyal politikaların geliştirilmesi, işsizlere nasıl yardım edilebileceği ile meslek eğitimi stratejilerinin belirlenmesi gibi konuları tartıştıklarını belirterek, önerilerin bu konuşmalar sonrasında ortaya çıktığını söyledi.

Bu önerileri, diğer ülkelerden gelen temsilcilerle birlikte ABD Başkanı Barack Obama'ya sunduklarını, gelecek hafta da çalışma bakanları tarafından G-20 ülkelerinin liderlerine iletileceğini hatırlatan Solis, önerilerin, amaçlarının başarıya ulaşması noktasında mantıklı adımları atmada kendilerine rehberlik edeceğini dile getirdi. Solis, ''İnsanlarımıza yeterli derecede iyi işler yaratan sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi yeniden sağlanmak ve krizi atlatmak, ülkelerimizin yalnız başına yapabileceği bir şey değil. Bunlar, küresel ekonomi ile bütünleşik ve bizler beraber çalışmak zorundayız'' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler