Gazetecilere ‘Afrin tweetleri’ davası: Harf başına 6 gün isteniyor
Haber ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuksuz yargılanan gazeteci Sibel Hürtaş ve Hayri Demir’in de aralarında bulunduğu 11 kişinin ilk duruşması dün görüldü. Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Barış Ceyhan da dahil 9 aydır cezaevinde olan 3 tutuklunun tahliyesine karar veren mahkeme, diğer sanıkların imza yükümlülüğünü de kaldırdı.
Afrin harekâtına ilişkin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılanan gazeteci Hürtaş, Demir, Ceyhan ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen’in de aralarında bulunduğu 3’ü tutuklu 11 kişinin ilk duruşması dün Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, HDP’den milletvekili seçilen Kemal Bülbül’ün dosyasını ayırdı.
‘En tatlı suç unsuru’
Artı Tv Ankara Temsilcisi Sibel Hürtaş, iddianamedeki iki tweet’in yaptığı haberlerin paylaşımı olduğunu söyledi. Uluslararası standarlarda tarafsız gazetecilik yaptıklarını belirten Hürtaş, tarafsız bir gazeteci faaliyetinin cımbızlanmış yerlerinin iddianameye konulduğunu ifade etti. Hürtaş, “Yargılanmamak için tek sesli bir yayın yapsaydım, propaganda yapmış olacaktım. Yapılan suçlamaları anlamakta güçlük çekiyorum. Bu nedenle suç dosyasına da baktım ve bir yaşındaki oğlumun fotoğrafını gördüm. Hrant Dink ile ilgili bir döviz vardı. Yargı muhabiri olarak bugüne kadar birçok dava izledim ve bugüne kadar gördüğüm en tatlı suç unsuru” diye konuştu.
5 tweet, 111 kelime
Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Hayri Demir, suçlamaya konu alan paylaşımlarının haber niteliğinde olduğunu söyledi. Bilgilendirmek amacıyla attığı tweet’lerin “TSK’nın Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonu karalayıcı ve küçümseyici” şeklinde suçlandığını belirten Demir, “Operasyon 20 Ocak’ta başlamıştı ama ben 19 Ocak’ta tweet atmıştım. Olmayan bir operasyon nasıl karalanacak? Hakkımda 10 yıl 6 ay hapis cezası isteniyor. 5 tweet’ten yargılanıyorum. 5 tweet 111 kelimeden oluşuyor. 720 harf yapıyor. Harf başına 6 gün ceza isteniyor” dedi.
Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Barış Ceyhan, ilk tutuklandığında Sincan Cezaevi’nde hücrede tutulduğunu, hedef gösterilerek saldırılara maruz kaldığını anlattı. Suç olarak görülen iki tweet’ten birinin Afrin’de acı çeken bir çocuk olduğunu belirten Ceyhan, o fotoğrafta Afrin değil Filistin yazsa cezaevinde olmayacağını dile getirdi. Ceyhan, nerede olursa olsun çocukların arasında fark görmediğini söyledi.
Avukat beyanlarının ardından mahkeme heyeti ara kararını verdi. Heyet tüm sanıklardan alınan dijital materyallerin sanıklara iadesine, iddianamede belirtilen paylaşımlara yönelik hangi tarihte yapıldığı konusunda emniyette inceleme yapılmasına karar verdi. Tutuklu yargılanan 3 kişinin yurtdışı yasağı konularak tahliye edilirken, tutuksuz yargılananların yurtdışı yasaklarının devamına ve imza yükümlülüklerinin kaldırılmasına karar verildi. Bir sonraki duruşma 22 Kasım saat 10.40’a ertelendi.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği