Gebeler kedilere dikkat etmeli

Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Operatör Dr. Tolga Ecemiş, gebelerin kedi ile temaslarında dikkatli olmaları gerektiğini belirterek, toksoplazma enfeksiyonu konusunda gebeleri uyardı.

Gebeler kedilere dikkat etmeli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.02.2010 - 11:24

Dr. Ecemiş, kedilerin toksoplazma parazitinin ana konağı ve taşıyıcısı olduğunu dile getirerek, enfeksiyonun kedi pisliğinin bulaştığı toprak ile sudan da geçebileceğini söyledi.

Dr. Ecemiş, yaptığı açıklamada, toksoplazma enfeksiyonunun gebelerde parazitin kana karışması ile bebeğe bulaşabileceğine dikkat çekti.

Dr. Ecemiş, gebelerde enfeksiyonun bebeğe geçiş oranının, ilk 3 ayda yüzde 15, ikinci 3 aylık dönemde yüzde 30 ve üçüncü 3 aylık dönemde yüzde 60 olduğunu dile getirdi. Dr. Ecemiş, karın içerisinde enfekte olan bazı bebeklerde karaciğer ve dalakta büyüme, sarılık, anemi, sinir sistemi bozuklukları, beyinde kireçlenmeler, beyinde su toplanması, kafatasının küçük olması ve körlük görülebileceğini belirtti.

Dr. Ecemiş, bazı bebeklerde doğumda tamamen normal olmasına karşın daha sonra körlük görülebileceğine dikkat çekti.

Toksoplazma geçiren gebeler ne yapmalıdır?

Dr. Ecemiş, enfeksiyonun bebeğe geçip geçmediğinin tespiti için bazı testlerin yapılabileceğini kaydederek, gebelikte geçirilen toksoplazma enfeksiyonu durumunda, bebeğe kesin zarar vereceğinin söylenemeyeceğini dile getirdi. Dr. Ecemiş, sözkonusu riskin aileye anlatılarak, ailenin gebeliğin sonlandırılmasını istemesi halinde gebeliğin sonlandırılabileceğini ifade etti. Dr. Ecemiş, ailenin gebeliğin sonlandırılmasını istememesi halinde ise, antibiyotik tedavisine başlanacağını ve doğumdan sonra bebeğe de antibiyotik verilmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi. Dr. Ecemiş, antibiyotik tedavisinin bebeğin etkilenmesini önleyemeceğini ancak bebekte oluşacak etkilerin şiddetini azaltacağını kaydetti.

Kedi dışkısı ile temas etmeyin

Dr. Ecemiş, özellikle kedi besleyen gebelerin mama değişimi sırasında eldiven takması gerektiğini belirterek, evde kedi besleniyorsa kediye çiğ et verilmemesi ve kedinin sokağa çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Dr. Ecemiş, "Kedinin dışkısı ile gebeler temas etmemelidir. Çıplak elle bahçe ve toprak ile temas etmeyiniz" uyarılarında bulundu.

Dr. Ecemiş, pişirilmemiş çiğ etlerin yenmesiyle de parazitin bulaşabileceğini belirterek, "Et iyi pişirilmelidir. Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yememek gerekir. Çiğ ete elle temas edildiyse, eller iyice yıkanmalıdır. Ete temas edilirken eldiven kullanılabilir" şeklinde tavsiyelerde bulundu. Dr. Ecemiş, salam, sucuk gibi yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini de ifade ederek, çiğ etin kesildiği bıçakların iyice yıkanması gerektiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler