‘Geleceği koruyoruz’
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, “Projelerimizle kentin iki yakasını bir araya getirdik” dedi, kıyı yağmasına karşı çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Bin 480 kilometrelik kıyı şeridi; yüzde 68’lik orman varlığı, Bodrum’dan Fethiye’ye Marmaris’ten Datça’ya dek her biri marka olmuş 13 ilçesiyle Muğla, Türkiye’nin gözbebeği kentlerden... Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, turizmden tarıma, sağlıktan tarihi dokuya dek bu markayı koruma ve geleceğe taşıma mücadelesi verdiklerini söylüyor. Yaptıkları altyapı ve üstyapı yatırımlarıyla, kentin “iki yakasını bir araya getirdiklerini” vurguluyor. Kıyıların SİT derecelerinin düşürülerek yağmalanmasına karşı mücadeleyi elden bırakmayacaklarına dikkat çekiyor. Gürün’ün yaşama geçirdikleri projeler ve hedeflerine ilişkin ana başlıklar şöyle:
Muğla Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını konusunda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’yle işbirliğine gitti. Muğla’da akademik çalışmalara, ortak akla ve birlikte üretmeye önem verdiklerini söyleyen Gürün, kentin doğal ve coğrafi güzellikleri, tarihi zenginlikleri ile özel bir il olduğunu ve Muğla’yı hep birlikte koruyarak, güzelleştirerek geleceğe taşıyacaklarını söyledi. Gürün; “Muğla için bir karar alırken öncelikle işin uzmanlarından bilimsel ve akademik fikir alırken aynı zamanda kendi teknik ekiplerimizle de değerlendirmeler yapıyor, Muğla için en iyisini, en yararlısını bulmaya çalışıyoruz. ODTÜ’ye hazırlattığımız yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili rapor yasa ve mevzuatlardan kaynaklanan boşlukları doldurarak enerji üretirken çevremizi de korumamız için bir altlık oluşturdu” dedi.
TOPRAK DEĞİL ÜRÜN
Muğla Büyükşehir Belediyesi yerli üreticiler için alternatif gelir kaynakları oluşturmaya da çalışıyor. Bu kapsamda, pazar şartlarının olumsuzluğu sebebiyle tarlada kalmış sebze ve meyvelerin kurutularak hem raf ömürlerinin arttırılması hem de yüksek fiyatlarda pazarlanması amacıyla Fethiye Karaçulha Toptancı Hali içerisinde Meyve Sebze Kurutma Tesisi kuruldu. Kentin turizmle olduğu kadar tarımsal potansiyeliyle de ön plana çıktığını anımsatan Gürün, şunları söyledi:
“Tarıma ayrı bir önem veriyor, üreticilerimize birçok alanda destek sağlıyoruz. ‘Toprağını satma, ürününü sat’ sloganımız ile projeler üretiyor, üreticimizin tekrar milletin efendisi olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Toprak Sulama Suyu Laboratuvarı, Duyusal Analiz Laboratuvarı, Alım Garantili Çiçek Üretimi, yem bitkisi, fidan desteği, sulama kanalları, katma değeri yüksek ürünler trüf mantarı gibi üretim alanları, mera projesi gibi birçok yenilikçi projeden sonra meyve, sebze kurutma tesisimizi de hayata geçirdik. Muğla’nın ürettiği, üreticinin elinde kalan ürünler bu tesisimizde işlenerek yeni ürünler elde edilerek raf ömürleri uzatılacak ve üreticimiz kazanacak.”
DUYUSAL ANALİZ
Dr. Gürün, kurdukları Duyusal Analiz Laboratuvarı’nda yetişen tadımcılar sayesinde Muğla zeytinyağının uluslararası yarışmalarda dünyaya tanıtılacağını da söyledi. Gürün, “Zeytinyağımızı dünyada ilaç gibi satılan bir ürün haline getirebiliriz. Burada uluslararası boyutta tadım uzmanları yetişecek” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas ve Köyceğiz ilçelerinde 907 dönüm arazide mera ıslahı yaparak hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hizmetine sundu. Gürün, “Mera projesi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta girdi maliyetlerinin düşürülmesi, hayvansal üretim seviyesinin artırılması, sürdürülebilir hayvancılığın ve kırsal kalkınmanın da desteklenmesini amaçlıyoruz” yorumunu yaptı.
YEREL TOHUM GÜÇ
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerel Tohum Ulusal Güç” sloganıyla yaklaşık 2 yıl önce açtığı Tıbbi Aramotik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, yeni yerleşkesine taşınarak daha kapsamlı hale getirildi. Bugüne kadar merkeze 531 yerel tohum bağışlandığı vurgulandı. Gürün, “Yerel tohumlar 2006 yılındaki kanunla devlet desteklemesinden çıkarıldı. Üreticilerimiz her yıl yeniden tohum almak zorunda kalıyor, tohumda tamamen dışa bağımlı hale geldik. Eskiden de saklanan tohumların yok olmaya başladığını görüyoruz. Bu konuda Muğlamızda önemli bir adım attık. Kendi tohumumuza sahip çıkıyor, yaygın hale getirerek üretmeye çalışıyoruz” dedi.
KORUMA MÜCADELESİ
Gökova Körfezi’ndeki SİT alanlarının Bakanlar Kurulu kararı ile daraltılması üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi işlemin iptali için dava açtı. Buralarda yapılaşma endişesi taşıdıklarını vurgulayan Gürün, “Doğayı korumak durumundayız, beton yığını haline getirmememiz gerekiyor. Sonra bunu eski haline getirmek mümkün olmuyor. Hukuki süreç devam ediyor. Hukuki mücadelemiz sonuna kadar sürecek” dedi.
ENGELLİ PLAJLARI
Büyükşehir Belediyesi engelli bireylerin denize girmesi için 14 engelsiz plaj oluşturarak hizmete sundu. Engelli vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi engelli nakil araçları ile bu plajlara götürülüyor. Evde bakım hizmetini de hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi Muğla genelinde evlere misafir oluyor.
FEDAKÂR AİLELERE KISA BİR MOLA
3 dönem Muğla Tabip Odası Başkanlığı da yapan Gürün, vatandaşların sağlığına ve engelli vatandaşların yaşamına ayrı bir önem veriyor. Bu kapsamda “Kısa Mola” uygulaması yaşama geçirildi. Büyükşehir Belediyesi engelli bireye sahip ailelere özellikle de annelere kendilerine vakit ayırması için zaman yaratıyor. Bu süre içerisinde engelli bireyleri uzman ekiplerin görev yaptığı Kısa Mola tesisine bırakan aileler kendilerine zaman yaratarak kişisel ihtiyaçlarını, ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Osman Gürün, ailelere özellikle annelere biraz zaman yaratmak için bu hizmeti hayata geçirdiklerini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- Arda Güler'in 2 asisti Madrid'e yetmedi
- 'Seküler müdür kalmadı'