Gerçeğin tokadı

Reuters, 3 yıl önceki Zika salgınından etkilenen 30 kadını ve bebeklerini haberleştirdi. Kocalar ise kayıp.

Yayınlanma: 18.10.2018 - 00:26
Abone Ol google-news

 

Sivrisinekler yoluyla insanlara bulaşan, özellikle hamile kadınlarda fetüse zarar veren zika virüsünün salgın olarak ilk kez ortaya çıktığı 2015’ten beri Latin Amerika’da binlerce bebek, “mikrosefali” ya da başka ciddi doğum hastalıklarıyla dünyaya geldi.

Reuters haber ajansı, Brezilya’da hamileliği sırasında zika virüsüne maruz kalan yaklaşık 30 annenin hikâyesini haberleştirdi. Bu kadınların çoğu, eşleri tarafından terk edildi ve çocuklarının bakımını kendi başlarına üstlenmek zorunda kaldı. Çoğu çalışma hayatlarına ara veren anneler, devletten aldıkları 954 Real (yaklaşık 250 dolar) ile geçinmeye çalışıyor. 22 yaşındaki Gabriela Alves de Azevedo da, bu kadınlardan biri. Şu anda üç yaşında olan kızı Ana Sophia, gebelik süresince beynin gelişiminin engellenmesine neden olan, küçük kafa yapısıyla ayırt edilen, mikrosefali hastalığıyla dünyaya gelmiş. Ana Sophia görme, işitme duyularında ve yutmada problem yaşıyor. Annesi Alves de Azevedo, lisenin ardından fizik tedavi okumak istese de okulu bırakmak ve sadece kızıyla ilgilenmek zorunda kalmış. Eşinin doğumun ardından kendisini terk ettiğini söyleyen Alves de Azevedo, “İlk zamanlarda bunalımdaydım, intiharı bile düşündüm. Ailem destek olmasaydı delirebilirdim” diyor.

Daha doğmadan

Sivrisinek sokması ile bulaşan virüs, gebelik için tehlike oluşturarak henüz doğmamış bebeklerin beyninde küçülmeye, hatta ölüme neden olan mikrosefali yaratıyor.

Mikrosefali

-Beyinde hasar

-Nöbet geçirme

-Eklemlerde sorunlar

-Kafada küçüklük (mikrosefali)

-Görme ve duyma zorlukları

-Yeme ve yutkunma zorlukları


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler