Gezi protestocusu avukatlara 2 yıl sonra dava

Gezi eylemleri sırasında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içerisinde eylem yaparken müdahale edilerek gözaltına alınan avukatlar hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Gezi protestocusu avukatlara 2 yıl sonra dava
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.07.2015 - 15:42

Gezi eylemleri sırasında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı içerisinde eylem yaparken müdahale edilerek gözaltına alınan avukatlar hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Adliye içerisinde protesto gösterisinde bulunan aralarında ünlü Avukat Ali Rıza Dizdar'ın da bulunduğu 41'i avukat, toplam 44 kişi hakkında yaklaşık 2 yıl sonra iddianame hazırlandı. "Her Yer Taksim, Her Yer Direniş" şeklinde slogan attığı belirtilen avukatların, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçundan 3'er yıla kadar hapisleri isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ocak tarafından hazırlanan iddianamede, 11 Haziran 2013'te saat 12.05 sıralarında yasak olmasına rağmen avukat cübbeli yaklaşık 50-60 kişilik bir grubun İstanbul Adalet Sarayı'nın C girişindeki heykellerinin önünde toplandıkları belirtildi. Şüpheli avukatların alkışlarla, "Her yer Taksim, her yer direniş. Yaşasın mücadelemiz, kahrolsun faşizm, polis dışarı" şeklinde slogan atmaya başladıkları belirtildi.

ZEKERİYA ÖZ'DEN "YAKALAYIN" TALİMATI

Adliye polisi ve özel güvenlik görevlilerince grup etrafında tedbir alındığı ve eylemi sonlandırmaları için uyarıldıkları ifade edilen iddianamede, grubun uyarılara uymayıp protesto gösterisini sürdürdüğü kaydedildi. Bunun üzerine dönemin güvenlikten sorumlu İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün, Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Ateş'i arayarak grubun gösteriye devam etmesi halinde yakalanarak müracaattan sorumlu savcının talimatı doğrultusunda hareket edilmesi talimatı verdiği anlatıldı.

 

"AYNI AKŞAM SERBEST BIRAKILDILAR"

İddianamede, protesto gösterisinin devam ettiği sırada takviye olarak gelen çevik kuvvet ve Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri ile grubun çember altına alınarak adliye dışına çıkartılıp dağıtılmak istendiği sırada bazı mağdurların yaralandığına dikkat çekildi. İddianamede, kargaşanın ardından yine dağılmayan grubun orantılı güç kullanılmak suretiyle yakalanarak otobüslerle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükleri anlatıldı. Şüpheliler hakkında gerek Başsavcıvekili Zekeriya Öz'ün gerekse müracaattan sorumlu Savcı Abdülrezzak Aydın'ın herhangi bir gözaltı kararı vermediği ifade edilen iddianamede, aynı akşam tüm şüphelilerin serbest bırakıldığı belirtildi.

GENEL SORUŞTURMA HÜKÜMLERİ UYGULANDI

Avukatların görevleri sırasında işledikleri veya görevlerinden doğan suçlardan dolayı soruşturmaların Adalet Bakanlığı'nın iznine tabi olduğu hatırlatılan iddianamede, "İddianameye konu protesto gösterilerinin Taksim Gezi Parkı hadiseleri olarak bilinen ve çeşitli gruplarca devam ettirilen protesto gösterilerine destek amaçlı olup avukatlık göreviyle ilgisinin bulunmaması nedeniyle soruşturmanın genel hükümler uyarınca yürütüldüğü" ifadelerine yer verildi.


ASLİYE CEZA MAHKEMESİNDE YARGILANACAKLAR

Şüphelilerin, toplantı ve gösteri yasağı bulunan kamu niteliğindeki İstanbul Adalet Sarayı'nın C girişinde slogan atarak dağılmaları yönünde defalarca ihtar edilmelerine rağmen dağılmayarak "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" suçunu işledikleri belirtildi. İddianamede, aralarında ünlü avukat Ali Rıza Dizdar'ın da bulunduğu 41'i avukat, toplam 44 kişi hakkında 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapsi istendi. Şüpheliler, önümüzdeki günlerde İstanbul 90. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacaklar.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler