"Gözlemciler Kiev'de"
Avrupa Birliği (AB) gözlemcileri, Avrupa'ya verilen Rus doğalgazının kesilmesi yüzünden çıkan krizin sona erdirilmesine yardımcı olmak amacıyla, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gittiler. AB gözlemcileri krizin giderilmesi için büyük önem taşıyor.
Gazprom Başkanı Aleksiy Miller, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev tarafından kabulünde yaptığı açıklamada, Kiev'in gaz geçişini güvence altına alan uluslararası mekanizmanın oluşturulmasıyla ilgili belgeyi imzalaması halinde Ukrayna üzerinde Avrupa'ya gaz gönderilmesine yeniden başlanacağını belirterek, ''Bu protokolün gün içinde imzalanmasını umuyoruz ve bu protokol imzalandıktan kısa bir süre sonra da yeniden gaz göndereceğiz'' dedi.
Ukrayna ve Rusya arasındaki gaz anlaşmazlığı konusunda ise herhangi bir gelişme olmadığını ifade eden Miller, ''Ukraynalı partnerlerimize verdiğimiz gaz konusundaki görüşmeler konusunda ise herhangi bir gelişme yok. Ukrayna ile görüşmeler yeniden başladı ancak bizim izlenimimiz, Ukraynalı heyetin 2009 yılı gaz miktarı ve fiyatı konusunda bir yetkisinin olmadığı yönünde'' diye konuştu.
Medvedev: Kimseye ayrımcılık olmamalı
Medvedev de yaptığı konuşmada, Ukrayna ile Kiev'in ilgili protokolleri imzalamasından sonra çalışması talimatını vererek, ''Ne yazık ki Ukrayna tarafına hiç bir güven kalmadı. Böyle yapılmasıydı gaz çalma hiçbir zaman sona ermezdi'' dedi.
Gazprom'un gelecekte hiç bir ayrıcalık yapmaması gerektiğini söyleyen Medvedev, şunları kaydetti:
''Tüm ülkeler tarafından oluşturulması gereken gelecekteki mali modeller evrensel kurallara bağlı olmalı. Bu yüzden gelecekte hiç bir ülkeye karşı herhangi bir tercih veya özel ayrıcalık yapmamamız gerektiğine inanıyorum. Eğer ortada bir fiyat varsa, Ukrayna dahil hiç kimseye bir indirim yapılmadan tüm Avrupa için normal ve eşit şekilde olmalı. Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik istikrarı da ancak bu şekilde güvence altına alınabilir.''
Putin: Krizin nedeni Kiev'deki üst düzey yolsuzluklar
Rusya Başbakanı Vladimir Putin de dün gece batılı gazetecilere yaptığı açıklamada, Kiev'de liderlerin ''çöküşünün'' ve Ukrayna'da üst seviyedeki yolsuzluğun söz konusu krize neden olduğunu belirterek, ''(Ukrayna üzerinden) Gazın normal akışını sağlayabilmek için, Moskova'ya gelip, Ukrayna için gaz anlaşmasını imzalamaları gerekiyor''dedi.
Ukrayna'nın satın alacağı gaz için de para ödemesi gerektiğini kaydeden Putin, ''Ödemeyi piyasa fiyatlarından yapmaları gerekiyor. Ukraynalı partnerlerimiz anlaşma imzalamak ve ödeme yapmak istemiyor. Tüm mesele bu. Biz de Ukrayna'ya transit ücretini piyasa fiyatları üzerinden yapmaya hazırız'' ifadelerini kullandı.
Putin, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderilen rus gazını izleme mekanizmaların bir an önce oluşturulması gerektiğini kaydederek, gazetecilere bağımsız bir yabancı kuruluş olan SGS şirketinin Ukrayna'nın transit Rus gazını yasadışı bir şekilde aldığını gösteren bir belgeyi gazetecilere sundu.
Ukrayna üzerinden geçiş konusunda yaşanan sorunların AB-Rusya ilişkilerini etkilememesi gerektiğini vurgulayan Putin, ''Eğer Avrupa olanlara tarafsız bir anlayışla bakarsa, enerji alanındaki bu dramatik olayların ilişkimizi daha kötü hale getirmemesine izin vermemeli. Çünkü bunlardan dolayı suçlanması gereken Rusya değil'' dedi.
AB gözlemcileri Ukrayna'ya geldi
AB gözlemcilerinin, Avrupa'ya verilen Rus doğalgazının kesilmesi yüzünden çıkan krizin sona erdirilmesine yardımcı olmak amacıyla, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e geldiği bildirildi.
Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, AB gözlem heyetinin Kiev'deki çalışmalarına bugün başlayacağı kaydedildi.
Ukraynalı yetkililer de, heyetin pompalama istasyonlarını ziyaret etmeden önce Kiev'de yetkililerle görüşeceklerini belirtti.
Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom, AB gözlemcilerinin bölgeye gelmesi halinde Avrupa'ya yeniden doğalgaz vermeye başlamayı taahhüt etmişti.
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Ukrayna'ya gidecek
AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek, uluslararası gözlemcilerin Rusya'dan doğalgaz akışını izlemesine izin veren anlaşmayı görüşmek için Ukrayna'ya gidecek.
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, başbakanın anlaşmanın ayrıntılarını düzenlemek için görüşmeler yapacağını belirtti.
Topolanek Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçhenko ve Başbakan Yulia Timoşenko ile görüşecek.
"AB'nin enerji demir perdesini kaldırması lazım"
Rusya ve Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmazlığından etkilenen Macaristan, AB'nin iki ülkeye anlaşmazlığın bedelinin kendilerine ödettirilmemesi gerektiğini sertçe söylemesi gerektiğini bildirdi.
Dün Slovakya'nın başkenti Bratislava'da, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya'dan oluşan Visegrad ülkeleri başbakanları bir araya geldi. Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsany, toplantıya katılan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'dan AB'nin doğal gaz krizine sert yaptırımlarla çözüm bulmasını istedi.
Gyurcsany, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, ''AB'nin her iki ülkeye aralarındaki doğal gaz sorununun bedelini kendilerine ödettirilmemesi gerektiğini sert bir dille söylemesi gerekir. AB'nin enerji demir perdesini kaldırması lazım'' dedi.
Ukrayna'nın Rusya'ya olan doğal gaz borcunu ödeyebilmesi için AB'nin maddi yardımda bulunmasını istediğini ve Nabucco projesi ile taşınacak doğal gazın hayati önemine değindiğini söyleyen Gyurcsany, '
'Alternatif gaz projesi olan Nabucco'nun AB bütçesiyle hayata geçirilmesi gerekir'' diye konuştu.
Putin, Merkel'e güvence verdi
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, Almanya Başbakanı Angela Merkel'e, doğal gaz sevkıyatının en kısa zamanda yeniden başlayacağı konusunda güvence verdiği bildirildi.
Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm, Berlin'de yaptığı açıklamada, Putin'in, Merkel ile yaptığı bir telefon görüşmesinde, gözlemcilerin Rusya-Ukrayna sınırında çalışmaya başlamalarıyla birlikte doğal gaz sevkıyatının başlayacağını söylediğini belirtti.
Wilhelm, Putin'in, sevkıyatta meydana gelen aksaklıkların araştırılması amacıyla bölgeye AB, Rus ve Ukraynalı uzmanların gönderilmesini Rus hükümetinin kabul ettiğini kaydettiğini bildirdi. Putin, dün yaptığı bir açıklamada da, Merkel'in bölgeye gözlemci gönderilmesiyle ilgili önerisini çok iyi bir öneri olarak takdir ettiğini söylemişti.
İran: Türkiye'ye daha fazla doğalgaz vermeye hazırız
İran Milli Doğal Gaz Şirketi'nden yapılan açıklamada, Rusya'dan Türkiye'ye verilen doğalgaz miktarının azaldığı hatırlatılarak, ''Türkiye'nin istemesi halinde doğalgaz ihracatının günde 30 milyon metreküpe çıkarılabileceği'' belirtildi.
Açıklamada, Türkiye'nin talebi doğrultusunda günlük doğalgaz ihracatının 12 ila 15 milyon metreküp arasında değiştiği kaydedildi. İran'da geçen yılın aksine bu sene, doğalgazın iç tüketim ve ihracatında herhangi bir sorun yaşanmadığı belirtiliyor.
En Çok Okunan Haberler
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!