Greenpeace: Dünyada bir ilk, emsal oluşturabilir

Çevre koruma örgütü Greenpeace, Pasifik ülkesi Mikronezya'nın, 13 bin km ötedeki Çek Cumhuriyeti'ne bir termik santrali yenileme projesinin sera etkisine yol açan gaz salımını tehlikeli şekilde arttıracağı dolayısıyla hukuki girişimde bulunmasının dünyada bir ilk olduğunu ve emsal oluşturabileceğini bildirdi.

Yayınlanma: 26.05.2011 - 11:42
Abone Ol google-news

Greenpeace avukatı Jasper Tuelings, Avustralya yayın Kuruluşu ABC'ye yaptığı açıklamada, ilk kez iklim değişikliğinin doğrudan tehdit ettiği bir ülkenin, dünyanın öteki ucundaki bir termik santralin yenilenmesi projesine karşı hukuki süreç başlattığını belirterek, "Bu dava, iklim değişikliğiyle mücadele eden diğer küçük ülkelere, Batı'yı çevre açısından daha sorumlu hareket etmeye zorlamak için emsal oluşturacaktır" dedi.

Bu hukuki sürecin bu tip diğer projelere karşı başka ülkeler tarafından da tekrarlanabileceğini belirten Greenpeace avukatı, "Böylece bunun, gelişmiş ülkelerin enerji kullanımı kararlarıyla karşı karşıya kalan küçük ülkeler için etkili bir yöntem olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Çoğu deniz seviyesinden sadece bir metre yukarda bulunan 600'den fazla adadan oluşan Mikronezya takım adalarının Başsavcısı Maketo Robert, dünyanın ısınması aynı ritmle devam ederse ülkesinin bir gün suların altında kalma riskinin bulunduğunu belirterek, "Adalet önündeki bu girişim, iklim değişikliğinin en çok etkilediği ülkelerin bundan böyle, enerji alanındaki seçimler konusunda daha etkili değerlendirme yapılması için uluslararası kanunların desteğini kullanabileceklerini göstermektedir" ifadesini kullandı.

İklim değişikliğine bağlı olumsuz sonuçların ülkesinde yaşayan 100 binden fazla kişinin çoğunu "iklim mültecisi" haline geleceğini belirten Robert, buna yanıt olarak Çek Cumhuriyeti'nin ve Avrupa'nın en büyük termik santrallerinden Prunerov 2'nin modernize edilmesi ve ömrünün uzatılması planlarıyla ilgili olarak Çek hükümetinden çevresel etki değerlendirmesi istenmesi için 2009'da hukuki girişimde bulunduklarını kaydetti.

Avrupa'nın en büyük kömürle çalışan termik santrallerinden olan ve 2020'de kapatılması öngörülen santralin 2035'e kadar çalıştırılması ve kapasitesinin arttırılması öngörülüyor. Santral bir yılda tek başına Mikronezya'nın 40 katı karbonu atmosfere bırakıyor. Mikronezya'nın "Ulus Ötesi Çevresel Etki Değerlendirmesi" adlı uluslararası kanundan hareketle yaptığı hukuki başvuru, Prunerov 2'nin kapatılmasını değil, küresel ısınmadan sorumlu tutulan karbondioksit salımını asgariye indirecek önlemlerin alınmasını amaçlıyor.

Greenpeace, Çek hükümetinin değerlendirmeyle ilgili yanıtını birkaç hafta içinde vermesinin beklendiğini açıkladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler