Güler'den 1 Mayıs açıklaması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Taksim'de 1 Mayıs kutlanacak mı?" sorusuna, "Taksim'e çelenk bırakılmasına izin verilecek ancak yürüyüş ve toplantı için başka alan önereceğiz" yanıtını verdi.

Güler'den 1 Mayıs açıklaması
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.04.2013 - 10:47

İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Taksim'de kutlama yapılıp yapılmayacağına ilişkin, "Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesi nedeniyle orada yeterli önlemleri alacak fiziki ortam mümkün değil. Taksim Meydanı'nda basın açıklaması, Kazancı Yokuşu'na çiçek bırakılması gibi etkinlikler yapılabilecek. Ancak yürüyüş gibi diğer etkinliklerin başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine öneride bulunacağız" dedi.

Güler çekilme süreciyle ilgili olarakta  "Çekilme süreciyle ilgili Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında herhangi bir düzenleme, protokol söz konusu değildir" dedi.

Güler, yarın gerçekleştirilecek Budapeşte Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı ile "Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu"na ilişkin bilgilendirme toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Dicle olayıyla  ilgili 'polis tarafsizliğini yürütecektir'

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Dicle Üniversitesi'ndeki olayların kontrol altına alındığını ancak ilgililerin sağ duyulu davranması ve olayları tırmandıracak tarzda yaklaşımlarda bulunmaması gerektiğini belirterek, "Bu çözüm sürecinin getirdiği olumlu havayı provoke etmek isteyen ya da bu alanda huzur ve emniyeti bozmak isteyen kim olursa olsun, bunlara fırsat vermemiz mümkün değildir. Polis bu konudaki tarafsızlığını yürütecektir" dedi.


"Entegre Sınır Yönetimi Çalışması"

Güler, "Sınır Güvenliği Teşkilatı"na ilişkin soru üzerine, "Entegre Sınır Yönetimi Çalışması" adı altında sınırların özel bir teşkilatla korunmasının gündemde olduğunu söyledi.
Bununla ilgili koordineli süren çalışmaların son aşamasına gelindiğine dikkati çeken Güler, şunları belirtti:
"Entegre Sınır Yönetimi Teşkilatı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığının veya Jandarmanın şu an korumakta olduğu sınırlarla ilgili olarak yeni bir sınır yönetimi rejimi getirecektir. O rejim içerisinde sınırların korunması sağlanacaktır."


Mevsimlik göç konusundaki önlemler

Bakan Güler, bir gazetecinin mevsimlik çalışma için Türkiye'ye gelen yabancılara yönelik alınacak tedbirleri sorması üzerine, mevsimlik işçi olarak yurdun bazı bazı yörelerinde sınır ülkelerinden gelen işçilerin çalışma sürelerini ya da süreli olarak ikametlerini düzenleyen bir uygulamanın getirildiğini bildirdi.
Kanunla gelen Göç Politikası Kurullarının bu konudaki prensip kararlarını oluşturacağını dile getiren Güler, "Ancak kanun hem bunların gelişleriyle hem de Türkiye'de kalışlarıyla ve çalışma izinleriyle ilgili hususları düzenliyor" dedi.
Güler, bir gazetecinin "Paris'te işlenen cinayetlerin dosyasının Türkiye'ye gönderildiğini biliyoruz. Siz buradaki mesajları nasıl yorumluyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, bu haberi ayrıntısıyla okumadığını belirtti.
Olayla ilgili olarak suikast zanlısının Fransa'da tutuklandığını ve zanlının pasaport kayıtlarında 2012 Ekim ve Aralık aylarında Türkiye'ye giriş ve çıkışının tespit edildiğini anlatan Güler, "Türkiye'de bulunduğu süre içindeki faaliyetler ya da irtibatlarıyla ilgili konu, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ele alınmıştır. Bu konudaki soruşturma yürütülmektedir. Devam eden bir soruşturmayla ilgili bir konuda, esasen yorum yapmam mümkün değildir. Gerçeklerin bu konuda açığa çıkacağını söylemek istiyorum" diye konuştu.

Bakan Muammer Güler, dosyada siyasi mesajlar yer aldığının söylenmesi ve buna ilişkin yorumunun sorulması üzerine de dosyada siyasi mesaj olup olmadığını bilmediğini, doğruluğunun da henüz bilinmediğini dile getirdi.


Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun


İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ile eğlence için faaliyet gösteren yerlerde, dernek lokallerinde ve kamu hizmet binalarında silah bulundurulmasının ve silahla gezilmesinin yasaklandığını belirterek, "Özellikle düğünlerde silah atılmasıyla ilgili çeşitli olaylar meydana geliyordu, onları önlemeye yönelik" dedi.


"Silah ruhsatı için eğitim alma şartı"

Muammer Güler, yapılan değişikliklere değinerek, şu bilgileri verdi:
"Silah ruhsatı edinebilmek için eğitim alma şartı getiriliyor. Daha önce böyle bir şart yoktu. Av tüfekleri gibi silahlara ilişkin daha önce ruhsat alma yaşı 18'di. Bunu 21'e çıkarıyoruz. Özellikle alkollü veya uyuşturucu madde kullanmış şekilde silah taşıyanların hem silah ruhsatları iptal ediliyor hem de kendilerine ceza getirilecek. Ateşli silahlar ve bunların aksam ve mühimmatlarının basın-yayın yoluyla ve herkesin görebileceği şekilde reklamı ve tanıtımı bu kanunla yasaklanmaktadır. Düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerler ile bar, pavyon, gazino, gece kulübü gibi içki tüketiminin yapıldığı münhasıran eğlence için faaliyet gösteren yerlerde, dernek lokallerinde ve kamu hizmet binalarında silah bulundurulması ve silahla gezilmesi yasaklanıyor. Özellikle düğünlerde silah atılmasıyla ilgili çeşitli olaylar meydana geliyordu, onları önlemeye yönelik." Bakan Güler, 18 yaşından küçük olanların havalı silah edinmelerinin yasaklandığını dile getirerek, "Kamuoyunda kurusıkı tabanca olarak düzenlenen silahların gerçek silahlardan ayırt edilmesini kolaylaştıracak şekilde işaretlenmesi ve gerçek silaha dönüştürülemeyecek şekilde üretilmesi düzenlenmektedir. Yetkili bayilerle ilgili bir sistem kurulacak ve bu sistemde kayıtlar otomasyon şeklinde bize bildirilecektir. Ateşli silahlarla işlenen suçlarda olayların aydınlatılması ve faillerin daha hızlı şekilde yakalanması için veri tabanı oluşturulacak" diye konuştu.

TBMM'de daha önce konunun komisyonda görüşüldüğünü hatırlatan Güler, görüşmeleri yenilediklerini ve yakın zamanda kanunun meclis gündemine geleceğini kaydetti.
 

Yabancı uyrukluların çalışma izni

İçişleri Bakanı Güler, ev ve bakım hizmetlerinde çalışan yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye'deki ikametlerine ilişkin soruya karşılık, şunları söyledi: "Kayıt dışı çalıştırılanlar, kayıtlı çalışanlara oranla daha fazla insan ticareti mağduru oluyor. Düzensiz göç ve kayıt dışı istihdamı önlemek için ve bunlardan doğan güvenlik sorunları ile insan haklarını engellemek için vize veya vize muafiyetiyle Türkiye'de kalma süreleri yeniden düzenlendi. Çalışma izni alınırsa, ayrıca ikamet iznine gerek kalmadan çalışma izni ikamet izni yerine geçebilecektir."

Türkiye'nin uzun yıllardan beri birçok göçe maruz kalan ülke olduğuna işaret eden Güler, normal ikametli vatandaş olarak bakıldığında mevcut 1139 Ermeni kökenli vatandaşın ülkede bulunduğunu, bunun dışında "insani nedenlerle" Türkiye'de kalan Ermeni vatandaşlar da olduğunu belirtti.
 

"Kask takılmadan motosiklet kullanılmayacak"

Bakan Güler, Emniyet Genel Müdürlüğünün, kural ihlali yapan sürücülere verilen cezaları caydırıcı hale getirmek için yapacağı yeni uygulamalara ilişkin soru üzerine, Karayolları Güvenliği Yüksek Kurulunun 4. toplantısının geçen günlerde Başbakan Recep Tayyip
Erdoğan
başkanlığında gerçekleştirildiğini söyledi.
Toplantıda, yeni bir karayolları kanunu düzenlemesi yapılmasının gündeme alındığını aktaran Güler, 2013 ve 2014 yıllarının "Emniyet Kemeri ve Hız Kontrol Yılı" ilan edildiğini ve bir eylem planı hazırlandığını anlattı.

Muammer Güler
, eylem planına göre, trafik kazalarındaki ölüm oranlarını 2020 yılına kadar yüzde 50 azaltacak düzenleme yapılacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bununla ilgili araçların plaka ve donanımına çip takılarak yol ağına kurulacak okuyucu sistemlerle denetimlerinin sağlanacağı elektronik araç kimliklendirme sistemini, hayata geçireceğiz. Ön ve arka plaka ile ön cama bir çip takılacak, bunların sökülmesi çıkarılması mümkün olmayacak. Okuyucular bu çiplerden uygun sinyaller almazsa ki bu çifte plakayı, çalıntı plakayı, başka bir şekilde ele geçirilen araçlarla ilgili bütün takipleri buradan yapabileceğimiz özel bir uygulama olacak. Özel hayatın gizliliğiyle ilgili de herhangi bir sorun getirmeyecek. Motosikletlerin karıştığı kazaları önlemek için ithalat ve satış sektöründe yeni düzenlemeler yapılıyor. Motosikletlerin kaskla birlikte satılması zorunlu hale getiriliyor. Kask takılmadan motosikletin kullanılması mümkün olmayacak." Güler, ayrıca konutlarda, iş yerlerinde ve yerleşim yerlerinde ayrılması zorunlu otopark alanlarının arttırılması ve otopark imkanı olmayan yapılarda ruhsat ve izin işlemleri sırasında ücret alınarak merkezi otoparklar tesis edilmesini düzenleyecek yeni hükümlerin getirildiğini anlattı.

İstanbul trafiğinin başlıca sorunlarının başında otoparkların geldiğini kaydeden Güler, "İstanbul trafiğinin sorunu aslında duran trafik sorunudur" dedi. Güler, trafik denetleme hizmetlerinin daha iyi yapılması için Emniyet Genel Müdürlüğünün Trafik Hizmetlerinde çalışan en az yüksekokul mezunları arasından bin trafik uzmanı yetiştirileceğini bildirdi.

Eğitim ve sınav sistemlerinin değiştirildiğini aktaran Güler, sürücü belgelerinin diğer ülkelerde de geçerliliğini koruması için yeni düzenlemeler yapıldığını belirtti. Bakan Güler, yayaların hukukunu gözetecek yeni düzenlemelerin de oluşturulduğunu dile getirdi.
İçişleri Bakanı Güler, AB müktesebatına uygun olarak araçların tanımlarının değiştirildiğini de ifade ederek, "Alıcıların haklarının korunması için muayenesiz araçların satışları bundan sonra yapılamayacak. Kamuoyunda 'pat pat' diye bilinen, teknik şartları uygun olmadan üretilen araçların, trafiğe çıkmaları önleniyor, özellikle tarım alanında kullanılan bu tip araçlar... Araçlarında sahte veya ikiz plaka kullananlar hakkında para cezası vardı, şimdi biz bunu artık Türk Ceza Kanunu kapsamında bir sahtecilik suçu haline getiriyoruz" diye konuştu.

Araçların belli zamanlarda ve şartlarda kış lastiği kullanmasının zorunlu hale getirildiğini vurgulayan Güler, şehirlerarası yolcu taşıyan minibüslerde takograf bulundurulmasının, kamyon, çekici ve otobüslerde de hız sınırlayıcı cihazın olmasının mecbur kılındığını kaydetti.
 

"Stajyer sürücü uygulaması getirilecek"

Bakan Güler, sürücü belgesi olmadan araç kullananlara verilen cezanın arttırılacağına dikkati çekerek, sürücü belgelerinin süreli olarak verilmesi ve stajyer sürücü uygulamalarının getirildiğini bildirdi.

Bir yıl içinde 5 kere kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyetinin bir yıl süreyle geri alınmasının öngörüldüğünü ifade eden Güler, bir promil ve üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında yapılacak idari işlemlerin yanı sıra, bunun artık Türk Ceza Kanunu'nun 179. maddesinde belirtilen suç kapsamına sokulduğunu kaydetti.
Güler, alkol ölçümü yapılmasına izin vermeyenlerin sürücü belgelerinin tedbiren geri alınacağını anlatarak, usulsüz olarak araçlarında ışıklı veya sesli uyarıcı bulunduranlara yönelik cezaların da arttırıldığını söyledi.

Bakan Güler, trafik polisi ve jandarmanın trafik cezasını artık nakit olarak tahsil etmeyeceğini belirterek, "Bütün bunları inşallah önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğimiz trafik tasarısıyla hayata geçirmeyi bekliyoruz" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler