Güneş ve hidrojen arabaları yarışıyor
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, bu yıl beşincisi düzenlenen güneş arabaları yarışları sayesinde Türkiye'nin bu alanda dünya liginde yer aldığını, üçüncüsü düzenlenen hidrojen arabası yarışlarında da dünyaya öncülük etmeye hazırlanıldığını söyledi.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen ''Formula G-Güneş Arabaları Yarışı'' ve ''Hidromobil- Hidrojen Arabaları Yarışı'' Pınarbaşı Pisti'nde devam ediyor. 5 Ağustos'ta başlayan yarışlar, bugün final yarışları ile sona erdi.
Günün ilk yarışında 20 üniversiteden 23 güneş arabası, damalı bayrağı görebilmek için yarıştı. 3 takımın teknik arıza nedeniyle başlayamadığı yarışmayı, 25 tur sonunda İTÜ ekibi, ''Socrat'' adlı aracıyla birinci tamamladı. Anadolu Üniversitesi Güneş Arabası Takımı, ''Thunder Bird'' adlı aracıyla ikinci ve Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu Timsah Ekibi, ''Umakit'' adlı aracıyla üçüncü oldu.
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Anlağan, ilki 5 yıl önce yapılan güneş arabası yarışlarının, alınan sonuçların memnuniyet verici düzeyde olması nedeniyle her yıl tekrarlanmasına karar verildiğini, yıllar geçtikçe yarışlara olan ilginin katlanarak arttığını söyledi.
Yarışlarla üniversite gençliğinin alternatif enerjiler konusunda farkındalığını sağlamak ve bu yöndeki mesleki becerileri arttırmak istediklerini dile getiren Anlağan, teknolojiye katkılarda bulunacak sonuçlar elde etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Güneş arabası yarışlarında 5 yıl önce yarışan arabalarla bugünün araçları arasında büyük farklılıklar bulunduğunu söyleyen Anlağan, önceki yıllarda düzenlenen yarışlarda dereceye giren takımların uluslararası yarışlarda da dereceye girdiğine dikkati çekti.
Ömer Anlağan, şöyle konuştu: ''Üniversitelerimizin uluslararası yarışmalarda elde ettiği başarılarla dünya liginde yer aldığımızı gösterdik. 3 yıl önce düzenlemeye başladığımız hidromobil yarışlarıyla da bir ilke imza attık. Hidrojen otomobili yarışları dünyada sadece Türkiye'de düzenleniyor. Bazı ülkelerin benzeri yarışmalar düzenleme hazırlığında olduğunu, Türkiye'deki yarışları incelemek istediklerini öğrendik. Bu konuda dünyaya öncülük etmeye hazırlanıyoruz.''
Üniversitelerin tasarladığı araçların yollarda görülmesinin biraz daha zaman alacağını ifade eden Anlağan, otomotiv şirketlerinin de ekiplere destek olduğunu, bunun gelecekte verimli sonuçlar elde edilmesine imkan tanıyacağını dile getirdi.
Güneş Arabası yarışlarının startını veren İzmir Vali Yardımcısı Sait Topoğlu ise dünyada fosil kaynakların hızla tükendiğine dikkati çekerek, insanlığın, bugün yarışları yapılan teknolojilere gelecekte büyük ihtiyaç duyacağına işaret etti.
İzmir'in alternatif enerji kaynakları ve üniversiteleriyle bu konuda örnek bir gelişim sergileyebileceğine inandığını dile getiren Topoğlu, öğrencilerin bu konudaki heyecanının da kendilerini umutlandırdığını ifade etti.
Birincilik 'Poseidon'un
Günün ikinci finalinde hidromobil araçlar yarıştı, birinciliği Makine Mühendisleri Odası, ''Poseidon'' isimli aracıyla kazandı.
Yarışlara çoğu üniversitelerden 18 ekip katıldı. Teknik aksaklıklar nedeniyle 16 arabanın start alabildiği yarışta Makine Mühendisleri Odası Takımı, ''Poseidon'' isimli arabasıyla birinci oldu. Tüm araçların etabı tamamlamayı başardığı yarışta Ankara Üniversitesi Takımı ''Hidrotek'' isimli arabayla ikinci, Erciyes Üniversitesi Takımı ''Katremobil'' isimli arabayla üçüncülüğü kazandı. Yarışlar, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'