Halk saldırıyı protesto için sokaklara döküldü
Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Eşrefiye mahallesinde meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Lübnan İç Güvenlik Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Visam Hasan için Lübnanlılar sokaklara döküldü.
Ülkenin birçok kentinde yapılan gösterilerde halk yolları trafiğe kapattı, çöp kutularını devirerek ateşe verdi. Beyrut'un Berbir, Kola, Selim İslam ve Şari El Hulu semtlerindeki birçok yolun göstericiler tarafından kapatılması nedeniyle ulaşım aksadı.
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na giden otobanın da bazı yerlerinde protesto gösterileri düzenlenmesi nedeniyle trafik sahil yolundan yapılmaya başlandı. Gösterileri görüntülemek isteyen basın mensupları ise zaman zaman göstericilerin engellemesiyle karşılaştı.
Öte yandan Lübnan Başbakanı Necip Mikati tarafından ulusal yas ilan edilen ve resmi daireler ile özel iş yerlerinin kapalı olduğu Lübnan'da, Lüban Müftüsü Muhammed Reşit Kabbani, yaptığı açıklamada, Lübnan'daki Müslümanlara ait tüm kurumlarda 3 günlük yas ilan edildiğini duyurdu.
Öte yandan, İstihbarat Şefi Visam el-Hasan'ın, eski Başbakan Refik Hariri'nin kabrinin yanına defnedileceği belirtildi. Lübnan muhalefetindeki Müstakbel Hareketi, Hasan'ın Hariri'nin yanına defnedilmesi için işlemlerin başladığını açıkladı.
Lübnan'da Bakanlar Kurulu saldırıyla ilgili toplandı
Lübnan Başbakanı Necip Mikati hükümette kalma ısrarının olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman ise en kısa sürede ulusal diyalog toplantısı düzenleme çağrısı yaptı. Beyrut'taki Başbakanlık Sarayı'nda olağanüstü toplanan Bakanlar Kurulu'na dünkü saldırıda ölenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılarak başlandı.
Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Süleyman, Lübnan'da oluşturulmak istenen fitne ortamına karşı ülke birliğini vurgulamak için bütün siyasi güçlerle en kısa sürede ulusal diyalog oturumu düzenlenmesi için görüşmeler yaptığını söyledi.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati ise toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında hükümette kalma ısrarının olmadığını ifade etti.
Mikati, ''Bu saldırı sadece Vesim El Hasan'a değil tüm Lübnan'a yapılmıştır. Vesim çok sevdiğimiz ve beraber çalıştığımız bir kardeşimizdi. Onun şehadeti bizleri çok üzmüştür. Yargı Konseyi ve Lübnan'daki tüm güvenlik birimleri suçluların bir an önce bulunması ve adalet karşısına çıkarılması için ellerinden geleni, yapacaktır'' dedi. Mikati ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan patlamanın olduğu 19 Ekim tarihine ilişkin tüm haberleşme bilgilerini istediklerini söyledi.
Başbakan Mikati, ''Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'a istifa dilekçemi verdim ve ulusal birlik hükümeti kurulması gerektiğini söyledim. Ancak Cumhurbaşkanı Süleyman, olayı soruşturmak için toplanacak güvenlik kuruluna kadar sabretmem gerektiğini söyledi. Onun için istifa kararımı şimdilik askıya aldım'' diye konuştu.
Mikati sözlerini şöyle sürdürdü: ''Lübnan, ülkede fitne yaratmak için düzenlenen planlarla karşı karşıya. Bu ulusal bir konudur. Ulusal çıkarlar üzerinden kişisel kazanç elde etmek isteyenler var. Biz bunlara kesinlikle boyun eğmeyeceğiz. Hasan Lübnan'da birçok olayın aydınlatılmasında çok büyük rol oynamıştır. Tüm Lübnan'ı sükunete çağırıyorum, artık bu olanlardan ders çıkarmamız gerekir ve sonuna kadar suçluları yakalamak için peşlerinde olacağız.''
Başbakan Mikati, Lübnan güvenlik kuvvetlerine de çağrıda bulunarak, Lübnan'ı her türlü tehdide karşı korumak için işbirliği halinde olmaları gerektiğini söyledi. Öte yandan Lübnanlı Alimler Komisyonu yayımladığı basın bildirisinde, Suriye'nin Beyrut Büyükelçisi'nin ülkeden çıkarılmasını istedi.
Trablusşam'daki çatışmada bir rahip öldü
Lübnan'ın Trablus kentinde, Lübnan İç Güvenlik Birimi İstihbarat Başkanı Visam el-Hasan'ın öldürülmesinin ardından çıkan çatışmada bir rahibin hayatını kaybettiği belirtildi. Cebel Muhsin ile Bab et-Tıbbane mahallerinde akşam saatlerinde yaşanan çatışmalar sırasında, Abdülrezzak el-Esmer isimli bir rahip hayatını kaybetti. Başkent Beyrut'un Eşrefiye mahallesindeki patlamada, aralarında Visam el-Hasan'ın da bulunduğu 8 kişinin öldüğü, 80'den fazla kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı protesto etmek için ülkenin birçok yerinde gösteriler yapılmış, olayların ülke geneline yayılmaması için yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı.
14 Mart İttifakı, hükümetin istifasını istedi
Lübnan'da muhalefeti temsil eden 14 Mart İttifakı, başkent Beyrut'un doğusundaki Eşrefiye semtinde düzenlenen, aralarında Güvenlik Birimi İstihbarat Başkanı Visam el-Hasan'ın da bulunduğu 8 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrasında, hükümetin istifasını istedi.
Saldırının ardından acil olarak toplanan 14 Mart İttifakı, toplantı sonrasında yayımladığı bildiride, ''Visam el-Hasan'ın öldürülmesindeki nedenlerden biri Lübnan'ı büyük bir fitnenin içine çekmektir. Saldırı Suriye rejimi, bölgesel müttefikleri ve ülkedeki uzantıları eksenli olarak gerçekleştirilmiştir'' ifadelerine yer verildi.
Bildiride, ülke istikrarının bozulmasını hedeflediği belirtilen saldırının siyasi sorumlusu olarak görülen hükümet ve Başbakan istifaya davet edildi. Bildiride ayrıca, bu hükümetin varlığının, suçlular üzerinde bir koruma kalkanı oluşturacağı ileri sürülerek, Hasan suikastinin Refik Hariri suikastinden farklı olmadığı ifade edildi.
İstihbarat şefi Hasan ölüm tehdidi alıyordu
Konuyla ilgili açıklama yapan Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil ise saldırıda istihbarat şefinin ölmesini büyük bir kayıp olarak değerlendirdi. Şerbil, Lübnan radyosuna yaptığı açıklamada, Hasan'ın eski Enformasyon Bakanı Mişel Samaha'nın dosyasını ele almadan önce ölümle tehdit edildiğini belirterek şunları söyledi: ''Biz şu anda büyük bir felaket yaşıyoruz. Kişisel olarak ben kendisine çok güveniyordum. Onun kaybı Lübnan için büyük bir kayıp.''
Hasan'ın ölüm tehditleri aldığını ifade eden Şerbil, ''Kendisine yönelik ölüm tehditleri bizi endişelendiriyordu'' dedi.
'Saldırıdan Esad sorumlu'
Lübnan İslam Cemaati, ülkenin Esad rejimine hizmet edecek bir savaşın içine çekilebileceği uyarısında bulundu. Lübnan İslam Cemaati Genel Başkan Yardımcısı Azzam El-Eyyubi, Lübnan'ın şu an içinden geçtiği sürecin Refik Hariri suikastı sonrasında yaşanan süreçten daha az tehlikeli olmadığını söyledi. Eyyubi, Hasan'a yönelik suikastın Lübnan'daki Esad rejimi destekçileri tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Mısır'dan saldırıya kınama
Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, saldırıyı kınadı. Amr, yaptığı basın açıklamasında, ''Mısır, Lübnan hükümetine ve halkına en derin baş sağlığı dileklerini sunmaktadır'' ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'