Hamas şehir savaşına hazır

İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara operasyonuna başlamasının, Filistinli militanlara ilk kez, İsrail ordusuyla az çok eşit bir temelde mücadele imkanı verdiği belirtiliyor. Şimdiye kadar militanlar İsrail'in hava, deniz ve kara bombardımanına karşı etkisiz kalmış, İsrail'e fırlatılan roketler de siviller için ara sıra risk yaratsa da askeri olarak yetersiz kalmıştı.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 09:47
Abone Ol google-news

İsrail'in devasa bir askeri güce sahip olmasına rağmen, Hamas'ın aylar öncesinden kent savaşına hazırlanmak için zaman bulduğu ve bunun Filistinli militanlara İsrail ordusuna zayiat verdirme şansı sağlayacağı ifade ediliyor.
 

Hamas'ın askeri kapasitesi

Uzmanlar, İsrail'in yok etmeyi hedeflediği Hamas'ın 2007 yazında Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra askeri kapasitesini önemli ölçüde artırdığını tahmin ediyorlar.

Gazze'de iktidarın ele geçirilmesi, Hamas'ın bozguna uğrattığı Filistin yönetiminin sınırlı cephaneliğine sahip olmasını sağladı. Ancak bundan daha önemlisi, bu durum Hamas'a, militan grupları silahsızlandırmayı amaçlayan Filistin yönetiminin müdahalesinden uzak, Gazze'de özgürce hareket etme imkanı verdi.

Ambargo altındaki bölgede silahları Gazze'ye, Mısır-Gazze sınırındaki tünellerden kaçırarak elde eden Hamas, patlayıcıları, patlayıcı yapımında kullanılan maddeleri ve roket fırlatıcılarını Gazze'ye daha kolay sokar hale geldi. Havan topları, tanksavar silahları ve bazı uçaksavar silahlarının da Refah'taki tünellerden geldiği belirtiliyor.

Bunun, Hamas'ın Şam'daki lideri Halid Meşal'e kara operasyonunun başlamasından önce "Düşmanın askerleri, şunu bilin ki kara bir yazı sizi sizi bekliyor..." şeklinde açıklama yapma gücünü verdiği ifade ediliyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugaylarının 15 bin mensubu olduğu tahmin ediliyor.
Tugayların eğitim ve disiplin standardının son zamanlarda arttığı, örgütün hayli karmaşık bir iletişim sistemine sahip olduğu belirtiliyor.
 

Lübnan savaşından alınan ders

Hamas'ın, İsrail'in Hizbullah gerillaları karşısında büyük yenildiği aldığı 2006 Lübnan savaşından da ders aldığı bildiriliyor.

O zamandan beri bazı Hamas militanlarının Hizbullah gerillaları ve İran Devrim Muhafızları ile zaman geçirdiği, bunun örgütün askeri eğitim rejimi ile örgütsel sistemi konusunda gelişmeler kaydetmesini sağladığı tahmin ediliyor.

Gazze'nin coğrafyası güney Lübnan kadar avantajlı olmasa da birçok İzzeddin Kassam Tugayları üyesinin İsrail ordusuna darbe vuracağını düşündüğü belirtiliyor. Lübnan savaşından yalnız Hamas yararlanmadı. Yenilgiye uğrayan İsrail de savaştan birçok ders çıkardı.

İsrail ordusunun, militanlarla böyle bir karşılaşma için çok çalıştığı, bunun yanı sıra sivil savunma, planlama ve halkla ilişkiler alanlarında gelişme sağlamak için çaba gösterdiği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, burada sorulması gereken önemli bir sorunun, İsrail'in kara harekatından ne elde etmeye çalıştığı olduğunu söylüyorlar.

İsrail amacının Hamas'a ve roket atma kapasitesine darbe vurmak olduğunu bildirmişti. Ancak İsrail ordusu kentleri yeniden ele geçirmeyi planlamıyorsa bunun Hamas'ın elini güçlendirebileceği kaydediliyor.

Hamas Gazze'de iktidardan uzaklaştırılsa bile roket atışlarının durmasının garantisi olmadığını belirten uzmanlar, Hamas iktidara gelmeden önce İsrail'e atılan roketlerin sayısının daha fazla olduğunu hatırlatıyorlar.

Kesin olan bir şey varsa onun da Hamas'ın kalabalık kent merkezlerinde savaşı sürdürme kararlılığı ile İsrail'in şehirde savaşı sürdürmek konusundaki isteğinin, hiçbir yere kaçma imkanı bulunmayan Gazze halkı üzerinde yıkıcı etki yapacağı olduğu vurgulanıyor.

 

Hamas'ın cephanesi roketler

İsrail'in Gazze Şeridi saldırılarına gerekçe gösterdiği roketler Hamas'ın en önemli cephanesi. Gazze Şeridi'nde Hamas'ın yanı sıra diğer Filistinli grupların elinde İsrail'e karşı kullanılmak üzere ev yapımı ya da kaçak olarak Gazze'ye getirilmiş değişik roketler bulunuyor.

Gazze'deki her grup kendi ürettiği roketlere farklı adlar veriyor. Hamas yaptığı roketlere Kassam, İslami Cihad Kudüs'ün Arapçası olan El Kuds, El Fetih'in silahlı kanadı ise Kudüs'teki El Aksa camisinin adını veriyor. Ancak 1930'lu yıllardaki Filistinli gerilla lideri Kassam'ın adı son zamanlarda roketlerin ortak adı oldu.

Bazıları kısa menzilli olan ve içleri patlayıcılarla doldurulduktan sonra İsrail'in Gazze sınırındaki Sderot kasabasına fırlatılan roketler 1.5 metre uzunluğunda ve 15 santimetre çapında. Bu tip kısa menzilli füzelerden Hamas'ın elinde birkaç bin adet olduğu tahmin ediliyor.

İlk Kassam roketi 2001 yılında geliştirildi ve fırlatıldı. Menzili 4 kilometre olan bu roketten sonra Kassam 2, Kassam 3 ve bunun gibi füzelerin menzili zamanla 15 kilometreye kadar çıkarıldı.
2001 yılından beri Hamas ve diğer Filistinli gruplar İsrail'e 4100 kadar roket ve aynı sayıda havan topu saldırısı düzenledi. İsrail Dışişleri Bakanlığı, sadece geçen sene İsrail'e fırlatılan füzelerin sayısının 1500'ün üzerinde olduğunu açıkladı.

İsrailli yetkililere göre 2001'den 2008'in sonuna kadar Filistinlilerin roket saldırılarında 16 sivil ile 2 asker öldü. 27 Aralıkta Gazze Şeridi'ne başlatılan saldırılardan sonra atılan roketler ise 3 siville bir askerin hayatına mal oldu.

Filistinli militanların Gazze-Mısır sınırındaki tünellerden uzun menzilli, fabrika yapımı, çoğu Sovyetler Birliği döneminde dizayn edilmiş 122 milimetrelik Katyuşa füzelerini Gazze'ye sokarak saldırılarda kullandıkları belirtiliyor.

Çariçe Katerina'nın adından esinlenen Katyuşaların en son çıkan tipleri ise genellikle Rusçada "dolu fırtınası" anlamına gelen Grad olarak biliniyor. Hamas'ın müttefiki olduğu ileri sürülen İran da bu tip füzeleri bulunduran ülkeler arasında.

Menzilleri 20 kilometreden başlayıp 40 kilometrenin üzerine çıkan Katyuşalar, tiplerine bağlı olarak İsrail'in Aşdod, Aşkelon ve Berşeba kentlerini vurabilme kapasitesine sahip. Hamas, daha uzun menzilli füzelere de sahip olduğunu bildiriyor. İsrail'in metropolu Tel Aviv ise Gazze'ye 60 kilometre mesafede.

Filistinli militanlar, karadan karaya füzelerin yanı sıra İsrail helikopterleri ve hızı az olan uçakları vurabilecek, sınırlı sayıda omuzdan fırlatılabilen karadan havaya füzelere sahip olduklarını da iddia ediyor. Ancak şimdiye kadar bu tip roketlerin kullanıldığına dair kanıt yok.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler