'Harcamalar artıyor, ruh sağlığı bozuluyor'

Küresel sağlık harcamaları ortalama yüzde 9.5 arttı. Türkiye’de ise artış yüzde 14’ü buldu. Ruh sağlığı dünya genelinde üçüncü büyük risk faktörü olmaya başladı.

'Harcamalar artıyor, ruh sağlığı bozuluyor'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.07.2018 - 00:47

Küresel sağlık harcamaları, küresel çapta öngörülen enflasyon oranının yaklaşık 3 katına ulaşarak 2017’de ortalama yüzde 9.5 artış gösterdi. Mercer Marsh Benefits’in ‘Mercer Marsh Benefits 2018 Dünyada Sağlık Trendleri Araştırması’na göre, şirketlerin yalnızca yüzde 14’ünün çalışanlarına çok kapsamlı koruyucu yaşam tarzı programları sunduğu ortaya çıktı. Ruh sağlığının da dünya genelinde en büyük üçüncü risk faktörü olarak öne çıktığının belirlendiği araştırmada, işverenlerin bu duruma yeterince eğilmediği, sigorta şirketlerinin yüzde 40’ına yakın bir kısmının da işveren sağlık sigortalarına terapi ve danışmanlık hizmetlerini dahil etmediği dikkat çekti. Güçlü dijital ve veri kapasiteleriyle desteklenen entegre sağlık stratejilerinin benimsenmesi, gelecekte çalışanlara yönelik sağlık sigortası programlarının artan maliyetlerinin yönetimi açısından son derece önemli bir rol üstlenecek. 62 ülkeden 225 sigorta şirketi ile yürütülen araştırma, işverenlerin ve sigorta şirketlerinin dijital ve veri kapasitelerine de yatırım yapması geriyor. Ancak global pazarlardaki her 6 sigorta şirketinden 1’inin dijital alanda varlık göstermediği tespit edildi.

Maliyet yükseldi</pMarsh Genel Müdürü Yeşim Aksüt, küresel çapta sağlık trendlerine paralel olarak Türkiye’de de sağlık harcamalarının artışa geçtiğini vurguladı. Sağlık hizmeti sağlayan kurumların fiyat tariflerini belirlemelerine etki eden en önemli faktör olan Türk Tabipleri Birliği Özel Hekimlik Uygulamaları Katsayısı’nın bu yılın başında, bir önceki yıla göre yüzde 12.9 oranında artış gösterdiğine dikkat çeken Aksüt, “Ne yazık ki bu artış hizmet sağlayan kurumların tedavi maliyetlerine direkt olarak yansıdı. Ayrıca neredeyse tamamı yabancı para birimine endeksli tıbbi her türlü cihaz alımları da yılın başından bugüne Türk Lirası’nın yaşadığı yüzde 26 civarındaki değer kaybından olumsuz etkilendi ve bu hastanelerdeki tedavi maliyetleri üzerine etki etti. Bu doğrultuda sağlık hizmetlerinin finansmanını sağlayan özel sigorta şirketleri de sağlık sigortası prim hesabında medikal enflasyon oranını minimum yüzde 14 olarak almaya başladılar. Bu nedenle bu oranın artma olasılığını da göz önünde bulundurarak işverenlerin çalışan özel sağlık sigorta programını kurgularken daha bütünsel bir yaklaşımı benimsemeleri gerekli” dedi.

3 milyonda özel sigorta var

Mercer Yan Haklar Danışmanlığı Direktörü Can Suntay da, “Ortalama yaşın 32 olduğu Türkiye’de, doğurganlık oranındaki azalma eğilimi, genç nüfusun yaşlanarak sağlık hizmetlerine daha çok ihtiyaç duyulacağı zamanların yaklaşması, devlet ile özel sektörü bu alana yatırım yapmaya ve yaratıcı çözümler geliştirmeye zorluyor” diye konuştu. Suntay, “2018 için öngörülen yüzde 14’lük medikal enflasyon oranı ile birlikte bu sektördeki fiyat artışlarını yönetebilmek için devletin ve şirketlerin sağlık sigortalarını daha uygun maliyetli ve sürdürülebilir kılmaya çaba sarf etmeye başlayacaklarını öngörüyoruz. Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları’nın sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığı yerlerde yaygınlaşacağını öngörüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler