Harem dile geliyor

Prof. Dr. Nurhan Atasoy ve Prof. Dr. Gül İrepoğlu gibi Türkiye'nin önde gelen bilim insanları, Harem yaşamının bilinmeyen yönlerini Topkapı Sarayı'nda anlatıyor.

Harem dile geliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.06.2012 - 11:04

Ülkemizde ve dünyada Harem’in hiç bilinmeyen yönleriyle yansıtılmasını amaçlayan ‘Padişahın Evi: Topkapı Sarayı Harem-i Hümayunu’ sergisi, Topkapı Sarayı’nın ikinci avlusundaki Has Ahırlar’da tarih ve sanat sevenlerin ziyaretine açıldı.

BKG ve TAV Havalimanları’nın ana sponsorluğunda Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü tarafından hazırlanan sergi süresince yan etkinlik olarak da Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı ve Dr. Deniz Esemenli gibi tanınmış bilim insanlarının Harem hayatını anlatacağı seminerler hayata geçiriliyor.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı tarafından ilk seminerin verildiği program, sergi süresince Topkapı Sarayı Müzesi Seminer Salonu’nda, Salı günleri 16.00 – 18.20 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.

Seminerler:

10 Temmuz 2012        Prof. Dr. Gül İrepoğlu        Harem ve Mücevher
17 Temmuz 2012        Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı    Sarayın Bir Kültür Merkezi Olarak Harem
24 Temmuz 2012     Dr. Deniz Esemenli        Karmaşık Bir Bütünlüğün İfadesi Olarak Harem
Mimarisi
31 Temmuz 2012        Prof. Dr. Nurhan Atasoy         İhtişam ve Zarafet: Harem’de Giyim Kuşam
4 Eylül 2012        Prof. Dr. Nurhan Atasoy        İhtişam ve Zarafet: Harem’de Giyim Kuşam
11Eylül 2012        Prof. Dr. Gül İrepoğlu        Harem ve Mücevher
18 Eylül 2012         Dr. Deniz Esemenli        Karmaşık Bir Bütünlüğün İfadesi Olarak Harem
Mimarisi
25 Eylül 2012        Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kalpaklı    Sarayın Bir Kültür Merkezi Olarak Harem

Padişahın evi harem

Eşsiz bir hiyerarşiyle yönetilen Harem, Topkapı Sarayı Müzesi koleksiyonlarında yer alan 300’e yakın  eser ve belgeler aracılığı ile anlatılıyor. Dört ana bölümden oluşan serginin ilk bölümünde Harem Mimarisi minyatürler, gravürler ve planlar eşliğinde anlatılırken, ikinci bölümde yine mimarideki hiyerarşik düzene uygun olarak Harem’in koruyucuları ve hizmetlileri olan haremağaları ve cariyeler teşkilatı yansıtılıyor. Üçüncü bölümde hasodalıktan hasekiliğe ve nihayetinde valide sultanlığa yükselen padişah kadınları, kız ve erkek çocukları ile kız kardeşlerinden oluşan hanedan üyelerinin Harem’deki yaşamları, eğitimleri, hiyerarşideki yerleri vurgulanıyor. Harem’de günlük yaşamın, eğlencelerin ve geleneklerin yine başyapıtlarla ve görsellerle anlatıldığı dördüncü bölümle sona erecek sergi 15 Ekim 2012 tarihine kadar gezilebilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler