Hasta hakları birimine yoğun başvuru
Hastanelerdeki Hasta Hakları Birimleri'ne yapılan başvuru sayısı, 2005 yılına oranla 2009'da artış göstererek 3 katına çıktı.
Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD) verilerine göre, 2005'te kurulda görülen şikayet sayısı 6 bin 103 olurken, 2009'da 18 bin 625'e yükseldi.
Şikayet konuları açısından 2008-2009 yılları irdelendiğinde, ''Hizmetten Genel Olarak Faydalanamama'' oranı her iki yıl için yüzde 44 ile ilk sırada yer aldı.
''Saygınlık ve Rahatlık Görememe'' gerekçesinin oranı ise 2008'de yüzde 27 iken 2009'da yüzde 26'ya düştü. Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD) Genel Başkanı Ahmet Tandoğan, ''26 Ekim Hasta Hakları Günü'' dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta haklarının, ilk olarak 1948 Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'nde ''Yaş, cins, ırk, din, siyasal inanç ve sosyo-ekonomik güç ayrıcalığı olmaksızın herkesin mümkün olan en yüksek düzeyde sağlık hizmetine kavuşması doğal hakkı'' olarak tanımlandığını söyledi.
Sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkının en temel hasta hakkı maddesi olduğunu belirten Tandoğan, daha kaliteli hizmet için hastanelerdeki hasta hakları birimlerine yapılan şikayetlerin dikkatle incelenmesi gerektiğini ifade etti.
''Şikayet başvuru sayısı üç katına çıktı"
Hasta hakları birimlerine yapılan şikayetlerde ilk beş yılda önemli artış olduğuna dikkati çeken Tandoğan, ''2005 yılında Hasta Hakları Birimleri'nin kuruluşu sonrası geçen beş yıl içinde yerinde çözülen ve hasta hakları kurullarında görüşülen şikayet başvuru sayısı üç katına çıktı'' diye konuştu. Tandoğan, başvuru sayısının artışında vatandaşların hasta haklarına ilişkin farkındalıklarının artması, ilgili birimlerin aktif ve etkili çalışması, bu konuda HAYASAD başta olmak üzere halka bilgi verilmesi gibi gerekçelerin de rol oynadığını belirtti.
Tandoğan'ın 2005-2009 yılları arasında Hasta Hakları Birimleri'ne yapılan başvurulara ilişkin verdiği bilgiye göre, 2005'te 6 bin 103 olan kurulda görüşülen şikayet sayısı, 2006'da 12 bin 110, 2007'de 12 bin 789, 2008'de 14 bin 98, 2009'da ise 18 bin 625'e çıktı.
Hasta Hakları Birimlerine şikayet konuları açısında da 2008-2009 yılları irdelendiğinde, 2008 yılında yüzde 45 olan ''hizmetten genel olarak faydalanamama'' oranı 2009'da yüzde birlik düşüşle yüzde 44'e indi. ''Saygınlık ve rahatlık görememe'' başlıklı şikayet oranı 2008'de yüzde 27 iken 2009'da yüzde 26'ya indi.
''Bilgilendirilmeme'' ile ilgili şikayet oranı ise 2008 ve 2009 yılları için yüzde 6'ta kaldı. ''Mahremiyete uymama'', ''başvurma ve dava edememe'', ''güvenliğin sağlanamaması'', ''aydınlatarak rıza alınmaması'' ve ''sağlık kuruluşunu seçememe' başlıklı şikayetlerde de yine 2008-2009 yılları arasında oranı yüzde 1.
HAYASAD, sağlık personeline eğitim veriyor
HAYASAD, öncelikli olarak sağlık kuruluşlarında sağlık personeline hasta hakları eğitimleri veriyor, hasta hakları kurullarında oy hakkına sahip üye gruplarının bilinçli kararlar almasını sağlamak üzere kurul üyesi eğitimleri yapıyor. Dernek, toplumu ve sağlık çalışanlarını hasta hakları konusunda bilinçlendirmeyi, hasta hakları ihlallerini en aza indirmeyi, bilinçli çalışan, bilinçli hasta ve yakını oluşturulmasını, ihlalleri en aza indirme için işbirliği yapılmasını, her şikayeti dikkate alarak, hasta hakkı ihlali ile ihlal olmayan durumları birbirinden ayırt edilmesini, gereksiz başvuruların önlenmesini, hizmet sunumu esnasında pozitif tutum içerisinde olanların korunmasını, bunların sayısının artırılmasını ve eksikliklerin daha sağlıklı tespit edilebilmesini amaçlıyor.
Hasta Hakları Kurul üyeleri başhekim yardımcısı olan başkan, Hasta Hakları Birim Sorumlusu, hakkında başvuruda bulunulan personelin birim sorumlusu, sivil toplum kuruluşu temsilcisi, varsa hastanın avukatı, sendika temsilcisi, bir vatandaş, İl Genel Meclisi üyesinden oluşuyor. Bu yıl da ''Hasta Hakları Günü'' dolayısıyla kapsamlı bir program hazırlayan HAYASAD yönetimi, bugün Ankara'nın Nallıhan İlçesi'ne yaptığı ziyaret kapsamında Belediye Başkanlığı, Kaymakamlık ve Nallıhan Devlet Hastanesi'ni ziyaret edecek ayrıca ''Çağın hastalığı kalp, hasta hakları ve hukuksal boyutu ile mahalli idarelerin rolü'' başlıklı seminer düzenlenecek.
Yarın da Dernek Başkanı Tandoğan başkanlığında Anıtkabir ziyareti, çelenk koyma ve özel defterin imzalanması ile başlayacak program, Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy ile TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl'e gerçekleştirilecek makam ziyaretleri ile devam edecek. Ardından, Hasta Hakları Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan 100 hastaya karanfil dağıtılacak, hastaların hasta haklarının geldiği nokta ve sağlak hizmetleri ile ilgili düşünceleri dinlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?