Hastanelerde yeni dönem
Acil servisteki yoğunluğu azaltmaya yönelik yeşil alan ve para uygulaması ciddi sorunlara gebe.
AKP hükümeti tarafından sevk sisteminin kaldırılması ile yoğunluğu artan acil servisler, son yapılan değişikliğin ardından artık paralı olacak. Acillerde, hastanın durumuna göre belirlenen “Kırmızı-sarı-yeşil” alan uygulamasında, aciliyeti daha az olan hastaların kabul edildiği yeşil alana gidenlerden ücret alınacak. Tabip odaları, acil servislerdeki yoğunluğun bu şekilde önlenemeyeceğini, sevk sisteminin getirilmesi ve koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilerek bu sorunun aşılabileceğini belirtip “Sevk sistemi kaldırılınca, insanlar ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına istediği gibi gitmeye başladılar. Buralarda yoğunluk artınca, hastalar bu kez ücretsiz olan acil servislere akın ettiler ve aciller çıkmaza girdi. Yoğunluğu para alarak azaltmak mümkün değil” dediler.
Sağlık Bakanlığı acil servislerdeki yoğunluğu, kırmızı-sarı-yeşil alan uygulamasıyla aşmayı planlıyor. Bakanlığın geçen haftalarda yayımladığı “Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması” ile acillerden artık para alınacak. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Fethi Bozçalı, AKP hükümeti ile sağlığın ticarileştiğini, acillere giden hastaların yüzde 70’inin acil olmadığını belirterek “Kışkırtılmış talep var, insanlar gündüz vakti polikliniklerde eritilemiyor. Doğal olarak acillere geliyorlar” dedi. Asıl acil hizmeti alması gereken hastaların acil hizmetlerden tam olarak yararlanamadığını kaydeden Bozçalı, “İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları acil servislerine giden ve yeşil alandan hizmet alanlardan 5 TL, özellerden ise 15 TL para alınabilecek. Reçete ve ilaç başına da ayrıca para verilecek. Aciller de 9-10 yıldır sevk sistemi yok. Sevk sistemi yeniden getirilmeli, insanlar önce birinci basamak sağlık kurumuna başvurmalı, sonra 2. ve 3. basamağa gitmeli, koruyucu sağlık hizmetleri önemsenmelidir” diye konuştu.
Ciddi sağlık sorunları yaşanabilir
Avrupa Acil Tıp Birliği Başkanvekili ve Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, trafik işaretleri uygulaması denilen kırmızı-yeşil- sarı alan uygulamasının 2005 yılından bu yana olduğunu anımsatarak son yapılan yeşil alan ve ücret düzenlemesi ile ciddi sağlık sorunlarının yaşanacağını söyledi. Rodoplu, özetle şunları kaydetti: “Örneğin hafif grip bulguları olan ‘Burnum akıyor, ateşim var’ diyen biri acil servise geldi. Yeni uygulamaya göre, bu kişi yeşil alan hastasıdır, griptir. Parasını öder, muayenesi yapılır, evine gider, birden ateşi yükselir, vücudunda yaygın döküntüler olur, yaşamını yitirir. Çünkü hasta menenjittir. Unutmayalım ki öldürücü menenjit de grip gibi başlar. Örneğin bir başka kişi de hafif bir baygınlık hissi, baş dönmesi ile acil servise başvurur. Hasta bir önceki akşam çok iyi uyuyamamıştır, doktor bu şikâyetlerin psikolojik olduğunu söyler, yeşil alan hastası ilan eder; parasını alır, evine yollar. Hasta, gerekli incelemeler yapılamadığı için birkaç saat sonra evinde ölür. Hasta aslında kalp krizi geçirmiştir. Unutmayalım ki bazen kalp krizi geçiren biri de hafif bir baş dönmesi ve soğuk algınlığı belirtileri ile acile gelebilir. Acil servise gelen her hastayı, dünyanın en ciddi vakasıymış ve ölebilirmiş gibi değerlendirmek zorundayız. Acil serviste, hayatında hasta bakmamış insanların, oturduğu yerden biz nereden para kazanırız diye bakması, böyle komik uygulamalara yol açmaktadır. ‘Sen para vereceksin, sen vermeyeceksin’ diyerek acil servis hizmeti sunulmaz. Acil hizmet hayati tehlike ortadan kalkana kadar ücretsizdir, her türlü tetkik, tahlil ücretsiz yapılır ki insanlar ölmesin.”
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği