Haydi çocuklar kitap okumaya

Sevimliler. En az kendileri kadar ilgi çekici bir odada yaşıyor, ellerinden kitabı hiç düşürmüyorlar. Moli ve Olaf, Bir Dolap Kitap'ın kahramanları...

Yayınlanma: 29.01.2012 - 18:20
Abone Ol google-news

Şimdi bu iki kahraman çocuklara kitapları sevdirmek, tanıtmak için bir programın oyuncuları haline geldiler. “Moli ve Olaf Kitap Okuyor” projesi şimdilik internette yayımlanıyor, ama belki yakında bir televizyon kanalında da onları görebiliriz. Ayrıntıları projenin yaratıcıları Banu Aksoy ve Yıldıray Karakiya anlatıyor...

- Önce Bir Dolap Kitap’ı dinlesek sizden...

- İki yıldır, hafta içi her gün bir çocuk kitabı hakkında yorum, eleştiri, tanıtım yazıları yazıyoruz. Bugüne kadar 400’den fazla çocuk kitabını ele aldık. Aslında bazı yazılarımızda kitaplardan değil de, çocuklara kitapları sevdirmenin, okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarından söz ediyoruz. 2010 Nisan’ından beri de, her cumartesi sabahı saat 10’da, Açık Radyo’da canlı yayımlanan “Bir Dolap Kitap - Her yaş için çocuk kitabı” adlı programı yapıyoruz: http://www.birdolapkitap.com/radyo-arsivi/ Hem Bir Dolap Kitap’tan hem de radyo programından, takipçilerimize yüzlerce kitap armağan ettik.

- “Moli ve Olaf Kitap Okuyor” projesinin çıkış hikâyesi nedir?

- birdolapkitap.com yazılarına gösterilen ilgi çocuk kitaplarının tanıtılması için daha yapacak çok iş olduğunu gösterdi bize. Sitemizdeki yazılarımızı yetişkinler okuyor ve çocuklarına kitap seçiyorlar. Biz doğrudan çocuklara ulaşmak istedik ve “okul öncesi çocuklar için televizyonda kitap tanıtım programı” fikrini ürettik. Televizyon kanallarında çocuklara kitap okunan bir-iki program yapılmıştı bugüne kadar ama bir “kitap tanıtım programı” yapılmamıştı. Banu’yla kafa kafaya verip bir televizyon programı tasarladık. Çeşitli kanallarla görüştük ama programı gerçekleştiremedik. Sonunda evde kendimiz yapalım, dedik.

- Programdaki “Ev yapımı” ibaresi de buradan geliyor anlaşılan. Kimlerin emeği var bu projede?


- Programı tasarladıktan sonra arkadaşlarımızla paylaştık. Her ikisi de heykeltıraş olan Başak Günaçan ve Eda Taşlı bizim kadar heyecanlandılar. Programın kahramanları olarak bizim Dolap’ın tiplerini, Moli ve Olaf’ı seçtik. Moli ve Olaf, Banu’nun çizdiği iki sevimli çocuk. Başak fil kitaplığı, salyangoz yatağı tasarladı. Eda hem kuklaları hem sahneyi hazırladı. Bir yandan Banu senaryoyu yazdı. Programın müziğini Mert Öztekin hazırladı. İş çekimlere gelince Neslihan Gül yönetmenliği, Kerem Koç görüntü yönetmenliğini üstlendi. Bizim evde çektik.

- Peki “Moli ve Olaf”ı nasıl izleyeceğiz?

- Programı internette birdolapkitap.com adresinde yayımlayacağız. İnsanlar ne zaman izlemek isterlerse bilgisayarlarını açıp internete girecekler, o kadar.

- Bu proje çocuklar için nasıl bir yarar sağlayacak?

- Bu projenin amacı okul öncesi çocukları yaş gruplarına uygun güncel kitaplardan haberdar etmek, kitaplarla tanışmalarını sağlamak olarak özetlenebilir. Çocukların bilgisayar başında geçirdikleri zamanı nitelikli hale getirmeyi de amaçlıyoruz. Bazı araştırmalara göre çocuklar kütüphaneye ya da kitapçıya gittiklerinde zaten tanıdıkları kitapları tercih ediyorlar. Moli ve Olaf’ı izleyerek kitaplarla tanışan çocukların kitap tercihlerinin çeşitlenmesini ve kendi istedikleri kitapları seçmelerini umuyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler