Helikopter kayboldu

Ankara'ya gitmek üzere saat 15.00'da İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalanan ec-35 tipi bir helikopterin, Bolu üzerindeyken kaybolduğu belirtildi. Helikopterin Sağlık Bakanlığı tarafından Polonya'dan kiralandığı ve İstanbul'da yakıt ikmali yaptığı belirtidi. İçinde 2 pilotun bulunduğu helikopter ile yaklaşık 4 saattir bağlantı kurulamıyor.

Yayınlanma: 31.01.2009 - 17:54
Abone Ol google-news

Sağlık Bakanlığı tarafından kiralanan, Polonya tescilli hasta nakil helikopteri İstanbul’dan Ankara’ya giderken Bolu Kıbrıscık ilçesi yakınlarında kayboldu. Türk pilot Süleyman Kıyak ve yardımcı pilot Endrew Inojewodzki yönetimindeki helikopterle saat 16.40 civarında telsiz ve radar irtibatının kesildiği bildirildi. Helikopterle irtibatın kesilmesi üzerine Bolu Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği’nden bir ekibin Kıbrısçık’a, bir  ekibin de Mudurnu bölgesine gönderildiği, ayrıca Sakarya’dan da takviye ekibin yola çıkarıldığı ifade edildi. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, “En son bize, helikopterin Kıbrıscık ilçesi Köroğlu mevkisinde kaybolduğu yönünde bilgiler geldi. Bu bilgiler doğrultusunda bölgede arama kurtarma çalışmaları yapılıyor” dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, helikopterin koordinatlarının Kıbrıscık ve Çamlıdere arasında bir bölgede tespit edildiğini bildirdi. Sağlık amaçlı helikopterin, içindeki bir Türk ve bir Polonyalı pilotla saat 14.00 sıralarında İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Esenboğa’ya havalandığını belirten Yıldırım, helikopterin saat 16.50’de Ankara’da olması beklenirken, 16.40’ta irtibatın kesildiğini ifade etti. Helikopterin bulunması için jandarme  Karayolları ve Köy Hizmetleri ekiplerini de Kıbrıscık ve Dörtdivan ilçelerinde aramala çalışması başlattı.

Sağlık Bakanlığı'na, hava ambulansının Bolu'nun Mudurnu ve Kıbrısçık ilçeleri arasında yer alan Köroğlu Tepesi mevkisinde kaybolduğu bilgisinin ulaştığı bildirildi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 112 acil sistemine toplam 17 helikopterin dahil olacağının ve bu helikopterlerin 15 ilde konuşlandırılacağının belirtildiği açıklamada, şu ana kadar 4 helikopterin teslim alındığı ifade edildi.

Bu helikopterlerden 2'sinin Ankara, diğerlerinin ise İstanbul ve Erzurum'da hizmet verdiğinin belirtildiği açıklamada, 112 hava ambulans sistemine dahil olmak üzere Polonya'dan getirtilen hava ambulanslarından 1'inin, Bolu'nun Mudurnu ve Kıbrıscık ilçeleri arasında yer alan Köroğlu Tepesi mevkisinde kaybolduğu bilgisinin kendilerine ulaştığı kaydedildi. Açıklamada, ilgili makamların takibiyle elde edilecek sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağı ifade edildi.

 

'Hava muhalefeti nedeniyle karadan ulaşılmaya çalışıyoruz'

Kocoğlu Havacılık, Bolu'nun Köroğlu Tepesi mevkisinde kaybolan helikopterin bulunduğu noktaya hava muhalefeti nedeniyle karadan ulaşılmaya çalışıldığını bildirdi.

Kocoğlu Havacılık'tan yapılan yazılı açıklamada, FC-135 tipi helikopterin Polonya uyruklu Kaptan Pilot Andrzej Wojewodzki yönetiminde, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan saat 14.40'da Ankara Esenboğa Havalimanı'na gitmek için ayrıldığı kaydedildi. Helikopteri kullanan kaptan pilotun yanına Emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak gözetmen olarak bulunduğu belirtilen açıklamada, helikopterden son olarak sat 16.10 sularında haber alındığı ve daha sonra radar ekranında izinin kesildiği belirtildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: ''Acil konumlama cihazı E.L.T'den alınan bilgi doğrultusunda, Kıbrıscık ve Çamlıdere arasında, Köroğlu tepe civarında bulunduğu bilgisi yetkili makamlara bildirilmiştir. Bölgeye askeri ve sivil arma kurtarma ekipleri sevkedilmiştir. Hava muhalefeti nedeniyle, hava unsurları üstlerine geri döndüğünden söz konusu noktaya karadan ulaşılmaya çalışılmaktadır. Konuyla ilgili tüm yetkili kurumlarla uyum içinde çalışmaktayız.''


Ekipler Çökeler köyünde buluştu

Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen sivil savunma arama kurtarma birlikleri ile Kartalkaya Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, koordinatları tespit edilen bölgeye en yakın olan Çökeler köyünde buluştu.

İstanbul'dan Ankara yönüne giden ve Kaptan Pilot Andrzej Wojewodzki yönetimindeki, Emekli Kara Pilot Albay Süleyman Kıyak'ın da gözetmen olarak bulunduğu helikopterle saat 16.45 civarında telsiz ve radar irtibatının kesildiği ve son sinyalin alındığı, Kıbrıscık ve Çamlıdere arasındaki Köroğlu Tepesi mevkisine doğru harekete geçen ekipler, koordinatları tespit edilen bölgeye ulaşmaya çalışıyor.

Hava şartları ve yoğun kar yağışı nedeniyle arama kurtarma helikopterlerinin inecek uygun bir yer bulamadığını belirten yetkililer, Bolu, Ankara ve Sakarya'dan gelen sivil savunma arama kurtarma birlikleri, Kartalkaya Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, Kıbrıscık İtfaiyesi ile Bolu Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplere arama kurtarma köpeklerinin de eşlik ettiğini bildirdiler.

Yaklaşık 100 kişilik ekibin belirlenen koordinatlara doğru ilerlediğini, bölgeye en yakın olan Çökeler köyü mevkisinden harekete geçtiğini ifade eden yetkililer, kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan kar nedeniyle de zor şartlar altında ilerlemeye çalıştıklarını söylediler.
Şu ana kadar havadan ulaşılamayan bölgeye, 2 kar temizleme aracının açtığı yoldan ulaşılmaya çalışıldığı da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler