''Hepatit ve Korunma Yolları'' konferansı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi Klinik Şefi Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de yüz kişiden 5'inin hepatit B hastası olduğunu belirterek, ülke genelinde 4 veya 5 milyon kişinin hepatit virüsü taşıdığını söyledi.

''Hepatit ve Korunma Yolları'' konferansı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.11.2012 - 15:59

SAÜ ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Adapazarı Kültür ve Kongre Merkezi'nde (AKM) düzenlenen ''Hepatit ve Korunma Yolları'' konulu konferansta konuşan Karabay, hepatit virüsünün 6 ayda kronikleştiğini anlattı.

Hepatit B ve hepatit C virüslerinin çeşitli yollarla bulaştığını belirten Karabay, ''Virüs, kan yoluyla bulaşabilir. Hepatit hastası olan hamile kadın, doğum sırasında çocuğuna bulaştırabilir. Hepatitli olan babasının tıraş bıçağındaki kandan, manikür, pedikür, dövme, piercing gibi aletlerden ve kanlı diş fırçasından, havludan, berberdeki usturadan dahi bu hastalık bulaşabilir'' diye konuştu.

Karabay, hepatitin sinsi bir hastalık olduğuna dikkati çekerek, hastalığın belirtilerinin baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik ve karaciğer ağrısı olduğunu, çoğunlukla bireylerin kan bağışlamaya gittiklerinde hastalıklarından haberdar olduklarını söyledi.

Hastalığa karşı herkesin aşılanması gerektiğini ifade eden Karabay, ''Kronik hepatit B ve hepatit C'li hastalar düzenli olarak sağlık kontrolu yaptırmalı ve uzman tarafından takip edilmelidir. Hepatit B teşhisi konulduğunda yılda en az bir defa test tekrarlamalı ve kan testleri yaptırılmalı'' şeklinde konuştu.

Evlilik öncesinde çiftlerin birbirlerine hepatit virüsü taşıdığını söylemesi gerektiğini vurgulayan Karabay, ''Hepatitli hastaların evlenmesi için engel yoktur, evlenmek isteyen çiftler eşlerine açıkça söylemeli ve eşi de aşı yaptırmalıdır'' ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon