Hobi hastalığı deyip geçmeyin
Çocuk alerjisi uzmanı Prof. Dr. İlknur Bostancı, okulların kapanmasının ardından binicilik, yüzme ve futbol gibi hobilere yönelecek çocuklarda ortaya çıkabilecek alerjik belirtilerin nedeninin iyi araştırılması, rahatsızlığın hobiye bağlanıp bundan hemen vazgeçilmemesi gerektiğini bildirdi.
Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerjisi Klinik Şefi Bostancı, çocuklarda ''hobi hastalıkları'' denilen, müzik ve spor gibi alanlardaki uğraşları sırasında ortaya çıkan rahatsızlıkların, özellikle de bu rahatsızlıkların alt grubunda yer alan astımın aileler tarafından çok iyi bilinmediğini anlattı.
Sanayide ya da küçük işletmelerde çırak olarak çalışan çocuklarda da zaman zaman bu tür rahatsızlar görüldüğünü ifade eden Bostancı, bu konuda iyi bir araştırma yapılmadan hemen tanı konulmaması gerektiğini bildirdi. Prof. Dr. Bostancı, şunlara dikkati çekti:
''Okulların tatile girmesinin ardından çocuklar için kurslar, yaz okulları düzenleniyor. Yüzme, futbol, binicilik, resim ve müzik gibi hobilerle uğraşan çocuklarda kimi zaman rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Aileler böyle bir durumda rahatsızlığın alerjik olduğunu düşünüp çocuğun sevdiği bir hobiyle ilgilenmesini engelleyebiliyor. Oysa buna hemen 'alerji' deyip geçmemek lazım. Bu duruma farklı mekanizmalar neden olabilir. Akciğerinden yapısından kaynaklanan, astımdaki hastalık mekanizmasından farklı bir mekanizma buna yol açabilir.''
''Keman tutkusundan vazgeçmek zorunda kalmadı''
Keman derslerine başladıktan sonra öksürük şikayeti ortaya çıkan ve bu nedenle kliniğe başvuran 9 yaşındaki Pınar Turan için ilk başlarda keman yapımında kullanılan reçineyle ilgili alerjik durumdan şüphelenildiğini, ancak yapılan araştırmada böyle bir bulguya rastlanmadığını belirten Bostancı, söz konusu hastayla ilgili elde edilen bulgulardan yola çıkılarak ulaştıkları sonuçlara ilişkin şunları söyledi:
''Reçine alerjisinden şüphelendiğimiz için Pınar üzerinde, bu maddeyle 'provokasyon' dediğimiz işlem uyguladık. Ancak herhangi bir bozukluk çıkmadı. 'Enfeksiyon sonrası bronşal hiperaktivite' dediğimiz bir rahatsızlık bulundu. Herhangi bir enfeksiyon sonrası herhangi bir uyarana karşı kişiler daha duyarlı hale gelebiliyor. Böyle hastalarda üst üste binen durumlar oluyor. Çocukların gelişimleri için hobi edinmeleri ve bununla ilgilenmeleri çok önemli. O nedenle bir rahatsızlık çıktığında bunu hemen hobisine bağlayıp vazgeçmek doğru bir yaklaşım değildir. Pınar bu sayede keman tutkusundan vazgeçmek zorunda kalmadı. İleri testler buna göre yapılıp tanı konulduktan sonra hasta uygun tedaviye yönlendirilmelidir. Geçici bir duyarlılık olduğu zaman astım ilaçları kullanılıyor, tedavi hastalığın seyrine göre düzenleniyor. Böylece çocuklar da hobilerinden mahrum kalmıyor.''
Bu çocukların, tüm testlerin uygulanabileceği çocuk alerjisi ünitelerinde gözlem altına alınarak takip edilmeleri gerektiğini ifade eden Bostancı, ''Rahatsızlıkta tesadüfi bir birliktelik de söz konusu olabilir. Rahatsızlığa yol açan gerçek bir ajansa tedavide buna göre bir yol izlenir'' diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği