"Hükümetin yabancı doktor sevdasının bedelini vatandaş ödeyecek"

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "Yabancı sağlık personeline kısa vadede ihtiyacımız var" sözlerini eleştirerek, "Böyle bir şey gerçekleşirse hiç kimse Amerika'dan ve İngiltere'den gelecek doktorları beklemesin. Bize ancak Pakistan, Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa'dan ucuz iş gücü olarak doktorlar gelir" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.12.2010 - 08:49

Sağlık alanında yabancı sevdasının iki türlüsü olduğunu ifade eden Kahveci yaptığı açıklamada, "Birincisi yabancı doktorları sağlık hizmetlerinin sunumunda kullanmak. İkincisi ise yabancı sermayeli hastanelerin Türkiye'de faaliyet göstermesini sağlamak" diye konuştu.

"Bakan Akdağ 3 yıl aradan sonra sevdasını dışa vurdu"

3 yıldan fazla süredir Bakan Akdağ'ın "yabancı doktor sevdasını" hiç dışa vurmadığını dile getiren Kahveci, "TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığı ile Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü bütçeleri kabul edilirken Bakan Akdağ yabancı sağlık personeline kısa vadede ihtiyacımız olduğunu söyleyerek tekrar gündeme getirdi. Sayın Bakana göre 2023 yılında kendi doktorlarımız bize yetecek ancak bugün yabancı doktorla buluşmak lazım" dedi. Kahveci açıklamasına şöyle devam etti:

"Hatırlayın daha dün yabancı doktor sevdasına Türk doktorların çok para aldığı ama çalışmadığı, sürekli daha çok para kazanma hırslarının olduğu bu iktidar tarafından sık sık dile getirilerek milletle doktorların arası açılmak istenmiş, tuzu kuru doktorlar lafı yandaş sendikaların bile diline dolandırılmıştı. Hatta başbakan Türk doktorlarına iğne yaptırmak için güvenmediğini bile söylemişti."

Yabancı doktorlar hangi ülkeden gelecek

Yabancı doktor konusunda önemli bir noktanın da Türkiye'ye gelecek hekimlerin hangi ülkelerden oluşacağı olduğunu soran Kahveci, "Burada dikkat çekmek isterim ki, hiç kimse Amerika'dan ve İngiltere'den gelecek doktorları beklemesin. Onların ülkemize gelmelerini sağlayacak bir cazibe yok. Çalışma şartları ve aldıkları ücretler ülkemizden çok daha iyidir. Bize ancak Pakistan, Asya ülkeleri ve Doğu Avrupa'dan ucuz iş gücü olarak doktorlar gelir. Mesleki deneyimleri bizim doktorlarımızla kıyaslanamayacak bu doktorların verdiği kalitesiz hizmetin faturası da vatandaşa çıkar" dedi.

Yabancı doktorda üçüncü hususun ise doktor-hasta arasındaki ilişkinin geliştirilmesinin imkânsızlığı olduğunu savunan Kahveci, "Dili ve kültürü birbirine yabancı iki insandan biri derdini anlatacak, diğeri bunu anlayarak tedavi etmeye çalışacaktır. Burada yeni bir olay olması nedeniyle bir örnek vermek istiyorum. Sağlık Bakanlığı antibiyotik kullanımını azaltmak için bir broşür hazırladı.

Broşürde doktora hastayı antibiyotik kullanmama konusunda ikna yolu gösteriliyor. Yani bakanlık diyor ki, iletişim önemli Türk doktoru ile hasta arasında bile iletişim sorunları yaşanıyor. O zaman sormak gerekiyor, yabancı doktorla Türk hasta ortak noktada nasıl bulaşacak. Ya da kim kendini anlamayan bir doktora tedavi olmayı kabul edecek, kim beni yabancı hekimlere emanet ediniz diyecek" ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler