İHH'den İsrail anlaşmasına sert sözler: İsrail’le örtünen çıplak kalır

Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmaya İHH'den (İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı) tepki geldi.

İHH'den İsrail anlaşmasına sert sözler: İsrail’le örtünen çıplak kalır
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.06.2016 - 21:49

AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen İHH,  Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmaya sert tepki gözterdi. Netanyahu'nun Gazze’ye ablukanın kesinlikle kalkmadığı ve kalkmayacağını söylediğini hatırlatan İHH, "Türkiye’nin açıkladığı mutabakat, kabul etmiş olduğu şartlar özellikle maalesef Gazze ablukasının Türkiye açısından tanınması anlamına geliyor" dedi ve davalardan vazgeçilmeyeceğini belirttdi.

Açıklama "Sözümüzü bir Filistin deyişiyle bitiriyoruz; ‘İsrail’le örtünen çıplak kalır" ifadeleriyle sonlandırıldı.

İşte İHH'nin açıklaması:

"31 Mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara’ya yapılan saldırı sonrasında gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için süren görüşmelerde bir sonuca varıldığı bugün resmi olarak açıklanmıştır. Türkiye’nin yapmış olduğu açıklamayla aynı saatlerde İsrail adına da Netanyahu bir açıklamada bulunmuştur. Netanyahu’nun büyük bir zafer edası ile yapmış olduğu basın toplantısında ‘İsrail için muazzam bir ekonomik sonuç alındığı, Gazze’ye ablukanın kesinlikle kalkmadığı ve kalkmayacağı, Türkiye’nin şartları kabul ettiği’ beyan edilmiştir. Özellikle İsrail’in tazminat vermediği, sadece davaların düşmesi karşılığında 20 milyon dolar ödeyeceği ama bunun da bağış olarak yapılacağı, böylelikle İsrail askerlerinin diğer katliamlarına da emsal olmasının önüne geçilmiş olacağı İsrail tarafında en önemli kazanım olarak dile getiriliyor.

Türkiye’nin açıkladığı mutabakat, kabul etmiş olduğu şartlar özellikle maalesef Gazze ablukasının Türkiye açısından tanınması anlamına geliyor. Oysa Gazze 2005 yılındaki anlaşma sonrası özgürdür ve herkes gibi kimseye muhtaç olmadan seyahat ve ticaret özgürlüğünü kullanmalıdır. Ambargo ise İsrail’in otorite olarak kabul edilip Gazze’ye girecek malzemenin nevi ve miktarı konusunda söz sahibi olması anlamına gelir ki açıklanan mutabakata konu olan husus budur. Ambargonun hafifletilmesi sayılabilecek (birçok yönden muallak bir mutabakat olsa bile) bu mutabakat sadece Türkiye tarafından kısmi izin şeklindedir. Bugün İsrail’in Türkiye’ye bile hangi malzeme ve ne miktar için izin vereceği büyük bir soru işaretidir. Oysa tüm devletler gibi Gazze’ye de mal giriş çıkış serbestisi sağlanmalıdır. Mesele insani yardımın Gazze’ye girmesi değil, Gazze’nin kimsenin yardımına ihtiyaç duymayacak şekilde hürriyetine kavuşmasını sağlamak olmalıdır. Uluslararası hukuk her toprağa ve devlete bu hakkı tanıyorsa neden Filistin bu özgürlükten mahrum bırakılsın ve sadece yardıma mahkum edilsin. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu nedenle İHH olarak Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kalkması için her türlü hukuki, fiili çalışmalarımızı sürdüreceğimiz tekraren ilan ediyoruz.

(Kaynak: Odatv)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler