"İki davanın birleştirilmesi yok hükmünde"

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin, Cihaner'in de sanıkları arasında bulunduğu Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin dosyası ile ''İrtica ile mücadele eylem planı'' davasının birleştirilmesi yönündeki kararının yok hükmünde olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 28.06.2010 - 13:42
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen avukat Turgut Kazan, ''Müvekkilimiz Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili olarak, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin geçtiğimiz cuma akşamı verdiği birleştirme kararı tam bir yok hükmünde karar örneğidir. Ve biz inanıyoruz ki, bu durum Yargıtay'ca tespit ve tescil edilecektir'' diye konuştu.

Söz konusu kararın bazı basın organlarında ''ders gibi karar'' vurgusuyla duyurulduğunu belirten Kazan, karara ilişkin eleştirilerini dile getirdi.

Karar verilirken Yargıtay dosyası görülmediği için suç sayılan eylemlerin, dayanılan kanıtların, iki ayrı soruşturmada sorulan soruların dahi aynı olduğunun farkına varılmadığını söyleyen Kazan, şöyle konuştu:

''İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin iki üyesi, aslında bir dosyanın ellerindeki bir dosyayla birleştirilmesi sorununu tartışmıyor. Birleştirme kararıyla yetinilmiyor, itiraz hakkından bahsedilerek, bir taraf gibi hareket ediliyor. Ve tahliyelerin hukuka aykırı olduğu belirtilirken, taraf oldukları açıkça kabul ve itiraf ediliyor. Hemen belirtelim ki, kararda yer alan vurgular, usul, esas ve nezaket kurallarına aykırı olduğu gibi gerçeğe de aykırıdır.''

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 10. maddesine göre Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nin ''yüksek görevli mahkeme'' olduğunu savunan Kazan, yüksek görevli mahkemenin birleştirme kararı vermesi halinde yerel mahkemenin başka bir birleştirme kararı veremeyeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler