İki haftadan fazla süren ses kısıklığına dikkat

Birçok kanser türünün habercisi olabilen ses kısıklığı, ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık. İki haftadan fazla süredir ses kısıklığı yaşıyorsanız mutlaka doktora başvurun.

İki haftadan fazla süren ses kısıklığına dikkat
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.09.2014 - 11:49

İletişimin en önemli öğesi olan sesimiz de diğer organlarımız gibi hastalanabiliyor. Bu nedenle sesimizi bilinçli ve dikkatli bir şekilde korumamız gerekiyor. Birçok sebebe bağlı olarak seste kısıklık ve ses kaybı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kazkayası ses kısıklığının gırtlak, akciğer ve beyin kanserlerinin de ilk ve önemli işareti olabileceğine ve ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Ses kısıklığını ihmal etmeyin

Çoğu kişi tarafından ciddiye alınmayan bir rahatsızlık olan ses kısıklığı ihmal edildiğinde ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu tip rahatsızlıkların önemsenmemesi durumunda sesin tamamen kaybedileceği ve gırtlak kanseri gibi büyük tehlikelere yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Mustafa Kazkayası, sesimizin kısıldığı zaman hemen paniğe kapılmamamız gerektiğini ancak durumu küçümsemeyip, ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor.

Genellikle sesin azalması ya da çıkmaması olarak düşünülen ses kısıklığı, her türlü normalden farklı ses oluşumuna deniyor. Sesteki çatallaşma, titreşim, boğukluk ve tizleşme gibi bozulmaları da bu gruba ekleyebileceğimizi belirten Prof. Dr. Kazkayası, “Sesin şiddetinde azalma ya da tümüyle sesin çıkmaması, seste çatallaşma, boğulma gibi tüm rahatsızlıklara kabaca ‘ses kısıklığı’ diyoruz. Sesi oluşturan ana organ gırtlaktaki ses telleri olmakla birlikte akciğerlerden dudaklara kadar sesin yolu üzerindeki pek çok organ sesin oluşumuna katkıda bulunuyor. Buna ses tellerini hareket ettiren kasları sinirlendiren onuncu kranial sinir ve bunun beyinde çıktığı yapı da dahil edilmelidir” demektedir.
Birçok kanserin habercisi olabiliyor

Ses kısıklığının basit bir viral üst solunum yolu enfeksiyonu ya da reflüden de kaynaklanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Kazkayası, zaman zaman basit bir enfeksiyondan da kaynaklanabilen bu hastalığın gırtlak, akciğer, beyin gibi birçok organ kanserinin de öncü işaretlerinden biri olabileceğini bu nedenle ses kısıklığının ciddiye alınması gereken uyarıcı bir semptom olarak kabul edilmesi ve gerekli önlemlerin hemen alınması gerektiğini vurguluyor.

Çeşitli enfeksiyonların dışında en sık ses kısıklığı yapan nedenler arasında; ses tellerinde meydana gelen nodül, polip, kist ve ödem yer alıyor. Özellikle boyunda şişlik, yutma güçlüğü, boğazda takılma hissi, öksürükle kan gelmesi, gıdaların istemsiz bir şekilde akciğere kaçarak biteviye öksürük oluşturması durumlarında hemen muayene olmamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kazkayası özellikle iki haftayı geçen ses kısıklığı şikayetlerinde durumun ciddiyetini kavramamız ve tereddütsüz hekime başvurmamız gerektiğini belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler