'İktidar ne yapacağını bilmiyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''Van'da yıkılan binaların çoğu kaçak yapılar değil ruhsatlı yapılar. Demek ki sorun kaçakta değil, sorun bir başka anlayışta. 10 yıllık iktidar adeta itiraf ediyor, ne yapacağını bilmiyor, çaresiz bir vaziyette, neredeyse fatura iki tane müteahhide çıkacak'' dedi.

Yayınlanma: 28.10.2011 - 16:34
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Van'daki depremin ardından anamuhalefet olarak temkinli davrandıklarını, ancak iktidarın ''adeta muhalefetmiş gibi'' demeçlerde bulunduğunu, bunları gazete sayfalarında görünce adeta ''dehşete kapıldıklarını'' söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kaçak yapıları kendilerine oy verilip verilmeyeceğini gözönüne almayarak yıkılacağı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın İstanbul'daki kaçak yapılaşma konusundaki açıklamalarını anımsatan Tekin, şöyle konuştu:
''Van'da yıkılan binaların, yapıların çoğu kaçak yapılar değil ruhsatlı yapılar. Demek ki sorun kaçakta değil, sorun bir başka anlayışta. 10 yıllık iktidar adeta itiraf ediyor, ne yapacağını bilmiyor, çaresiz bir vaziyette, neredeyse fatura iki tane müteahhide çıkacak. Bu vakaları Türkiye yeni yaşamadı. Hepimizin taze, hafızasında olan bir Ayamama deresi vardı hatırlayın, Ayamama deresinin neden olduğu selde 32 vatandaşımız hayatını kaybetti. Sayın Başbakan 3.5 yıl önce burada açıklamalar yaptı, 'derelerle oynamayın, derelerin intikamı ağır olur, bu yapıların tamamı yıkılacak' demişti. Yıkıldı mı? Değerli basın mensupları, sizlerden rica ediyorum, İstanbul'daki muhabirleriniz gitsin, 32 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bölgede yıkılmış bir tane bina var mı? Yok.''

Depreme karşı bütün dünyada önlemlerin alındığını ifade eden Gürsel Tekin, CHP'nin 2008 yılında bilim adamlarının katılımıyla bir sempozyum düzenlediğini, İstanbul'da deprem konusundaki risk haritalarının belirlendiğini, çözüm önerilerinin getirildiğini söyledi. Kaçak yapıları yıkmanın önünde herhangi bir yasal engelin bulunmadığını, tam tersine yıkmayanların suç işlediğini belirten Tekin, ''Sulukule'yi nasıl dönüştürdünüz? Fikirtepe'deki Dumlupınar Mahallesi'ni nasıl dönüştürdünüz? Çok açık, demek ki hiçbir yasal engel yok, dönüştürüyorsunuz ama aklınız fikriniz rantta olduğu için dönüştüremiyorsunuz'' diye konuştu.
Tekin, şunları kaydetti:
''Kamu binalarının hesabını kimden soracağız? Kamu binalarını devletin yetkilileri yaptırmadı mı? Bütün bu manzaralara baktığınızda sanki daha dün iktidar olmuş bir Başbakan, bir Bakanlar Kurulu ve 18 yıldır İstanbul'u yönetmeyen bir belediye başkanı ile karşı karşıyayız. Gazete manşetlerine baktığımızda da doğrusu dehşete kapılıyorum. Kim bunun sorumlusu? Muhalefetse biz hesap vermeye hazırız. Bütün bu olup bitenlerin sorumlusu iktidardır, iktidardır, iktidardır. Yasa yusa falan, yasa da değiştirebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz yasaları bir gece yarısı değiştirmiyor musunuz? Bütün yasaları bir torbaya koyarak ihtiyaç duyduğunuzda her gece bir yasayı hayata geçirmiyor musunuz? Bütün bunlara baktığınızda deprem gibi hayati bir sorunun olduğu bir dönemde aklınıza yasa mı geldi? İktidarın önemli zaafları vardır.''
 

''Yasal olarak suç işlemişlerdir''

Tekin, bir gazetecinin, ''Maliye Bakanı Şimşek, deprem vergilerinin duble yola, suya harcandığını söyledi. Bu açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusu üzerine, ''Gerçekten utandım. Ben böyle bir açıklama beklemiyordum iktidar yetkilisinden. Böylesi bir ortamda 'biz bu vergilerle yolları yaptık'. Bunun izahı mümkün değildir. Yasal olarak suç işlemişlerdir. Vatandaşlarımız bu vergileri depremin dönüşebilmesi için ödemişlerdir. Önümüzdeki günlerde bunun hesabını soracağız'' karşılığını verdi.

Tekin, İstanbul'daki yapılaşma ve kentsel dönüşüm projelerine ilişkin bir soru üzerine de İstanbul'un ranta teslim olduğunu iddia ederek, ''Ranta teslim olan bir kenti şu anda dönüştürmek de çok zorlaştı'' dedi.

İstanbul'da üçüncü köprü düşüncesini de eleştiren Tekin, ''Şimdi çılgın projeleri yapanlara, Allah aşkına, seçim dönemleri sayfa sayfa gazetelerde, televizyonlarda, 'ben çılgın projeler yapacağım' diyenlere 'siz ufacık bir depremin altından çıkamayan bir iktidar hangi çılgın projelerden bahsediyorsunuz?'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler