İlaç fiyatlarındaki düşüşler
Orta Vadeli Program kapsamında yapılan düzenlemeyle 700 kalem ilacın fiyatında bugünden itibaren geçerli olacağı açıklanan fiyat indiriminin yürürlüğünün 4 Aralık tarihine ertelenmesi, Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından, ''Sorunu çözülmediği, ötelendiği'' şeklinde değerlendirildi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, bugünden itibaren 700 kalem ilacın fiyatında yüzde 11'lik iskonto oranının yüzde 24'e çıkarılmasını öngören düzenlemenin yürürlüğünün 4 Aralık'a ertelendiğini hatırlattı.
Türkiye'de bu alanda uygulanan tedbirlerin, sadece kamu kurum ıskontolarının yüzde 11'den yüzde 24'e çıkmasıyla sınırlı olmadığını, bunun dışında 16 milyar dolarlık ilaç pazarını 3.3 milyar dolar daraltacak tedbirlerin de söz konusu olduğunu kaydeden Özel, bu 3.3 milyar dolar tasarrufla eczane ekonomisinin 815 milyon TL küçüleceğini savundu.
700 kalem ilaçtaki kısmi indirim nedeniyle oluşacak stok erimesinin buzdağının sadece görünen yüzü olduğuna işaret eden Özel, ''Bugün fiyat indirimi ertelenen bu 700 ilaçla birlikte 4 Aralık'ta fiyatları düşecek ilaç sayısı 4 bini bulacak. Kaos o zaman daha da büyüyecek'' diye konuştu.
Bu konuda bir tasarrufa gidilmesinden ve ilaç kullanımının akılcı tedbirlere bağlanmasından rahatsız olmadıklarını vurgulayan Özel, ancak tüm sorunların hastalarla eczacıların üzerine yıkılmasından rahatsızlık duyduklarını ifade etti.
İlaç fiyatlarında indirim yapılmasına ilişkin düzenlemenin ertelenmesinin ''eczanelerin hazır olmamasına'' bağlandığını, bunun yanlış bir gerekçe olduğunu dile getiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İlaç şirketleri bugüne kadar İlaç Fiyat Kararnamesi'nde ve kararnameye açıklık getiren genel yazıda açıkça yer almasına rağmen 45 günlük geçiş süresine hiçbir zaman uymadılar. Ülkede sürekli ilaç fiyatları değişirken eczacılar yeni bir erimeyle karşı karşıya kaldı. İlaç şirketleri kendi ilaçlarının sorumluluğunu taşımalıdırlar. Biz gerekli adımlar atılmadığı sürece sorunu çözülmüş değil, ötelenmiş sayıyoruz. ''
Asıl büyük erimenin 4 Aralık'ta yaşanacağını öne süren Özel, eczacıların gelirlerinin ilaç fiyat düşüşlerinden bağımsız hale getirilmesinin önemine işaret etti.
Özel, ''Eczacıların bu fiyat düşüşlerinden etkilenmemesi için kalıcı çözümler bulunmalı, pek çok ülkedeki gibi reçete başına meslek hakkı uygulamasına geçilmelidir'' şeklinde konuştu.
İlaç fiyat düşüşleriyle ilgili yaşanan süreç
Türk Eczacıları Birliği, ilaç şirketlerinin, ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan, eczanelerin stok zararlarının telafisi için belirlenen yöntemi uygulamaktan vazgeçtiğini, bu nedenle de fiyatları düşecek 700 kalem ürünü depolara iade etme kararı aldığını duyurmuştu.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da ''Eczacıların ve vatandaşların mağdur olacağı izlenimi doğması'' üzerine, ''Tedarik zincirinde tamamlanamamış olan problemlerin giderilmesi ve bu süre içerisinde vatandaşların ilaca erişimde mağduriyet yaşamamaları için'' uygulamanın 4 Aralık'a ertelenmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği