İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk anıldı

Atatürk aydınlanmacılığının bilgesi, Cumhuriyet Gazetesi eski imtiyaz sahibi ve gazeteci yazar İlhan Selçuk ile Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden Turhan Selçuk ölümlerinin 3. yıldönümünde Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen iki ayrı törenle anıldı.

Yayınlanma: 23.06.2013 - 18:52
Abone Ol google-news

Hacıbektaş ilçesinin Çilehane mevkiindeki Ozanlar Yolu üzerindeki “İz Bırakan Aydınlar Gömütlüğü”nde düzenlenen anma etkinliğinin açılışında konuşan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaşamları boyunca Atatürk ilke ve devrimlerinin ve onun aydınlanmacılığının yılmaz savunuculuğunu yapan İlhan-Turhan Selçuk kardeşlerin, her türlü baskı ve dayatmalara karşı dik duruşları ile örnek oluşturduklarını belirtti.

Selçuk kardeşleri defnedilmek için Hacıbektaş’ı tercih etmelerinin de bilge kişiliklerinin anlamlı bir örneği olduğunu vurgulayan Selmanpakoğlu, “12. Yüzyılda Avrupa’nın Karanlık Çağı yaşadığı dönemde, Anadolu’da aydınlanma meşalesini yakan Hacıbektaş Veli’nin yaşadığı bu topraklarda, Atatürk aydınlanmacılığının bilge insanlarının Hacıbektaş ilçesini tercih etmeleri tesadüf değildir. İnanıyorum ki onlar, Atatürk’ün aydınlanmacılığının sürekliliğinin sağlanması için seslerinin buradan duyurulmasını istiyorlardı. Bu iki kahraman, yürekli, vatanperver bilge insanları, bu topraklarda misafir etmek büyük bir onur, bu onurda tüm aydınlanmacılara aittir” dedi.

Turhan Selçuk’un kızı Aslı Selçuk’da hergeçen gün derin bir özlemle andıkları babası Turhan ve amcası İlhan Selçuk’un yazı,çizgi ve kitaplarıyla yaşamayı sürdürdüklerini belirtti. Selçuk, “Yaşamak ile ölmek arasındaki kapının eşiğinden geçtiniz,Şimdi kimbilir nerede, zamanların ve mekanların birbirine karıştığı sonsuzluk denen o yerdesiniz.Eserleriniz her zaman tüm canlılığı ile yaşayacaktır” dedi.

Anma töreninde konuşan Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk’da, Turhan ve İlhan Selçuk’un belleklerde silinmeyen izler bıraktıklarını dile getirerek “Hepimizin dertlerine ortak oldular.Toplumsal sorunları hep ön planda tuttular,güldürdüler,düşündürdüler ve gittiler.Zamanın ötesine taşındılar,ama onlar her gün yeniden doğanlardan” diye konuştu.

Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen yurttaşların yanı sıra İstanbul CUMOK’nın da yoğun katılım sağladığı anma etkinliğinde konuşan Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi Orhan Erinç de, Atatürk ilke ve devrimlerinin ödünçsüz savunucularından biri olan Selçuk kardeşlerin, yaşamları boyunca yazı ve çizgileri ile bunu ortaya koyduklarını aktardı. Erinç, “Bir zamanlar ‘Tehlikenin farkında mısınız’ diyordu. Geldiğimiz bu günde ne denli haklı olduğu belgelendi. Atatürk ilke ve devrimlerinin korunmasında gerekli savaşımı göstermek, Selçuk kardeşlere verilen sözü yere getirmektir” dedi.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker de, çizgi ustası Turhan Selçuk’un, eğilmez , bükülmez kocaman yüreği ile sığınılabilecek bir liman gibi olduğunu kaydetti. Daha sonra törene katılanlar İlhan ve Turhan Selçuk’un gömütüne karanfil bırakarak saygı geçişinde bulundu. Törene katılan yurttaşlara lokma dağıtıldı.

Selçuk kardeşler için ikinci etkinlik Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Heykel sanatçısı Hasan Fehmi Hızal’ın hazırladığı “3 boyutlu Turhan Selçuk Çizgi Kahramanları Heykel Sergisi”nin açılışı Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi’nde yapıldı.

İlhan ve Turhan Selçuk’un ölümünün 3. Yıldönümü anma etkinliğinde daha sonra Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Işık Kansu’nun yöneticiliğinde Cumhuriyet Gazetesi ek yayınlardan sorumlu Yazı İşleri Müdürü Miyase İlknur, Cumhuriyet Gazetesi  yazarlarından Şükran Soner, İnsan Hakları Vakfı Kurucusu Vahap Erdoğdu ve yazar Erendiz Atasü’nün konuşmacı olarak katıldığı “Aydınlanma sürecinde Selçuk kardeşler” konulu panel düzenlendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler