İngilizler de Karatay'a hak verdi

Son 30 yıldır uzmanlar hayvansal yağlardan uzak durulması gerektiğini öneriyor. Ancak yeni yapılan bir araştırma bu önerinin obezitenin artışında büyük rol oynadığını ortaya koydu.

İngilizler de Karatay'a hak verdi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.02.2015 - 15:48

1980’li yıllardan beri kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet ve obezitenin bir numaralı sorumlusunun doymuş yağlar olduğu düşünülüyordu. Başta tereyağı olmak üzere doymuş yağlardan uzak durulması tavsiye ediliyordu. Ancak son yıllarda yapılan geniş kapsamlı analizler, bu tezin yanıltıcı olduğunu ortaya koydu.

Uzmanlara göre 1983 yılında açıklanan ve verilmeye başlanan "tereyağı kalbe zararlıdır" tavsiyesinin aslında net bir bilimsel kanıtı olmadığı ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesinde yer alan habere göre, insanlara yıllardır toplam besin alımı içindeki yağ tüketiminin yüzde 30'unu, doymuş yağ tüketiminin de yüzde 10'unu kısıtlamaları söyleniyordu.

Milyonlarca insan da bu tavsiyelere dayanarak yıllardır, tam yağlı süt, peynir gibi ürünlerden uzak dururken, kolesterol düşüren ve yağı azaltılmış besinlerden oluşan bir ürün yelpazesi yaratıldı.

PATATES VE SÜT

Bazı uzmanlar şimdi de karbonhidratların kötülendiğini ve yağ gibi kötü bir imaj oluşturulduğunu söylüyor. Birçok diyet ise karbonhidrat alımını azaltarak ya da tamamen keserek kilo verdirmeye çalışıyor. Ancak İngiliz Ulusal Sağlık Servisi patates, ekmek, pirinç ve süt tüketmeyi öneriyor.

1991 yılında İngiltere'de kalorinin yüzde 50'sinin karbonhidratlardan alınması yönünde resmi bir tavsiye verilmişti.

OBEZİTENİN NEDENİ BU YAĞ YASAĞI OLABİLİR

Habere göre bazı uzmanlar artık dünyada gitgide yayılan obezite hastalığının sebebinin ise bu "yağ yasaklaması" olduğunu öne sürüyor. Çünkü uzmanlara göre yağ yasakları insanların karbonhidratlı yiyeceklere yönelmesine ve beslenme alışkanlıklarını bu yönde değiştirmesine neden oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler