'Irak'taki tüm petrol ve gaz ihalelerinde bulunmak istiyoruz'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak'taki tüm petrol ve gaz ihalelerine ilgi duyduklarını ve bu ihalelerde bulunmak istediklerini söyledi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) daha önce ihalesini kazandığı Basra'daki Siba ve Diyale'deki Mansuriye doğalgaz yataklarının geliştirilmesi ve üretim anlaşmasının imza törenine katılan Yıldız, Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Yıldız, Irak'taki doğalgaz ve petrol ihalelerine TPAO, TİPİK ve özel sektör olarak ilgi duyduklarını ve ihalelerde bulunmak istediklerini belirterek, şöyle dedi:
''TPAO ve ortaklarının Siba ve Mansuriye sahalarında arama çalışmaları, Irak'ın normalleşmesiyle alakalı petrol ve doğalgaz aramalarının önemli bir parçası olan projeler. Bildiğiniz gibi yine petrol üzerine Misan ve Badra sahalarında da aynı şekilde anlaşma imzalamıştık. 4 tane sahada bu çalışmalar başlatılmış olacak. Irak Petrol Bakanlığı 4. tur ihalelere de çıkacak. Zannediyorum bu yıl sonuna kadar ihaleye çıkaracakları bu sahalara da kamu ve özel sektör olmak üzere ilgi duyduğumuzu bu vesileyle belirtmek isterim. Irak'taki çalışmalarımız artan dozlarda devam edecek gibi görünüyor. Tüm bu çalışmalar hem Türkiye'nin hem de kardeş, dost ve komşu olan Irak'ın normalleşmesiyle alakalı süreci hızlandıracağına inanıyorum."
Iraklı yetkililerin, Irak doğalgazını Türkiye'ye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya ihraç etmek istediklerini her fırsatta dile getirdiklerini ve bu konuda somut birşeyin bulunmadığının hatırlatılması üzerine Yıldız, bu konuda şu ana kadar çizilen yol haritasında herhangi bir sıkıntının görünmediğini ve Irak'ta çıkan doğalgazın öncelikle Irak'ın ihtiyacında kullanılacağını, daha sonra ihraç edilmeye başlanacağını söyledi. Yıldız, bu sürecin 5-6 yıl içerisinde tamamlanabildikten sonra doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya verilebileceğini kaydetti.
Irak açısından baktıkları zaman yol haritasının sıkıntıya uğramadığını ve gecikmediğini dile getiren Yıldız, sözlerine "Irak açısından baktığımızda da Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacak doğalgazı taşıma tarihi itibariyle baktığımızda da birbiriyle örtüşebilecek tarihlerdir diye düşünüyorum. 5-6 yıl dersek, 2016-2017'den bahsediyoruz. Bu manada son derece olumlu bir takvim gelişiyor. Burada gösterilebilecek performansla orantılı olarak hızlandırılabileceğini söylemek doğru olur diye düşünüyorum'' şeklinde devam etti.
Bakan Yıldız, "Küçük çaptaki elektrik üretim santralleri ve dizel jeneratörle elektrik üretim sistemlerine bazı şirketlerin taleplerinin Irak hükümetince geri çevrilip direkt diğer yabancı şirketlere verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki soru üzerine de şunları kaydetti:
''Irak hükümetinden bu tür ihaleleri alan Türk şirketleri var. Enerji üretim tesisleriyle alakalı özellikle doğalgazdan elektrik üretim tesisleriyle alakalı yaklaşık 12 megavatlık toplam santral gücünün şu ana kadar ilk bölümünde 2 bin megavatını bir Türk şirketi aldı. Kerbela ve Musul'da aldı. O açıdan bu ihalelerde biz, Iraklı meslektaşlarımızın bu manada olumsuz bir tavrına müşahit olmadık. Tam tersi hepsini de biz alacağız diye bir kayıt yok. Ben, Türkiye'deki özellikle özel şirketlerin performansının bundan sonraki ihaleler için yeterli olacağı kanaatindeyim. Türk şirketlerinin buradaki ihalelere girmek için gayretli olduğunu görüyoruz. Ben, Türk şirketlerinin bu ihalelerde önemli miktarda pay alacakları kanaatindeyim."
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği