İran'da gerilim artıyor

İran'da muhalefetin protesto gösterisinde, gönüllü milis teşkilatı (Besic) binasına göstericilerin saldırması üzerine açılan ateşte bir kişinin öldüğü bildirildi. Olaya tanık olan bir İranlı fotoğrafçı, Besic milislerinin kalabalığa açtığı ateşte yaralananların da bulunduğunu bildirdi, ancak kaç kişinin yaralandığı konusunda henüz bilgi gelmedi. Ayrıca seçimi kaybeden Mir Hüseyin Musevi, seçimlerin iptali konusunda başvuruda bulundu.

Yayınlanma: 15.06.2009 - 18:31
Abone Ol google-news

İran'da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın onbinlerce muhalifi, İçişleri Bakanlığı'nın gösteri yasağına karşın Tahran'da sokaklara döküldü. Muhalefetin protesto gösterisinde, gönüllü milis teşkilatı (Besic) binasına göstericilerin saldırması üzerine açılan ateşte bir kişinin öldüğü bildirildi. Olaya tanık olan bir İranlı fotoğrafçı, Besic milislerinin kalabalığa açtığı ateşte yaralananların da bulunduğunu bildirdi, ancak kaç kişinin yaralandığı konusunda henüz bilgi gelmedi. Akşam karanlığında başkentin kuzeyindeki üç bölgeden silah sesleri duyulduğu ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden reformcu Mir Hüseyin Musevi'nin onbinlerce yandaşı, İçişleri Bakanlığının gösteri yasağını ihlal ederek başkent Tahran'da sokağa dökülmüştü.


Onbinlerce kişi gösteri yapıyor

Associated Press ajansına göre, Tahran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden reformcu aday Mir Hüseyin Musevi yandaşı 100 bin kadar kişi toplandı.

Devrim meydanında toplanan göstericilerin "Allahu Ekber", "Bu seçim değil, seçme", "Oyumuzu geri istiyoruz" yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü. Musevi, alandakilere bir konuşma yaptı. İran devlet televizyonuna göre, Musevi konuşmasında, yeni bir seçime hazır olduğunu söyledi. Bu arada televizyon, gösteri sırasında ateş açıldığını ve insanların kaçıştıklarını da duyurdu. Bir AP foto muhabiri de hükümet yanlısı milislerin protestoculara ateş açtığını bir kişinin öldüğünü söyledi.

 

İran'da seçime itiraz

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden Mir Hüseyin Musevi, seçimlerin iptali konusunda yaptığı başvuru konusunda iyimser olmadığını söyledi. Musevi, internet sitesinde yaptığı açıklamada, "Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne başvurdum ama kararı konusunda pek iyimser değilim. Üyelerinden çoğu seçim sırasında tarafsız değildi ve hükümetin adayını destekledi" dedi.

Öte yandan, İran Anayasasını Koruyucular Konseyi'nin Başkanı Ayetullah Ahmed Cenneti, televizyonda yaptığı açıklamada, Konsey'in, aday Mir Hüseyin Musevi'nin seçimlerin iptali yönündeki talebiyle ilgili kararını yakında vereceğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler