İş dünyası: Uzlaşın
İş dünyasından dört siyasi partinin temsil edileceği 25. dönem parlamentosuna ‘Ülkenin çıkarları için uzlaşma kültürü ile hareket etmeleri gerektiği’ çağrısı geldi
İş dünyası temsilcileri demokratik bir havada geçen seçimlerden sonra erken seçim değil meclisten uzlaşı çıkmasından yana. Seçmen iradesinin, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermediğini ifade eden iş dünyası yeni kurulacak hükümetin de ekonomiye odaklanması gerektiğine işaret etti.
Türkiye’nin önemli iş dünyası temsilcilerinin değerlendirmeleri şöyle:
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), “İş dünyası olarak, yeni parlamentonun ülkemizin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyini yükseltmek amacıyla kararlılıkla çalışacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
TÜSİAD’dan yapılan açıklamada “Seçim kampanyası döneminde, geleneksel seçim dönemlerinin oldukça ötesinde bir toplumsal gerginliğe, kutuplaşmaya ve güven ortamını zedeleyen bir sürece tanık olduk. Ülkede ve ekonomide güven, özgür düşünceyle, katılımcılık anlayışıyla, hukukun üstünlüğüyle ve ortak akılla gelişir. TÜ- SİAD olarak, güven ortamının, şeffaflık ve hesap verebilirlik anlayışıyla, sivil toplumun etkili varlığı ile güçleneceğine inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.
Hukuk vurgusu
Seçim sonuçları itibariyle seçmen iradesinin, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermediği ifade edilen açıklamada “Partilerimizin, demokrasinin gereği olan uzlaşma kültürü ile hareket ederek, ülkenin menfaatleri etrafında kenetlenmelerini diliyoruz. Yeni parlamentonun ve kurulacak hükümetin, tüm paydaşların katkısı ve desteği ile demokratik standartları ve hukuk devleti olgusunu güçlendirmesini diliyoruz” denildi.
Belirsizlik olmasın
Rifat Hisarcıklıoğlu - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı: Küresel iktisadi ortamın belirsizliklerle dolu olduğu bir durumda, içeride bize özgü ek belirsizliklerin ortaya çıkması ülkemiz için olumlu olmayacaktır. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmadan, uzlaşı içinde birlikte çalışarak, diyalog ve ortak akıl ile tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Türkiye’de son 14 ayda üç farklı seçim süreci yaşadık. Şimdi yoğun seçim gündemini geride bırakarak, hep birlikte ekonomiye ve yapısal reformlara odaklanmalıyız.
Saygı duyulsun
Tarkan Kadooğlu - Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı: Seçimler demokrasinin bayramıdır. Türkiye’nin geleceği için şimdi uzlaşma zamanı. Seçim sonuçlarına, halkın iradesine herkesin saygı gösterip, seçim öncesini bir kenara bırakmalıdır. Artık siyasi, ekonomik, toplumsal ve yapısal reformlar için bir arada hareket etme, ortak akıl ile ülkenin güvenli geleceğini birlikte inşa etme zamanıdır. Türkiye’nin bir gün bile belirsizlik içinde kalmaması gerekmektedir.
Mithat Yenigün - Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı: Yeni parlamentonun, gelişmiş demokrasilerin en önemli bileşeni olan uzlaşma kültürünü benimseyerek, ülkemizin çıkarlarına yönelik adımlar atacağını umuyoruz. Belirsizlik ortamı ekonomik açıdan zorlu bir tablo oluştursa da, beraberlik ve uzlaşma kültürü içinde Türkiye’nin huzuru ve kalkınması için gereken sinerji yaratılmalıdır. İş dünyası olarak ülkemizin elde ettiği kazanımların ve ekonomik istikrarın sürdürülmesi en büyük beklentimizdir.
Hikmet Tanrıverdi - İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı: Seçim sonuçları olgunlukla karşılanmalı. Azınlık hükümeti veya iki partili bir koalisyonun Türkiye’nin daha çok yararına olacağına inanıyorum. Seçmen sözünü söyledi, şimdi siyasiler ellerini taşın altına koymalalı ve uzlaşmaya dönük adım atmaları gerekiyor. Bir erken seçim kararı Türkiye’yi kaosa sürükleyecektir.
Seçmen AKP’yi uyardı
Kemal Şahin - Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı: Seçme 13 yıldır iktidarda olan partiyi uyardı. Türkiye yeni dönemde sağlıklı bir koalisyon veya dışarıdan desteklenen azınlık hükümetiyle rahatlıkla yönetilebilir.
Şeref Fayat - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı: İş dünyası olarak erken seçime sıcak bakmıyoruz. Belirsizlik sürecinin uzaması halinde ekonomimiz aksayabilir.
Erdal Bahçıvan - İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı: Ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın, tüm siyasi partiler tarafından benimsenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Mehmet Büyükekşi - Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı: Şimdi bir masa etrafında toplanma ve ortak akıl geliştirme zamanı. Yüzümüzü Türkiye ekonomisine çevirmeliyiz.
İşte Meclis’in yeni ekonomist yüzleri Dört siyasi partinin temsil edileceği 25. Dönem Parlamentosu’nda yer alacak ekonomi kurmayları netleşmeye başladı. AKP’de bakanlardan Fikri Işık, Nihat Zeybekci, Cevdet Yılmaz ve Mehmet Şimşek ile Lütfi Elvan yeniden milletvekili seçildi. Eski bürokratlardan Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız yeni dönemde AKP sıralarında yer alacak. CHP’nin ekonomi yönetiminde söz sahibi olan Faik Öztrak, Mehmet Akif Hamzaçebi ve Bihlun Tamaylıgil Meclis’teki görevlerine devam edecek. Selin Sayek Böke ve eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel ve TOBB Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak ise CHP sıralarının yeni yüzleri olacak. Eski bakanlardan Oktay Vural, Koray Aydın ve Ahmet Kenan Tanrıkulu MHP’den Meclis’e girerken, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, partinin ekonomi yönetiminde yer alacak. HDP’de ekonomi alanında en önemli isim olarak MYK Üyesi Sezai Temelli öne çıkıyor. |
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği