İsa Çelik 55.Sanat Yılı Fotoğraf Sergisi

Türk fotografının ustalarından İsa Çelik'in elli beşinci sanat yılı etkinlikleri, 2008-2013 yılları arasında yaptığı fotograflardan oluşan “İsa Çelik 55.Sanat Yılu Fotoğraf Sergisi” Schneidertempel Sanat Merkezi'nde açılıyor.

Yayınlanma: 27.12.2012 - 14:56
Abone Ol google-news

 

Sanatçının sanat yaşamını betimleyen sergi, 03 – 31 Ocak 2013 tarihleri arasında görülebilir.

 “İsa Çelik’in fotoğraflarında “insan” ve “doğa”, ayrı ayrı ve birlikte şiirsel bir uyumu içindedir. Siyah-beyaz ya da renkli olsun farketmez, İsa Çelik’in fotoğraflarına bakarken edebi bir metinle yüz yüze olduğumuzu hemen duyumsarız. İsa Çelik, fotoğraflarını çekerken bir edebiyatçı, bir tasarımcı ve bir ressamla işbirliği içindedir; bu sonsuz iletişim gücü, onu hem gerçeğe ve hem de şiirsel olana ulaştırır.” Turgut Çeviker

İsa Çelik

1944 yılında Mersin’in Gülnar ilçesinde doğdu.        Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, İşletme İktisadı bölümünü bitirdi (1970). 1958 yılında fotografa başladı.  Sanatçı yapıtlarında ağırlıklı olarak “İnsan” konusunu işleyen sanatçı, sanatsal bir eylem olarak yaptığı fotograf çalışmalarının yanı sıra bilim, kültür ve sanat insanlarının portre fotografları ile Anadolu uygarlıkları fotografları yaptı. Ayrıca çok sayıda afiş ve poster ile kitap, plak, kaset ve CD kapağı hazırladı; tiyatro oyunlarına dia projeksiyon uygulamaları yaptı. Yapıtlarının pek çoğu, afiş, poster ve kart olarak da yaygınlaştı.

Çizgi film çalışmaları da yapan, pek çok sinema filminde oynayan Çelik, Antalya Altın Portakal Film Festivali, Adana Altın Koza Film Festivali ve Ankara Film Festivali Seçici Kurul Üyelikleri yaptı.  UNESCO’ya bağlı, Uluslararası Fotograf Sanatı Federasyonu FIAP’ın “Artist of FIAP” (AFİAP) ünvanına sahip olan İsa Çelik’in fotografları uluslararası sergi, yarışma ve bianellerde yer aldı. 1973’teki “İnsan” adlı ilk fotograf sergisi ile birlikte yüz kadar kişisel sergi açtı. Pek çok karma fotograf sergisine katıldı. Çok sayıda dia pozitif gösterisi yaptı.

Halen, İstanbul Kültür Üniversitesi, İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu Halkla İlişkiler ve Tanımı Bölümü’nde ve Grafik ve Reklamcılık Bölümü’nde öğretim görevlisidir.

Sanatçının “Nazım Hikmet Foto-Grafik Çalışmalar Albümü”, “Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi”, “Elsanatları”, “Osmanlı’dan Bugüne Türk Fransız İlişkileri”, “Nevşehir”, Türk Fotografçıları Kütüphanesi Dizisi’nden çıkan “İsa Çelik” fotograf albümü, “Dur Gitme” (Öykü), “Naldöken” (Öykü), “Ağaçtan İnsana Zeytin Anıtları” olmak üzere yayınlanmış dokuz kitabı vardır. Ayrıca T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları’ndan çıkan, editörlüğünü Konur Ertop ve Özgen Kılıçarslan’ın yaptığı Fazıl Hüsnü Dağlarca kitabında ve editörlüğünü Mustafa Şerif Onaran ve Özgen Kılıçarslan’ın yaptığı Fethi Naci kitabında yer alan fotografların büyük çoğunluğu sanatçıya aittir.  Üçüncü öykü kitabı “Ölüm Hazırlığı” ve “Katlanamadığım Bir Acısın Sümbül ile Nergis Arasında” adındaki anlatı kitapları basıma hazırlık aşamasındadır.

2008’de sanatçının ellinci sanat yılı, “Ateş Üstünde Elli Yıl” adıyla çeşitli etkinliklerle kutlandı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler